locaties herfst fotografie

De mooiste locaties voor winterfotografie

Wil je mooie winterfoto’s maken? Wij vertellen je graag de mooiste locaties voor winterfotografie.

De laaghangende zon, het bevroren landschap en natuurlijk de kans op sneeuw zorgen in de winter voor prachtige fotografieomstandigheden. Weet je niet zo goed waar je de mooiste, winterse foto’s kunt schieten? Wij helpen je op weg! Wij hebben tien fotogenieke natuurgebieden voor je geselecteerd, waarvan zes in België en één in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, waar je in de winter prachtige plaatjes kunt schieten.

Kalmthoutse heide

In het noorden van België strekt de Kalmthoutse heide zich uit. Het gebied is enorm divers en bestaat uit heide, vennen, bossen en landduinen. Voor ieder wat wils dus! In de winter kan er een nevelig laagje over de heide of vennen liggen, dit geeft een sprookjesachtig beeld. Ook als het gesneeuwd heeft ziet het gebied er prachtig uit. Misschien kom je zelfs wel een vos, rund of de blauwe kiekendief tegen.

Hoge Venen

Het prachtige natuurgebied de Hoge Venen is het oudste natuurreservaat van Wallonië. Dit natuurgebied is vrij hoog gelegen, waardoor de kans op sneeuw redelijk groot is. Ook zijn er prachtige bomen die er met een laagje sneeuw of rijp misschien nóg wel fotogenieker zijn. Ook de kabbelende beekjes – met mogelijk bevroren watervallen – en de vele bossen in de omgeving zijn de moeite van het fotograferen waard. In het gebied zijn ook verschillende dieren te spotten, zoals edelherten, vossen en wilde katten.

Meer van Nisramont

In de Belgische Ardennen ligt het meer van Nisramont. Dit stuwmeer vormt de schakel tussen de Westelijke en Oostelijke Ourthe. De stuwdam zelf geeft een prachtig uitzicht over het meer aan de ene kant en aan de andere kant zie je een prachtig dal. Rond dit meer vind je fantastische vergezichten, rotsen en bomen. Het is net alsof je even naar Canada reist, de omgeving is prachtig. In de winter hangt er een mysterieuze mist boven het water en door het grijze weer is het net alsof je in een winterwonderland bent beland.

Provinciedomein Het Vinne

Het provinciedomein Het Vinne is een uitgespreid natuurgebied met uitgestrekte landschappen, bomen en het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Dit gebied leent zich uitstekend voor het vastleggen van een winters, grijs landschap. In dit natuurgebied zijn ook verschillende vogelkijkhutten te vinden, zodat je je helemaal kan verdiepen in het fotograferen van vogels. Als je geluk hebt, kun je in de winter in dit gebied zeldzame doortrekkers vinden, zoals de ralreiger en de woudaap.

Bos t' Ename

Bos t’ Ename is een werkelijk prachtig bos in de Vlaamse Ardennen. Het is echt een veelzijdig bos, met els en es, maar er zijn ook echte woudreuzen te vinden. In de winter ligt er mogelijk een laagje rijp of sneeuw op de takken van de bomen, waardoor de omgeving misschien wel nog iets mooier wordt. Het gebied staat bekend om de talloze vogels, zoals bosuilen en bonte spechten. Wist je dat je er ook de zeldzame kamsalamander tegen kunt komen?

Uitkerkse Polder

De Uitkerkse Polder is een authentieke kustpolder van zo’n 1400 hectare. In dit gebied vind je een weidevogelreservaat. Dit is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Het is een echte trekpleister voor zeldzame vogels! Het hele jaar lang strijken er verschillende vogels neer om even bij te komen van hun trektochten. In de winter is het ganzenseizoen en brengen tienduizenden kleine rietganzen hier de winter door. Natuurlijk zijn er ook andere eenden, ganzen en vogels in dit gebied, waardoor er soms wel meer dan honderdduizend watervogels tegelijk te zien zijn. Een prachtig schouwspel om vast te leggen!

Brouwersdam en Grevelingenmeer (Nederland)

In het zuidwesten van Nederland vind je de Brouwersdam. Deze dam van zes kilometer wordt van beide kanten omringt door water. Deze wateren lenen zich uitstekend om zeevogels op de foto te zetten die in deze omgeving overwinteren. Aan de noordkant van de Brouwersdam ligt het Grevelingenmeer. Dit is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Wist je dat hier de laatste winters regelmatig flamingo’s zijn gespot? Die komen in Nederland overwinteren. Dat biedt de uitgelezen kans om flamingo’s op de foto te zetten! De roze flamingo’s in een winters landschap zorgen natuurlijk voor een bijzondere foto.

Boven-Sûre (Luxemburg)

Net over de grens vind je in het noorden van Luxemburg het natuurpark Boven Sûre. Midden in dit natuurgebied ligt het Boven-Sûre-meer, het grootste meer van Luxemburg. Dit is echt een verborgen pareltje waar je prachtige foto’s kunt maken. Rond het meer zijn meerdere uitzichtpunten waar vandaan je ongelofelijke en winterse panoramafoto’s van de omgeving kunt maken. Stel je voor dat de bomen aan de waterkant een laagje rijp of sneeuw hebben op de takken… Prachtig.

Moezelvallei (Duitsland)

Wat spreekt meer tot de verbeelding van een winterwonderland dan een winters landschap met kastelen? Die kun je vinden in de moezelvallei. Dit is één van de mooiste locaties om in de winter naar toe te gaan in Duitsland. De besneeuwde bergwanden, de kastelen én de bevroren wijngaarden zorgen gegarandeerd voor prachtige foto’s. De omgeving van de moezelvallei kent veel heuvels, weidse uitzichten én bossen. Dit gebied heeft voor iedere winterfotograaf wat wils.

Vogezen (Frankrijk)

In het noordoosten van Frankrijk vind je de Vogezen. Deze bergketen kent een prachtige, ongerepte natuur waar genoeg te fotograferen valt. Beklim bijvoorbeeld in de vroege ochtend de 1363 meter hoge Hohneck en zie de zon opkomen boven de Zwitserse Alpen. Het uitzicht is overweldigend. Ook zijn er prachtige (stuw)meren en heb je zelfs kans dat je gemzen spot! In een winters landschap is dat natuurlijk al helemaal fantastisch.