RØDE Videomic Banner

Welke RØDE VideoMic past bij mijn project?

RØDE is een van de koplopers op het gebied van geluid en video. Zo hebben ze een groot aanbod aan microfoons. Met maar liefst 13 verschillende microfoons is de VideoMic reeks veruit het bekendst. Het begon in 2004 met de release van de originele VideoMic en groeide daarna snel uit tot een reeks met microfoons voor iedere filmmaker. Hierdoor heb je een ruime keuze, maar dat maakt de keuze wel lastiger. Om het makkelijker voor je te maken hebben wij de beste VideoMic’s van RØDE met elkaar vergeleken.

VideoMic | VideoMic GO II | VideoMic NTG | VideoMic Pro+ | Stereo VideoMic X | VideoMicro II | VideoMic Me, Me-L, Me-C

Wat hebben de RØDE VideoMic's met elkaar gemeen?

De RØDE VideoMic’s lijken erg op elkaar. Zo zijn het allemaal, op de Stereo Microfoons na, richtmicrofoons. Ook hebben ze allemaal een cardioïde of supercardioïde polair patroon. Dat houdt in dat er voornamelijk geluid aan de voorkant en in mindere mate van de achter- en zijkanten van de microfoon opgenomen wordt. Alle RØDE microfoons beschikken ook over een professionele Rycote Lyre shock mount, waardoor externe vibraties effectief gedempt worden en dus niet te horen zijn in de opname.

Alle VideoMic's op een rijtje

De Alleskunners

RØDE VideoMic

VideoMic

De originele VideoMic van RØDE is een on-camera richtmicrofoon van hoge kwaliteit. Deze microfoon beschikt over een condensator van studio kwaliteit waardoor het opgenomen geluid helder en natuurlijk klinkt. Met het supercardioïde polair patroon neemt de VideoMic voornamelijk geluid op aan de voorkant van de microfoon. Hierdoor biedt deze microfoon veel flexibiliteit bij het opnemen van video’s in de buitenlucht, vooral op locaties met veel verkeer of wind. De VideoMic is een ideale microfoon voor als je op zoek bent naar een compacte microfoon met veel opties. Zo heeft deze microfoon een selecteerbaar high-pass filter waardoor achtergrond ruis niet opgenomen wordt. Ook beschikt de VideoMic over een gain pad van -10dB tot -20dB waardoor je harde geluidsbronnen kan opnemen zonder de preamp van je camera te overbelasten. Hierdoor is hij vooral handig bij het maken van vlogs op drukke plekken, (straat-) interviews en reportages.

Bekijk hier!

RØDE VideoMic GO II

VideoMic GO II

Als je opzoek bent naar een microfoon met dezelfde betrouwbaarheid als de originele VideoMic, maar met meer simpliciteit, dan is de VideoMic Go II perfect voor jou. Deze microfoon biedt hoogwaardige geluidskwaliteit, maar is eenvoudiger dan de VideoMic. Deze compacte variant weegt slechts 89 gram. Hierdoor kan je hem gemakkelijk meenemen om vlogs en reisvideo’s te maken. Zowel met je camera als met je smartphone. De VideoMic GO II beschikt namelijk over een 3.5mm TRS en een USB-C aansluiting. Ook kan je simultaan opnemen en het geluid monitoren door een koptelefoon aan één van de poorten aan te sluiten en een camera, PC of smartphone aan de andere poort. Handig voor het opnemen van podcasts. Voor het gebruik van de VideoMic GO II heb je geen batterijen nodig, hij wordt namelijk aangedreven door het apparaat waar hij aan aangesloten zit. Net zoals de originele VideoMic heeft de VideoMic GO II een supercardioïde polair patroon waardoor voornamelijk het geluid aan de voorkant van de microfoon wordt opgenomen. Deze microfoon kan ook gebruikt worden met de RØDE Apps voor uitgebreidere instellingen.

Bekijk hier!

RØDE VideoMic NTG

VideoMic NTG

De VideoMic NTG is een multifunctionele richtmicrofoon die hoge kwaliteit geluid levert. Zowel te gebruiken met je camera als met je telefoon, met deze microfoon kan je gemakkelijk verschillende soorten geluidsopnames maken. De VideoMic NTG is ook te gebruiken als USB microfoon aangesloten aan je PC. Ideaal voor het gebruik voor podcasts, voice-overs, streams, videogesprekken en meer. De VideoMic NTG draait op een oplaadbare lithium-ion batterij die wel meer dan 30 uur mee gaat op één keer volledig laden. Net zoals de voorafgaande microfoons heeft de VideoMic NTG een supercardioïde polair patroon waardoor hij voornamelijk geluiden aan de voorkant van de microfoon oppakt. De VideoMic NTG onderscheidt zich door het revolutionaire ontwerp dat een transparant, natuurlijk en ongekleurd geluid levert.


Bekijk hier!

RØDE VideoMic Pro+

VideoMic Pro+

De VideoMic Pro+ is de meest uitgebreide VideoMic van RØDE. Zo heeft deze microfoon een hogere geluidsgevoeligheid en een hoge frequentie boost waarmee meer details opgepakt worden en verbeterd worden. Hiermee krijg je een helderder geluid wat mooi naar voren komt. Vooral handig wanneer je een deadcat gebruikt. Verder heeft de VideoMic Pro+ een erg lage self-noise. De ingebouwde safety-channel zorgt ervoor dat het volume van het opgenomen geluid gelijk blijft, zelfs als het geluid tijdens de opname opeens harder wordt. Dit doet de VideoMic Pro+ door een tweede opname te maken op -10dB. Deze functioneert als een back-up opname waarmee gecompenseerd kan worden bij harde geluiden. Hierdoor is deze microfoon uiterst geschikt voor live concert opnames. Deze microfoon draait op een LB-1 Lithium-Ion batterij die oplaadbaar is via microUSB of op twee AA batterijen. De LED indicator geeft de batterij status weer. Met de Automatic Power Functie detecteert de microfoon wanneer je hem loskoppelt van de camera en schakelt hij zichzelf uit om batterij te besparen. Deze microfoon is een on-camera condensator microfoon en beschikt net zoals de voorgaande modellen over een supercardioïde polair patroon.

Bekijk hier!

Stereo VideoMic

RØDE Stereo VideoMic X

Stereo VideoMic X

De Stereo VideoMic X is de opvolger van de Stereo VideoMic Pro en deze verschillen op een groot aspect met de rest van de VideoMic’s van RØDE. Het zijn namelijk de enige stereo microfoons in de reeks. De Stereo VideoMic X is een on-camera stereo microfoon en beschikt over een dome windshield. Hij draait op een 9V batterij of 48V phantom power waardoor je ononderbroken kan blijven opnemen. Net zoals de VideoMic Pro+ heeft deze microfoon een hoge frequentie boost waarmee meer details opgepakt worden. Het cardioïde polair patroon maakt dat de Stereo VideoMic X voornamelijk geluid aan de voorkant van de microfoon oppakt en in mindere maten aan de zijkanten. De microfoon is dus redelijk directioneel, maar pakt dankzij zijn ronde vorm ook goed achtergrondgeluiden op waardoor het uiterst geschikt is voor het opnemen van cinematische video’s, live optredens, natuur omgevingsgeluiden, sportwedstrijden en meer.

Bekijk hier!


Mini VideoMic's

RØDE VideoMicro II

VideoMicro II

De VideoMicro II is de opvolger van de VideoMicro. Deze ultra compacte microfoon weegt slechts 39 gram en is maar 8 cm lang, wat hem de kleinste richtmicrofoon in de VideoMic reeks maakt. Dankzij het kleine formaat is dit een ideale microfoon voor het maken van vlogs en reisvideo’s. Net zoals de VideoMic en de VideoMic GO II heeft de VideoMicro II een supercardioïde polair patroon waardoor de opname aan de voorkant van de microfoon gefocust is. De VideoMicro II heeft een 3.5 TRS poort en wordt geleverd met een 3.5 TRS naar TRS kabel en een 3.5 TRS naar TRRS kabel. Hiermee sluit je de microfoon met gemak aan op je camera of smartphone.
Bekijk hier!

RØDE VideoMic Me

VideoMic Me, Me-L, Me-C

De VideoMic Me reeks bestaat uit hele kleine microfoons van hoge kwaliteit. Deze microfoons differentiëren zich doordat ze makkelijk aangesloten kunnen worden aan je mobiele apparaten. Ongeacht welk apparaat je gebruikt, er bestaat een VideoMic Me die met jouw apparaat te gebruiken is. Zo heeft de VideoMic Me een 3.5mm headphone aansluiting, de VideoMic Me-L een Lightning aansluiting voor iOS apparaten en de VideoMic Me-C een USB-C aansluiting voor Android apparaten. Deze microfoons kunnen allemaal direct in je apparaat geplugd worden om direct te gebruiken. Deze kleine richtmicrofoons hebben allemaal een cardioïde polair patroon. Het geluid wordt dus aan de voorkant van de microfoon goed opgepakt, terwijl het geluid vanuit de achter- en zijkanten verminderd wordt. Daardoor krijg je een helder geluid met minimale achtergrondruis. Dit maakt het ideale microfoons voor het opnemen van vlogs, videogesprekken, TikToks en interviews met je smartphone.

Bekijk hier!