nabewerken

Zelf je foto afdrukken: van nabewerking tot printen

Wij helpen je graag op weg!

Heb je een prachtige foto geschoten en wil je die graag afdrukken? Dan gaan daar nog een aantal stappen nabewerking aan vooraf! We helpen je graag samen met onze printpartner Profotonet op weg, zodat jouw beelden straks schitteren aan de muur, in een fotoboek of in een fotolijst.

RAW-foto

De nabewerking van je foto begint eigenlijk al bij de instellingen van je camera. Het is namelijk verstandig om je camera de beelden op te laten slaan in RAW-format. RAW-bestanden bevatten namelijk veel meer informatie over het beeld dan een JPEG-bestand. Hierdoor heb je meer mogelijkheden binnen de nabewerking!

Wanneer je vervolgens wilt gaan nabewerken, is het verstandig om dit te doen op een computer met een goede monitor. Een goed beeldscherm kan namelijk het maken tussen doffe, levenloze foto’s en foto’s die echt van het scherm (of de muur) afspatten. Zo raden we aan om een monitor te kiezen met full HD- of 4K-resolutie, want hoe meer resolutie je beeldscherm heeft, des te meer details je kunt bewerken.

Kalibreer je beeldscherm

Daarnaast is het onder meer belangrijk dat je beeldscherm goed gekalibreerd is. Met kalibratie worden kleuren en zwartwaarden afgestemd, zodat je zeker weet dat je de juiste kleuren, helderheid en contrast ziet. Zonder kalibratie kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het beeldscherm paars laat zien, terwijl de kleur eigenlijk donkerblauw is. Dit wil je natuurlijk niet, want dit zou je ook terug zien op de afdruk van je foto!

Color management

Je kunt met color management (ook wel kleurbeheer genoemd) checken of de kleuren van je beeldscherm kloppen. Door kleurstalen te gebruiken en naast je monitor te houden, kun je zien of de kleuren overeen komen. Zo niet, dan moet je je beeldscherm opnieuw kalibreren. Anders zullen de kleuren van je afbeelding op je beeldscherm niet overeenkomen met wat je straks gaat zien op de afdruk. Dat willen we natuurlijk niet!

Kloppen de kleuren? Dan kun je aan de slag met de nabewerking. Je kunt beginnen met de basisbewerkingen, zoals het rechtzetten van een scheve horizon of het croppen van de foto. Wanneer die basis goed is, kun je de witbalans, belichting, helderheid en contrasten aanpassen als je dat nodig vindt.

Hier kun je meer leren over het bewerken van je foto’s.

Tijd om af te drukken!

Is je foto helemaal bewerkt en voor je gevoel klaar om afgedrukt te worden? Dan kun je het beste nog een keer voor de zekerheid checken of de kleuren kloppen. Laat je de foto afdrukken bij Profotonet? Leg dan ook eens de ICC-kleurprofielen die zij gebruiken er naast. Je kunt er ook voor kiezen om de optie ‘optimalisatie’ aan te vinken bij Profotonet. Dan corrigeren de printmachines automatisch je beeld op kleur, helderheid en contrast. Ideaal, voor wanneer je net niet zeker bent over je nabewerking.

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, is het natuurlijk tijd om je foto te printen. Of je het beeld nou verwerkt in een fotoboek, aan de muur hangt of inlijst, die keuze ligt bij jou! Als je kiest voor een fotoboek, kun je nu profiteren van de zomeractie van Profotonet! Bundel jouw mooiste herinneringen en ontvang 20% korting op de Premium en Premium Plus fotoboeken van Profotonet! Hier lees je meer over de zomeractie