Interview met wildlife fotograaf Alex Brackx

alex

De Belgische wildlife fotograaf Alex Brackx legt het liefst actiemomenten in de natuur vast. In 2022 is Alex benoemd tot Wildlife Photographer of the Year door Africa Geographic, en dat dankzij één van zijn adembenemende actiefoto's. Alex vertelt dat hij alle soorten zoogdieren en vogels fotografeert, maar zijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van kat-, hond- en marterachtigen. Hiervoor gaat hij ook regelmatig op reis, zo is hij ook fotografiegids en reisbegeleider bij Wildpix Travel.

Alex is sinds 2023 ambassadeur van Kamera Express. Hij vertelt ons graag meer over zijn werk als wildlife fotograaf én hij heeft een aantal handige tips zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan.

Van docent naar fulltime wildlife fotograaf

Jarenlang was fotografie een hobby die Alex uitoefende naast zijn baan als docent. “Ik gaf een paar dagen per week les en in mijn vrije tijd fotografeerde ik veel. Als het uitkwam, reisde ik ook veel. Inmiddels ben ik al ruim een jaar fulltime wildlife fotograaf en het is echt een droom die is uitgekomen.” Alex vertelt dat hij jaren geleden begon met landschaps- en reisfotografie. “Toen ik in 2016 met mijn vriendin een halfjaar door Zuid-Amerika reisde, met een rugzak en een kleine camera, stond ik oog in oog met verschillende dieren. Ik besefte dat ik daar meer mee wilde doen.” Hij begon zijn YouTube-kanaal en begon ook meer te posten op andere social media. “Ik begon eigenlijk als vogelfotograaf, want in de buurt zijn altijd wel vogels te vinden, maar de laatste jaren ben ik meer overgeschakeld naar zoogdieren.”

Alex vertelt dat hij graag een verhaal vertelt met zijn foto’s. “Dat kan van alles zijn: een eekhoorn die in de bossen eten opgraaft, vogels in de tuin of een cheeta die haar pups eten geeft.” Hij wil dat mensen zich blijven verwonderen over de natuur. “Ik geniet er enorm van om de schoonheid van de natuur en diersoorten vast te leggen en te laten zien. Ik vind het leuk als mensen bij een foto zeggen ‘Wow, wat mooi’. Ik wil dat mensen zich blijven verwonderen. Ik vind het ook heel belangrijk om te laten zien en te benadrukken dat de natuur beschermd moet worden.” Dat motiveert hem om foto’s te blijven maken.

Wildlife Photographer of the Year 2022

Na verloop van tijd ontdekte Alex dat hij het leuk vindt om actie vast te leggen. “Denk bijvoorbeeld aan vogels in de lucht of jagende dieren.” Hij is met één van zijn actiefoto’s in 2022 bekroond tot Wildlife Photographer of the Year door Africa Geographic. “De jury vertelde dat het de eerste keer was dat ze zo’n actiefoto benoemden tot winnende foto. Ze kozen mijn foto, omdat ze drie verschillende emoties zagen op één foto.” Het gaat om een foto van twee zebra’s – “een kleintje en zijn moeder” – en een cheeta. Alex vertelt dat hij een groep cheeta’s volgde in Kenia voor hij deze foto kon schieten. “Ik reisde met een groep door het Maasai Mara National Park. De gids vertelde dat de dieren honger hadden, je kon namelijk de ribben tellen.”

En toen gebeurde het voor hun ogen: een cheeta viel het zebraveulen aan, de moeder probeerde het veulen nog te beschermen, maar het mocht niet baten. “Mijn Maasai-gids zag het gebeuren en riep gelijk ‘Tell me you got it?! Please, is it sharp?’ Ik keek met trillende handen naar het schermpje op mijn camera en yes, ik heb het gewoon. Dat is zo’n tof gevoel.” Op de foto zijn drie verschillende emoties te zien: de doodsangst van het veulen, de laatste poging van zijn moeder om ‘m te redden en een cheeta die overwint. “Samen vertellen deze emoties het verhaal van dit moment. Ik denk dat dit wel één van mijn favoriete foto’s is.”

zebra

Veel verschillende diersoorten op beeld

De afgelopen jaren heeft Alex al veel verschillende diersoorten op de foto gezet. Het is dan ook moeilijk om een favoriet te noemen. “Ik hou eigenlijk van drie groepen dieren. Dat zijn alle katachtigen ter wereld, van de cheeta tot de luipaard. Daarnaast vind ik de groep honden ook tof, zoals wilde honden en vossen. De laatste groep dieren is de marterachtigen, zoals hermelijn en marters, maar die zijn moeilijk te vinden en dan ook nog eens moeilijk om vast te leggen.”

Wanneer Alex op pad gaat, bedenkt hij altijd van tevoren welke dieren hij graag zou willen zien. Zo was hij recent twee weken in Botswana en wilde hij graag drie dieren voor zijn lens krijgen. “Dat waren wilde honden, een luipaard en een grootoorvos. Ja, daar ga ik wel voor op reis en als het dan lukt om deze dieren vast te leggen, is het echt feest.” Om de kans zo groot mogelijk te maken, bereid Alex zich goed voor. “Ik lees me graag in over de levenswijze van de dieren. Daarnaast zoek ik uit welke dieren verder in het land leven waar ik naartoe ga. Ik bedenk welke apparatuur ik nodig ga hebben voor de foto’s die ik wil maken en wat ik thuis kan laten.” Als het na al die voorbereiding toch niet lukt om die ene foto te maken, dan kan dat wel frustrerend zijn. “Maar je moet je daar echt niet door laten ontmoedigen. Er is altijd wel iets anders moois te zien. Ik laat me ook graag verrassen, maar soms is het wel vloeken als ik een soort niet kan vastleggen.”

vos

‘Wildlife fotografie is net een verslaving’

Gelukkig gaat Alex niet bij de pakken neerzitten, want zijn bucketlist is nog erg lang. Zo wil hij bijvoorbeeld nog naar Alaska om grizzlyberen vast te leggen of naar nog meer arctische gebieden om daar dieren te fotograferen. “Eigenlijk is wildlife fotografie net een verslaving. Hoe meer dieren je ziet, des te meer je er nog wil zien. Je beseft je dat als je dit kunt fotograferen, dat dit of dat misschien ook wel kan.”

winterhermelijn

ijsbeer

kat

Tips

Wil je zelf ook aan de slag met wildlife fotografie? Lees dan eens deze tips van Alexander!

  • Bestudeer de dieren die je wil vastleggen. “Als je een specifiek dier graag wil vastleggen, moet je je inlezen. Soms kun je een dier bijvoorbeeld het beste in een bepaald seizoen vastleggen. Dat is handig om te weten.”
  • Ken je materiaal. “Voor je op pad gaat, is het belangrijk dat je je camera kent. Bij wildlife fotografie moet je soms snel kunnen schakelen. Hoe verander je de witbalans? Welke sluitertijd is het beste? En welke lens gebruik je? Bedenk dit van tevoren en leer je materiaal kennen.”
  • Bewerk je foto’s. “Door je foto’s te bewerken, leer je beter fotograferen. Probeer maar eens. Wanneer je je beelden bewerkt, merk je waar je je techniek en compositie kunt verbeteren.”
  • Laat je verrassen door de natuur. “Houd je niet altijd strak aan je plan, maar laat je ook eens verrassen. Het is soms wel goed om van je plan af te wijken en je aan te passen aan de situatie die voor je verschijnt.”
  • Amuseer je. “Geniet van het fotograferen en de natuur. Het is belangrijk om foto’s te maken omdat je het zelf leuk vindt. Je moet geen foto’s maken omdat je er veel likes mee zou krijgen op social media. Maak de foto’s die je zelf mooi vindt.”

Het werk van Alex

Instagram: @alex_brackx_nature

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Alex de volgende apparatuur. De Nikon Z 9 in combinatie met een 120-300mm- en 500mm-lens. Daarnaast heeft hij altijd een doekje bij zich om alles droog te kunnen maken en er zitten altijd voldoende batterijen en geheugenkaartjes in zijn tas.

Alex' foto's

Ben je benieuwd naar meer werk van Alex? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio: