Macrofotografie met Sony

De herfst leent zich uitstekend voor macrofotografie. Paddenstoelen zijn in overvloed te vinden, overal zijn de mooiste kleuren te zien en de grond licht bezaaid met bladeren. Het maken van mooie macrofoto's kan dus bijna niet mislukken. Bij Kamera Express namen we de proef op de som. Om mooie macrofoto’s te maken in het herfstthema zijn wij op pad gegaan met twee camera’s en lenzen van Sony. Hierbij hebben wij gebruikt gemaakt van de Sony A6300 met een Sony 30mm f/3.5 lens en van de Sony A7R mark II met een Sony 50mm f/2.8 lens. Om de macrolenzen zo goed mogelijk te testen, zijn wij hiermee aan de slag gegaan in verschillende bosgebieden om foto’s te maken van paddenstoelen en andere herfstbeelden. Hieronder leest u meer over deze macrolenzen en onze ervaringen hiermee! 

Sony macrolenzen

De Sony 30mm f/3.5 en de Sony 50mm f/2.8 macrolenzen zijn ideaal voor prachtige close-upfoto’s. Ze hebben een hoge vergrotingsfactor, zodat het onderwerp levensgroot wordt weergegeven. De 30mm macrolens verkort de afstand tot uw onderwerp tot wel 9,5 cm en de 50mm macrolens verkort de afstand tot 16cm. Deze lenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1 en het beeld blijft van hoek tot hoek scherp. Dankzij een rond 7-bladig diafragma bieden deze lenzen een natuurlijke vervanging. Deze lenzen maken overigens niet alleen prachtige macrofoto’s, maar zijn ook zeer geschikt voor dagelijkse fotografie!

Sony E 30mm F/3.5

 

De Sony 30mm f/3.5 is een macrolens geschikt voor camera’s met een E-bevestiging (APS-C-sensoren). Deze lens biedt een mooi contrast en een zeer scherpe resolutie. De Sony 30mm f/3.5 bevat een intern scherpstelmechanisme. Hierdoor kunt u met deze lens snel automatisch scherpstellen en heeft u een korte minimale scherpstelafstand.

Bekijk deze lens in onze webshop.

Sony FE 50mm F/2.8

 

De Sony FE 50mm f/2.8 is een full frame macro-objectief dat ideaal is voor zowel dagelijkse fotografie als voor indrukwekkende macrobeelden. Met deze lens kunt u tot 16cm van het onderwerp opnamen maken. Deze lens beschikt ook over een schakelaar voor de scherpstelafstand en de scherpstelbegrenzer.

Bekijk deze lens in onze webshop.

Onze ervaringen

Op een herfstachtige dag doken wij van Kamera Express het bos in, bewapend met de twee Sony camera's, macrolenzen en een ministatief. Op zoek naar paddenstoelen, gekleurde bladeren en andere herfsttaferelen. Onze belangrijkste bevindingen over de lenzen leest u hieronder. Natuurlijk zijn ook alle foto's met de Sony E 30mm F/3.5 of de Sony FE 50mm F/2.8 gemaakt.

Eenvoudig scherpstellen en perfecte scherptediepte

Macrofotografie kenmerkt zich grotendeels door haarscherpe beelden van bloemen, insecten of andere kleine onderwerpen die afgebeeld worden tegen een wazige, onscherpe achtergrond. Wij gebruikten onze macrolenzen hoofdzakelijk om paddenstoelen vast te leggen. Hiervoor leenden de Sony 30mm en 50mm zich perfect. Scherpstellen is, vanwege de kleine scherptediepte waar u bij macrofotografie mee speelt, even oefenen. Als u echter een tijdje met de lenzen bezig bent, zult u merken dat dit relatief eenvoudig is en omdat beide lenzen beschikken over een rond diafragma, krijgt u een mooi bokeh-effect in uw foto’s.

 

Maak gebruik van een groot diafragma

De Sony 30mm en Sony 50mm hebben respectievelijk een maximaal diafragma van F/3.5 en F/2.8. Deze grote diafragma’s zijn ideaal om een effect met weinig scherptediepte te krijgen. Zo krijgt u foto’s waarbij het onderwerp er echt uit springt. De 50mm macrolens is zelfs 1:1 macrocompatibel waardoor u onderwerpen kunt fotograferen zonder dat u meer afstand hoeft te nemen. Met handige functies zoals de scherpstelbegrenzer en focusvasthoudknop kan het fotograferen van uw onderwerp bijna niet misgaan.

 

Licht van gewicht en compact van formaat

Beide Sony macrolenzen zijn licht van gewicht en hebben, zoals alle macrolenzen, een compact formaat. Erg prettig, vooral als u als fotograaf met een zwaardere body aan de slag gaat zoals de A7R II. Desondanks voelen de lenzen stevig en solide aan. Mooi meegenomen is dat de lenzen stof- en vochtbestendig zijn. Wel zo handig als u net als wij op een vochtige herfstochtend het bos in trekt. Zo kunt u zonder zorgen uw camera gebruiken, ook bij minder weer of in vochtige omgevingen.

 

Ook het maken van landschapsfoto's is mogelijk

Een macrolens is een fantastische investering, zeker als deze zo veelzijdig is dat hij ook voor andere doeleinden te gebruiken is. De Sony 30mm en 50mm lenen zich uitstekend voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s en portretten. Beide lenzen beschikken over een asferisch lenselement, waardoor ze haarscherp landschappen vastleggen zonder last te krijgen van krommingen en andere vervormingen. Daarnaast hebben beide lenzen een ED-glaselement om veel voorkomende lensfouten tegen te gaan.

 

Maak gebruik van het kantelbare scherm van de camera

Tijdens het fotograferen ontdekten we al snel dat niet alleen een goede macrolens belangrijk is, maar dat er veel meer dingen zijn die het fotograferen makkelijker maken. Dankzij het kantelbare scherm op onze camera’s konden we de camera bijvoorbeeld erg dicht bij de grond plaatsen, maar nog wél goed ons onderwerp in de gaten houden. Ook een ministatief is geen overbodige luxe: zo kunt u uw camera helemaal stil houden, wat zorgt voor de scherpste foto’s. Zelfs als u werkt met sluitertijden onder 1/60! Nog meer tips om de allerbeste herfstfoto’s te maken? Neem dan eens een kijkje bij de Kamera Express herfsttips of doe mee aan de fotowedstrijd!

 

 

Terug naar de overzichtspagina