Bevroren zeepbel fotograferen

Wat heb je nodig? | Wat kun je van tevoren doen? | De juiste instellingen

Wil je in de winter ook iets moois fotograferen maar heb je even geen inspiratie? Dan hebben wij een leuke challenge voor je! In de kou kun je namelijk hele creatieve foto’s maken, zoals het fotograferen van bevroren zeepbellen. We leggen je graag uit hoe je dit kunt doen en wat voor mooie foto’s eruit kunnen komen.Wat heb je nodig voor het fotograferen van bevroren zeepbellen?

Allereerst heb je een goeie wekker nodig, het beste resultaat krijg je namelijk in de vroege ochtend. In de ochtend is het nog lekker koud buiten en hoe kouder het is, des te groter de kans is dat je een mooie bevroren zeepbel krijgt. Als je eenmaal uit bed bent, is het handig om een camera, met een lens die zo ver mogelijk in kan zoomen, mee te nemen. Ten slotte heb je bellenblaas nodig, hiermee ga je de bevroren zeepbel creëren. Mocht het met de bellenblaas niet lukken, dan kun je altijd nog je eigen zeep maken. Dit doe je met heet water, wat zeep en glycerine of glycerol.Wat kun je doen om de perfecte bevroren zeepbel te maken?

Het is belangrijk om een goed plekje uit de wind te zoeken. De wind zorgt er namelijk voor dat de zeepbel heel snel klapt, bij een zuchtje wind gaat de bel al kapot. Blaas een niet al te grote bel, want hoe groter de bel, des te eerder deze zal knappen. Blaas de bel vlak boven de grond zodat je de bel kunt sturen naar de plek waar je hem wilt hebben. Als de zeepbel op de gewenste plek ligt, moet je nog even wachten tot de bel bevriest. Dit moment kun je gebruiken om de instellingen van de camera goed te zetten. Je ziet vanzelf prachtige ijsbloemen op de bel verschijnen. Deze bloemen variëren iedere keer weer en zijn telkens volledig uniek! Als je de zeepbel laag bij de grond geplaatst hebt, is het verstandig om je camera, op een plastic zak, op de grond te zetten. Hierdoor wordt je camera niet nat door de ondergrond. Het enige wat je nu nog moet doen is een mooie foto maken voordat de zeepbel klapt!Wat zijn de juiste instellingen?

Ligt je bevroren zeepbel er mooi bij? Dan is het belangrijk om je camera goed ingesteld te hebben. Het belangrijkste is om je camera op manual focus te zetten, zo kun je goed scherp stellen op de ijsbloemen. Zoom in op de display van je camera zodat je goed kan zien of het allemaal goed scherp is. Mocht het nog een beetje donker buiten zijn, kun je werken met een langere sluitertijd. Zorg er dan wel voor dat je camera stabiel op de grond staat. Anders krijg je bewegingsonscherpte op de foto. Je kunt een mooie onscherpe achtergrond creëren door te fotograferen met een open diafragma (zo klein mogelijk diafragma getal). Daarnaast is het verstandig om je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, zodat je geen ruis in je details zult krijgen. De beste instelling is je mentale instelling om het gewoon te gaan doen, tijdens het fotograferen merk je vanzelf wat er beter kan en wat er aangepast moet worden!


 
Meer hulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: