De natuur in met de Panasonic Lumix G9

Met de aankondiging van de Panasonic Lumix GH5 had Panasonic een indrukwekkende systeemcamera. De GH5 sprak vooral videografen erg aan door zijn specs op het gebied van video. Voor fotografie is nu het vlaggenschip van Panasonic nu ook gearriveerd: de Lumix DC-G9. Met deze G9 richt de Japanse fabrikant op veeleisende actie en natuurfotografen. De G9 plaatst zich boven de G80 van Panasonic en naast de GH5 en recent aangekondigde GH5s.

Specificaties | Camera in de praktijk80 megapixel modus | VideoreviewLeica DG H-ES200 objectiefVoorbeeldfoto's

Panasonic Lumix DC-G9: high end allrounder

De Lumix DC-G9 is dé nieuwe high end systeemcamera van Panasonic. Maar wat maakt hem nu precies een topper voor fotografie? De G9 zit vol met functies het hart van fanatieke fotografen sneller gaat kloppen. Zo maakt hij tot wel 20 foto’s per seconde met behoud van continue autofocus en maar liefst 60 met single autofocus! Daarnaast heeft de sensor een 5-assige beeldstabilisatie die tot wel 6.5 stops winst moet behalen. Panasonic doet met de 20 megapixel sensor niet direct mee met de megapixel race, maar bieden daar wel een oplossing voor. Door middel van pixelshift kan de G9 beelden maken met een resolutie van 80 megapixel. Pixelshift is echter geen nieuwe technologie in de wereld van fotografie. Verschillende merken maken inmiddels gebruik van de techniek voor hoge resolutie beelden.


Panasonic Lumix DC-G9 technische specificaties

 • Sensor: 20.3 megapixel MFT (micro four thirds)
 • Stabilisatie: In-body 5 assen (tot 6.5 stops winst) Compatibel met Dual I.S. 2
 • Beeldformaat: RAW (RW2), RAW+Fine, RAW+Standaard, Fine, Standaard
 • Lichtgevoeligheid: ISO 200-25.600
 • Kleurruimte: sRGB, Adobe RGB
 • Aspect Ratio: 4:3, 3:2, 16:9, 1:1
 • Autofocuspunten: 225 punten
 • Autofocus modi: AF single, Af flexible, AF continuous
 • Sluitertijd: 1/8000 - 60sec mechanische sluiter 1/32.000 - 1 elektronische sluiter.
 • Foto’s per seconde: 12/60 fps mechanische/elektronische sluiter met AF-single, 9/20 fps mechanische/elektronische sluiter in AF-continuous
 • Video: MP4 3840x2160 30p, 100Mbps Sensoroutput is 60fps / 50fps / 48fps. MP4 1920x1080 30p, 20Mbps Sensoroutput is 180fps / 150fps
 • EVF: OLED Live View Finder 3.680k beeldpunten
 • Lensvatting: MFT (micro four thirds)
 • Accu: Li-ion (7,2V, 1860mAh, 14 Wh) USB-voeding, opladen via USB
 • Accuduur (CIPA): Ca. 400 beelden (beeldscherm aan achterzijde), 380 beelden (LVF), 920 beelden (Power Save LVF-modus*)
 • Opslag: 2 SD slots Compatibel met de UHS-I/UHS-II UHS Speed Class 3 standaard SDHC / SDXC-geheugenkaarten
 • Draadloos: Bluetooth & WiFi


Camera in de praktijk

Wanneer we de camera uit de doos halen, valt meteen op dat het om een stevige, professionele body gaat. De G9 heeft een body met een magnesium behuizing en een diepe handgrip, wat lang nog niet iedere systeemcamera heeft. De diepe grip is vooral erg fijn bij lang gebruik van de camera of in combinatie met telelenzen. In combinatie met weather sealed objectieven is de G9 stof- en spatwaterdicht en tevens vorstbestendig.

Tijdens het fotograferen valt meteen de enorme vergroting van de zoeker op. De zoeker van de DC-G9 heeft een maximale vergroting van maar liefst 0,83x. De EVF heeft een resolutie van 3.680.000 pixels en een refreshrate van 120fps, wat zorgt voor vloeiende beelden en een minimale vertraging van het beeld.


Geen beeld meer missen

De snelheid van de G9 maakt deze camera uitermate geschikt voor wildlife- en sportfotografie. De G9 maakt 9/20 foto’s per seconde met behoud van autofocus (9 met de mechanische sluiter en 20 met de elektronische sluiter.) Het enige waar u met deze getallen nog zorgen om hoeft te maken is het in het beeld houden van uw bewegende onderwerp. Dit kan met een telelens nog best een lastige opgave zijn.

Naast de snelheid van de camera zien we ook de 6K en 4K fotomodi weer terug. Deze functies helpen bij het maken van beelden in lastige situaties. Denk hierbij aan (pre-) burst opnamen en postfocus.


80 megapixel, kleine sensor grote prestaties?

Bij het kiezen tussen een high-end body is het vaak een overweging tussen een camera met hoge resolutie of juist een camera die gericht is op snelheid. Met de Panasonic G9 heeft u een camera in handen het beide kan. Met een resolutie van 20.3 megapixel kunt u tot wel 20 beelden per seconde maken met behoud van autofocus. Voor de hoge resolutie beelden is de pixelshift functie op de G9 aanwezig. De pixelshift functie combineert 8 foto’s tot 1 foto met een resolutie van wel 80 megapixel (zowel in .JPG als RAW mogelijk).

Is dit het beste van beide werelden? Nee, omdat de camera 8 beelden combineert tot 1 resultaat is er geen ruimte voor beweging. Voor stillevens en architectuur is het een goed bruikbare functie, maar voor landschap verliest u scherpte door beweging in kleine details.

In onze test met een cactus en camera op statief zagen we dat het 80 megapixel beeld van super kwaliteit is met veel scherpte in het beeld.Originele foto

 

 
100% crop

Bekijk ook de videoreview!

Leica DG H-ES200 objectief

Gelijk met de lancering van de DC-G9 kwam Panasonic ook met het Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 objectief. Dit is de eerste super-telelens met een vast brandpunt in het Panasonic assortiment. Als een objectief is voorzien van een Leica DG-label voldoet deze aan strenge kwaliteitseisen.

Met een equivalente brandpuntsafstand van 400mm is dit een objectief dat (ook met extenders) goed bij de G9 past voor het fotograferen van wildlife en sport. Met de 1.4x converter heeft u een equivalente brandpuntsafstand van 540mm met een diafragma van f/4. Als we de 2x converter tussen de lens en camera monteren, hebben we in één keer een equivalente brandpuntsafstand van 800mm met een diafragma van f/5.6! Als u dit vergelijkt met een 800mm f/5.6 lens komt u er achter hoe compact deze combinatie is!

De combinatie van het compacte formaat en het lichte gewicht (1,2 kg) maakt het mogelijk om met de DG H-ES200 uit de hand te fotograferen. Het objectief is voorzien van Panasonics Power O.I.S., waardoor het mogelijk is om uit de hand te fotograferen met sluitertijden van wel 1/25. De grootste uitdaging bij het fotograferen met een equivalente brandpuntsafstand van 800mm uit de hand dan vooral het in het beeld houden van het onderwerp.


Voorbeeldfoto's

Kijk hieronder voor een aantal voorbeeldfoto's gemaakt met de Panasonic Lumix DC-G9 in combinatie met het Leica DC Elmarit 200mm f/2.8 objectief.