Op pad met de Panasonic TZ200

Als er één compact camera is die al bij de aankondiging veel interesse en verbazing heeft gewekt, is dat de Panasonic Lumix TZ100. Een grote 1 inch sensor, met 10x optische zoom in een broekzak formaat camera. Is dat wel mogelijk, vroegen veel mensen zich af. Panasonic heeft het bewezen en dat niet zomaar, je levert namelijk verder nergens iets op in. De TZ100 bood alle nieuwe eigenschappen aan mét een 10x optische zoomfunctie. Nu met de nieuwe TZ200 gaat Panasonic zelfs nog een stapje verder. Kan dat? Wij hebben hem voor je getest!

Verbeteringen | SpecificatiesBevindingenConclusieVideo

De verbeteringen

Laten we direct kijken naar de vernieuwing van de TZ200. Dat begint al bij de body. Zo is de TZ200 iets hoger en is de grip zowel aan de voor- als achterzijde verbeterd. Verder is er qua button layout niets veranderd en is de grip voorzien van een mooi rood lijntje die wij eerder ook zagen bij de grijze variant van de TZ100.


Bij het inschakelen van de camera's zien we direct een verschil: het objectief. Deze steekt meer uit bij de TZ200. Dat is ook niet vreemd, want het objectief heeft een upgrade gekregen. Dankzij het nieuwe 24-360mm Leica DC Vario-Elmar zoomobjectief profiteer je van maar liefst 5x meer zoom dan de TZ100. Het mooie is wel dat wanneer de TZ200 wordt uitgeschakeld deze net zo compact is als zijn voorganger, ondanks dat er nu meer zoom wordt aangeboden. De minimale scherpstelafstand op 24mm is bovendien nog korter: met 3cm kun je nu 2cm dichterbij je onderwerp komen dan voorheen.


Ook de zoeker is vernieuwd. Deze heeft nu een resolutie van 2.33 megapixels en een vergroting van 0,53x. De zoeker kijkt een stuk comfortabeler en zorgt ervoor dat je nog beter je scherpte kunt controleren. Wel kregen wij de indruk dat de zoeker een lichte blauwzweem had ten opzichte van het 3 inch LCD-touchscreen. Het touchscreen heeft een kleine upgrade gekregen van 200 pixels meer naar 1.24 megapixels en is net als bij de TZ100 niet kantelbaar.

Als je op reis bent, is het wel zo fijn als je snel en gemakkelijk jouw avonturen kunt delen met vrienden en familie. En ook daar past de TZ200 heel goed in. Zo heb je een sterke WiFi-verbinding tussen de camera en smartphone die via een energiezuinige Bluetooth-verbinding in stand wordt gehouden als je even niet bezig bent met je smartphone. Pak de Panasonic App erbij en je kunt direct aan de slag!

Sequence Compositon

Net als bij de nieuwe Panasonic Lumix GX9 is de TZ200 uitgerust met Sequence Composition. Een indrukwekkende functie waarbij de welbekende 4K Photo techniek van Panasonic weer goed wordt gebruikt. Wat houdt dit precies in? Om te beginnen maak je met 4K Photo een reeks foto’s van een bewegend onderwerp, bijvoorbeeld een skateboarder. Met Sequence Composition kun je vervolgens achteraf de beweging van het onderwerp samenvoegen in één beeld. Dit resulteert dan bijvoorbeeld in een foto waarbij je de skateboarder meerdere keren in de foto ziet terugkomen. Mooi om de beweging van een bepaalde actie te tonen.

Tot slot kunnen wij melden dat de TZ200 de nieuwe menustructuur heeft. Deze is nog gebruiksvriendelijker en komt met ‘My Menu’ tabblad. Ideaal om nog sneller bij je meest gebruikte instellingen te komen.


Basis specificaties

Natuurlijk mogen we de indrukwekkende basis specificaties niet over het hoofd zien. Daarom hebben we ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • 1 megapixel 1 inch MOS-sensor
  • 15x Leica DC Varia-Elmar zoomobjectief
  • 4K UHD 30/25/24p
  • Full HD 60/50p
  • High speed video 100 bps
  • 49 autofocuspunten
  • 10 beelden per seconde ( 6 beelden met AF-C)
  • 5 assige beeldstabilisatie
  • 340 gram
  • 4 Photo, inclusief Post Focus en Focus Stacking

Bekijk de Panasonic TZ200

Bevindingen

Wat vinden wij nu van de TZ200? Komt het inderdaad ook echt weer een stapje verder dan de TZ100? 

360mm uit de hand


Om te beginnen is de toevoeging van de extra grip fantastisch. Het is nu veel fijner om de camera vast te houden, zowel tijdens het fotograferen als wanneer je er gewoon mee wandelt. Bovendien past hij net zo makkelijk in je broekzak. Ook het 15x optische zoombereik heeft ons verrast. Het levert goede beeldkwaliteit op en in combinatie met de stabilisatie kun je zelfs bij 360mm goed werken. Kleine kanttekening: het objectief is minder lichtsterk. Graag hadden wij ook de f/2.8 gezien bij 24mm. Het is een reiscamera en dan is de kans ook groot dat je in de avond en indoor gaat fotograferen, waarbij een f/2.8 wel ideaal zou zijn. Het grote zoombereik maakt daarentegen een hoop goed.

De TZ200 is een snelle camera. De trigger reageert direct en ook het autofocussysteem werkt lekker snel. Wat wel opviel was de wat trage wissel van LCD naar zoeker en ook dien je rekening te houden met de opstarttijd die de TZ200 nodig heeft. Deze is vergelijkbaar met de opstarttijd van de TZ100. Iets waar niet echt over gecommuniceerd wordt is de beeldkwaliteit. Zowel door Panasonic zelf als artikelen online wordt hier niet echt op ingegaan. Het verbaasde ons dan ook dat de beeldkwaliteit van de TZ200 echt een stuk beter is. Dit is al direct zichtbaar bij het snel terugkijken op het 3 inch LCD-scherm. Over het touchscreen gesproken, deze werkt helemaal prima. Gezien de TZ200 een echte reiscamera is, zou het nóg beter zijn geweest als het scherm kantelbaar was voor een selfie of vlogmoment. Daarentegen is de bouw meer robuust met een vast scherm.

360mm

24mm

Ook voor creatieve foto's kun je uit de voeten met de TZ200. Panasonic stimuleert creatief fotograferen nu nog meer met de nieuwe Sequence Composition. Dit is echt een leuke feature en het werkt opvallend gemakkelijk en snel.

Niets is vervelender dan een lege accu tijdens je reis. Even snel opladen is niet altijd mogelijk en daar biedt Panasonic de Eco Mode. Deze functie zorgt ervoor dat de camera automatisch in de slaapstand gaat. Het was helemaal perfect geweest als de camera direct gevoed kon worden door bijvoorbeeld een powerbank eraan te koppelen. Wil je de camera opladen, dan dient deze uitgeschakeld te zijn. Wel betreft het een standaard micro-USB aansluiting, dus je kunt ook gewoon je powerbank gebruiken. Dit is ideaal voor onderweg. Zo hebben wij de TZ200 tijdens onze reis in de trein opgeladen.

Conclusie

De TZ200 is wat ons betreft een waardige opvolger van de TZ100. Vol met leuke en relevante functies die je echt gaan helpen bij het mooi vastleggen van jouw reis. Wij kunnen dan ook goed begrijpen waarom Panasonic de TZ200 als de ultieme reisgenoot ziet!

 

Bekijk de video!

Terug naar de overzichtspagina