Fotograferen in de kou

Trotseer de winter voor de mooiste plaatjes

In de winter kan het flink koud zijn, waardoor het minder aantrekkelijk is om eropuit te gaan. Maar ook dit seizoen kent schoonheid en geeft de mogelijkheid om de unieke foto's te maken. Wij geven je een aantal tips zodat je voorbereid en onbezorgd op pad kunt, zelfs als het koud is. 

Controleer het weerbericht

Check voordat je op pad gaat de weersvoorspellingen. Niet alleen om te kijken wanneer het gaat sneeuwen, maar ook om te zien wanneer het opklaart. De mooiste sneeuwfoto's maak je bijvoorbeeld als het 's nachts heeft gesneeuwd en het 's ochtends helder weer is. Bij het eerste ochtendlicht kun je prachtige foto's maken van een witte wereld zonder voetstappen in de sneeuw. 

Leg de kou vast

Als het echt koud is, is dat niet altijd direct zichtbaar. Om de kou toch vast te leggen, is het slim om na te denken hoe we ons gedragen in de kou. Kijk in de stad bijvoorbeeld naar mensen die van binnen naar buiten lopen en meteen de handen warm blazen. Of let op details als ‘ademwolkjes’ bij dieren. Ook mistige situaties komen vaker voor in de winter. Dit geeft je foto's direct een koude sfeer. 

Maak eens een macrofoto

Bij winterfotografie denk je misschien niet direct aan macrofotografie, maar in de winter zijn er ongekende mogelijkheden voor het maken van mooie macrofoto’s. Denk bijvoorbeeld aan blaadjes, gras en spinnenwebben met een laagje rijp of sneeuw. Deze dingen zien er totaal anders uit in winterse omstandigheden. Ligt er sneeuw? Probeer dan eens de sneeuwvlokken te fotograferen.

> Bekijk al onze macrolenzen

Zoek de kleuren op

Bij winterse foto’s denken we vaak aan sneeuwlandschappen met een blauwe lucht. Helaas zien we deze combinatie niet vaak in Nederland. De winters in Nederland zijn meestal bewolkt en dat heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat landschappen snel saai, grijs en eentonig worden. Het voordeel is dat op bewolkte dagen het licht mooi diffuus is. Details steken op deze dagen mooi af tegen de grauwe achtergrond, zeker als deze fel van kleur zijn. Denk bijvoorbeeld aan rode besjes in de sneeuw.

Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter gebruik je om reflecterend licht tegen te gaan. Doordat een polarisatiefilter schitteringen wegneemt, kun je meer detail zien in de foto. Daarnaast zorgt een filter voor meer verzadigde kleuren. Zo worden luchten blauwer en wolken witter. Als je er in de winter op uitgaat om te fotograferen is een polarisatiefilter een handig hulpmiddel om glinsteringen op sneeuw te verminderen.

> Bekijk al onze polarisatiefilters

Maak gebruik van de flitser

In de winter kan het grijs en bewolkt zijn. Als je buiten portretfoto's maakt, kun je er het beste voor kiezen om foto's met flits te maken. Dit zorgt ervoor dat gezichten lichter worden en ogen gaan glinsteren. In sommige opnamestanden zal de flitser automatisch ingeschakeld worden, maar bij de meeste camera's kun je de ingebouwde flitser activeren als je dat wilt. Heeft je camera geen ingebouwde flitser? Dan kun je natuurlijk ook een reportageflitser gebruiken.

> Bekijk al onze reportageflitsers

Zet je camera op een statief

Door een statief te gebruiken, neem je automatisch meer tijd voor het uitwerken van je compositie en voorkom je bewegingsonscherpte in je foto's. Het is verstandig om een stevig en wat zwaarder driepootstatief te gebruiken, zodat je camera en statief niet zo maar omvallen in de sneeuw. Om bewegingsonscherpte volledig te voorkomen, kun je een zelfontspanner te gebruiken.

> Bekijk al onze statieven

Zorg voor jezelf

Niets is mooier dan het prachtige winterse weer fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn. Zorg daarom goed voor jezelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermo ondergoed of goede handschoenen zijn hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermosfles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer.

> Bekijk al onze handschoenen

Zoek de warmte op

Fotograferen in de kou kan erg mooie resultaten opleveren. We hebben een aantal tips om de beste resultaten te behalen en zo voorbereid mogelijk op pad te gaan. Echter zijn er altijd koukleumen onder ons die liever niet naar buiten gaan met lage temperaturen. Mocht je nu één van die koukleumen zijn, zoek dan de warmte op en maak van binnen mooie foto's.

> TERUG NAAR DE OVERZICHTSPAGINA