Inspiratie

U heeft vast weleens van bovenaf naar een landschap of stad gekeken. Bijvoorbeeld vanuit een hoog gebouw of vliegtuigraam. De wereld ziet er vanaf zo’n grote hoogte heel anders uit. Zo komen kleuren veel beter uit en kunt u overal lijnen vinden. Denk aan wegen, velden, akkerbouw, woonwijken, sloten en rivieren. Een drone maakt het mogelijk om deze lijnen op een foto of video te vereeuwigen. De mogelijkheden van een drone zijn dan ook eindeloos. Waar een standaard statief vaak niet hoger komt dan één à twee meter, ligt dit met een drone al vaak op tientallen meters. Foto’s krijgen daardoor een extra dimensie en u kunt de drone voor allerlei soorten fotografie gebruiken. Bent u benieuwd naar wat er mogelijk is met een drone? Lees dan snel verder.

Landschap

Het fotograferen met een drone laat een heel nieuw perspectief op landschappen zien. U bent niet langer beperkt tot wat u kunt zien, maar kunt veel wijdere foto’s maken en andere beelden in kaart brengen. Een landschap ziet er vanaf boven natuurlijk heel anders uit. Daarnaast kunt u de camera ook nog eens 90 graden naar beneden draaien, waardoor u de aarde op een hele andere manier ziet. Zo is een drone heel geschikt voor het fotograferen van bossen, velden, sneeuwlandschappen, stranden en bergen. Ook ochtenden en avonden lenen zich ontzettend goed voor lucht- en dronefotografie. Het gouden uur, het uur na zonsondergang, zal mooie kleuren in de lucht laten zien. ’S Ochtends zal de ochtendnevel een extra dimensie aan uw foto’s geven en voor een mysterieus effect zorgen.

Creatief

Wilt u een originele foto maken? Dan is er met attributen zoals een lensball of creatieve lens ontzettend veel mogelijk. Een drone kan ook een extra dimensie aan een foto geven. Zo kunt u experimenteren met patronen, composities en bijzondere foto’s van modellen maken. Door een model op de grond te laten liggen, kunt u het model zo positioneren dat het net lijkt alsof ze aan een object in de foto hangt. Een andere manier om een drone in te zetten is Lightpainting. Zo heeft een Duits bedrijf led lampjes aan een drones gehangen en ze verschillende vluchtplannen laten vliegen. Hier is een serie foto’s met een lange sluitertijd van gemaakt. Het resultaat? Leuke kerstkaarten met afbeeldingen van een arrenslee, sneeuwvlokken en een kerstboom.

Urban

Ook steden lenen zich goed voor drone fotografie. Dit is echter wel aan heel wat regels gebonden, want er mag bijvoorbeeld niet boven grote mensen massa’s gevlogen worden. Benieuwd naar alle regels omtrent dronefotografie? Op onze pagina over de wet- en regelgeving omtrent drones vindt u meer. Fotograaf Andy Yeung heeft een drone ingezet om de dichtheid van Hong Kong te laten zien. Hier wonen meer dan honderdduizend mensen in appartementen van twee bij drie meter. Daarnaast zijn drones ook te gebruiken voor Urbex fotografie. Het fotograferen van oude, verlaten gebouwen is in veel landen verboden. De kans op ongelukken is namelijk erg groot. Door een oud gebouw met een drone te verkennen loopt u dit risico niet en kunt u toch indrukwekkende beelden maken.

Bruiloften

Een bruiloft wordt door veel mensen als de mooiste dag van hun leven gezien. Foto -en videografen zijn daarom al jarenlang een onmisbaar onderdeel van veel trouwerijen en menig bruiloft wordt dan ook van begin tot eind vastgelegd. Inmiddels worden er ook steeds vaker drones met foto- en filmapparatuur gebruikt om deze dag te vereeuwigen. Een drone zorgt voor andere perspectieven, unieke beelden en wordt vooral gebruikt bij het maken van overzichts-en sfeerbeelden. Ook bij momenten waar je als fotograaf niet in de weg wil staan, denk aan het ja-woord of eerste dans, is een drone bij uitstek geschikt. Een drone kan namelijk ontzettend dichtbij komen, zonder dat het bruidspaar of de gasten er last van hebben.

360 graden beeld

Iedereen kent Google Streetview wel. Een variant op Google Maps, alleen ziet u dan foto’s van de straat en kunt u er als het ware door heen lopen. Deze 360 graden foto’s zorgen ervoor dat u de straat al kunt zien, zonder dat u er fysiek hoef te zijn. Google maakt deze foto’s vooral met een auto, maar een 360 graden foto kan uiteraard ook met een drone gemaakt worden. Deze vorm van drone fotografie wordt vaak ingezet om een landschap te laten zien of bijzondere en kwetsbare natuurgebieden in kaart te brengen. Wiebe de Jager, jurylid van het programma 'Dronemasters', heeft al verschillende 360 beelden van natuurgebieden gemaakt. Op zijn website: “DroneWatch” staat een ruime selectie aan 360 graden video’s en beelden. 

Video

Drone video’s worden steeds populairder. Het filmen van bovenaf zorgt niet alleen voor unieke beelden, ook de kwaliteit van de video’s wordt steeds beter. De eerste generatie drones maakten vooral gebruik van GoPro- camera’s, inmiddels worden hier 4K camera’s voor gebruikt. Een drone video kan dan ook voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Denk hierbij aan het filmen van bruiloften, evenementen, bedrijfsvideo’s, beelden van landschappen en woningvideo’s. Wanneer u over een goede drone beschikt en filmopnames wil maken, kunt u uw drone met een gimbal uitrusten. Een gimbal is een camerahouder die ervoor zorgt dat uw camera altijd recht blijft. Zo kunt u op ieder moment stabiele filmopnamen maken.

Terug naar de overzichtspagina