Een regenboog fotograferen

Zo maak je de mooiste regenboog foto

Zoals de uitdrukking ‘goud aan het einde van de regenboog’ al laat zien , blijft een regenboog tot de verbeelding spreken. Visueel is een regenboog uniek, het gebroken licht en regendruppels die tegen een vaak donkere dreigende lucht afsteken. Een regenboog is een fantastisch onderwerp voor fotografie. Maar de omstandigheden moeten precies goed zijn en elk beeld is anders. Wees er snel bij want een regenboog kan zo weer verdwijnen.

Wat is een regenboog ?

Om een regenboog te maken zijn er maar twee ingrediënten nodig: licht en water. Het licht dat door de regendruppels heen schijnt, verandert van richting. Door deze breking ontstaan de verschillende kleuren en het licht dat weerkaatst in de waterdruppels geeft een optisch effect.

Ondanks zijn naam verschijnt een regenboog niet alleen bij regen. Soms kun je een regenboog ook zien bij een waterval, een sproeier of een fontein. Hier kun je ook creatieve en unieke beelden mee maken.

Wij zien vanaf ons oogpunt de regenboog als een boog maar wist je dat een regenboog eigenlijk een cirkel is? De grond breekt de cirkel af en maakt het een boog. Als je hoog genoeg in de bergen bent en neerkijkt op een dal, kun je in theorie een ronde regenboog zien. Natuurlijk zijn hier wel een aantal voorwaarden voor nodig zoals de stand van de zon en de regen in het dal. Daarom is dit fenomeen zeldzaam.

Panorama

Om een regenboog te fotograferen heb je geen dure apparatuur nodig. Zelfs met de camera van je telefoon kom je doorgaans een eind. Om de regenboog goed te kunnen zien moet het licht van achteren komen, dus de zon in je rug.

Denk qua standpunt verder aan een weids uitzicht, bijvoorbeeld een polderlandschap of vanaf een dak van een gebouw. Een regenboog in de foto maakt het niet automatisch een goede foto. De compositie is nog steeds belangrijk. Hiervoor is enige kennis van landschapsfotografie handig. Je kunt een regenboog goed op de foto zetten met een groothoeklens of ervoor kiezen om het gehele beeld als panorama te schieten. Het mooiste is vaak om de hele regenboog op de foto te zetten, het begin en het einde. Hierbij kun je denken aan symmetrie in je foto. Wanneer een regenboog geen duidelijk begin en einde heeft, is het leuk om te experimenteren met de gulden snede.

Kijk altijd goed waar de regenboog neerkomt en breng dit mooi naar voren in de compositie. Je kunt er ook voor kiezen om in te zoomen. Zo kun je bijvoorbeeld de boog van de regenboog benadrukken.

regenboog

Instellingen

Goede belichting is belangrijk. Je wilt niet dat de foto te licht wordt, dan zie je de kleuren van de regenboog niet meer. De kleuren worden juist iets feller wanneer de foto donker is. Maar hierdoor kan het zijn dat het landschap onderbelicht is. Welke precieze instellingen van diafragma, sluitertijd en ISO je nodig hebt, hangt af van veel factoren. Het is altijd aan te raden om de camera handmatig te bedienen. Zo heb je optimale controle over je beeld. Je kunt een polarisatiefilter gebruiken om de regenboog nog sterker in het beeld te laten verschijnen. Andersom kan het natuurlijk ook en kan je met een polarisatiefilter de regenboog laten verdwijnen.

Wat ook heel handig kan zijn tijdens het fotograferen van een regenboog, is een statief. Door een statief te gebruiken ben je verzekerd van een vast en scherp beeld.

regenboog

Nabewerking

De nabewerking is compleet naar eigen smaak. Denk hierbij aan het aanpassen van hooglichten, schaduwen, levendigheid, verscherping en contrast. Zo maak je de foto extra dramatisch of sprookjesachtig.


Meer lezen

welke lens moet ik kopen

WELKE LENS MOET IK KOPEN?

Weet je nog niet helemaal welke lens je nodig hebt? Lees dan gauw verder.

> Lees artikel

belichtingsdriehoek

HET BELANG VAN DE BELICHTINGSDRIEHOEK

Houd de belichtingsdriehoek in de gaten, en je hebt altijd een goed belichte foto.

> Lees artikel

sluitertijd

WAT IS DE SLUITERTIJD?

De sluitertijd bepaalt een groot deel van jouw foto. Hoe bepaal je deze?

> Lees artikel

beschrijving

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel