Welke soorten objectieven zijn er?

Loop je er tegenaan dat je smartphone niet meer de gewenste foto’s oplevert? Dan is het tijd voor de volgende stap: een heuse camera aanschaffen. Na veel onderzoek welke camera het beste bij je past ben je er nog niet, want zonder lenzen komen er geen mooie foto’s. Tijd om te kijken welke lenzen jij nodig hebt. Wij nemen je mee in de wereld van de lenzen, want welke zijn er überhaupt? En wat kunnen al deze lenzen?

Wat wil jij weten over de objectieven?

Zoomlenzen | Prime lenzen | Groothoeklenzen | Macrolezen | Telelenzen | Fisheye lenzen | Tilt Shift lenzen

Zoomlenzen

Een zoomlens is een objectief waar veel mensen mee starten. Dit komt door de variabele brandpuntsafstand, je kunt er namelijk mee inzoomen. Door deze mogelijkheid kun je de lens in meerdere situaties inzetten. Om even een situatie te schetsen waarin je voor een zoomlens kan kiezen: je gaat een dagje weg en neemt de camera mee. Op het ene moment loop je tegen een prachtig landschap aan, wanneer je gaat lunchen zie je mooie architectuur en om niet te vergeten je wilt het gezelschap ook nog vastleggen. Met een zoomlens heb je het beste resultaat in alle situaties. Een mooie bijkomstigheid van zoomlenzen is dat ze een relatief compact formaat hebben en dat is ook te merken aan het gewicht.

Bekijk alle zoomlenzen

 

wat is een zoomlens?

 

Prime lenzen

Een prime lens is een lens met een vaste brandpuntsafstand. Wat het verschil is met de zoom lenzen, is dat je met dit objectief niet kan in- of uitzoomen. Dit zorgt ervoor dat je bewuster gaat kijken naar je compositie en naar de scherptediepte. De primelenzen zijn er in diverse brandpuntsafstanden, maar om je een idee te geven welke afstand je waarvoor kan gebruiken, helpen we je alvast een stapje verder. De 35mm, 50mm en 85mm zijn veelzijdig en geschikt voor dagelijks gebruik, reportages en portretten. Wanneer je van plan bent vooral sport- en wildlife te gaan fotograferen, kies je voor een 300mm of 500mm.

Bekijk alle prime lenzen

wat is een prime lens?

 

Groothoeklenzen

De naam zegt het eigenlijk al: het is een objectief waarmee je een grote beeldhoek kunt vastleggen. Het is een objectief dat voor veel verschillende momenten gebruikt kan worden. Denk aan de stad, de natuur en een interieur. Meestal hebben groothoeklenzen een brandpuntsafstand tussen de 10mm en 35mm, dit zorgt voor een brede beeldhoek waarmee je meer op je foto kan vastleggen. Let op, de groothoek kan rechte lijnen vervormen, maar dit is makkelijk te corrigeren in de nabewerking.

Bekijk alle groothoeklenzen

wat is een groothoeklens?

 

Macrolenzen

Vraag jij je altijd af hoe mensen insecten goed op de foto zetten? Dit doe je met een macrolens. Een macrolens vergroot namelijk het onderwerp wat je fotografeert, waardoor het lijkt alsof het levensgroot op de foto staat. Van een klein lieveheersbeestje tot de details van een bloem, van de huid van een reptiel tot druppels water met de zon erop. Dit kan ook jij met een macrolens. Als het gaat om een goede brandpuntsafstand voor macrofotografie, dan is daar geen specifiek aantal millimeter voor aan te wijzen. De juiste afstand is te bepalen door te kijken naar wat je wilt fotograferen. Bij insecten is het handiger om voor een grotere brandpuntsafstand te kiezen, omdat je niet dichtbij kan komen. Maar wil je de natuur, paddenstoelen en bloemen vastleggen, dan is een kortere brandpuntsafstand ideaal omdat het onderwerp niet wegloopt. Wat wel een grote rol speelt bij macrolenzen zijn de vergrotingsfactor en de minimale scherpstelafstand.

Bekijk alle macrolenzen

wat is een macrolens?

 

Telelenzen

Sport, wildlife, vogels; dan heb je eigenlijk altijd een flinke afstand tot hetgeen wat je gaat fotograferen. Dus is het hebben van een groot bereik van belang. Door middel van een telelens breng je het onderwerp dichter naar je toe. Dit doe je om te zorgen dat je details te zien krijgt en je deze scherp kan vastleggen. Je hebt telelenzen in twee varianten; je hebt telelenzen met een vast brandpuntsafstand, hiermee kan je niet verder in- of uitzoomen. Met een telezoom kan je wel in- en uitzoomen.

Bekijk alle telelenzen

wat is een telelens?

 

Fisheye lenzen

De fisheye lenzen zorgen voor een speciaal effect in de foto. Het creëert een vervorming in de vorm van een bolling. Het is een lens die voornamelijk wordt gebruikt op events, vakanties of wanneer je moet fotograferen in kleine ruimtes.

Bekijk alle Fisheye lenzen

wat is een fisheye lens?

 

Tilt shift lenzen

Fotografeer jij met regelmaat architectuur en interieur? Dan is de tilt shift lens iets voor jou. Met andere lenzen kan je ook prima architectuur fotograferen, maar daarbij komt regelmatig een effect om de hoek kijken dat je niet voorzien had, zoals het gevoel dat het gebouw bol lijkt door de bolling in je lens. Met de tilt shift lens heb je dit niet! Deze lens heeft de mogelijkheid om het perspectief door middel van draaiknoppen aan te passen, waardoor je lijnen altijd recht zijn. Althans, als je goed aan de knoppen draait. Een tilt shift lens zal je niet als eerste lens kopen, maar komt zeker van pas wanneer je veel architectuur en/of interieur foto’s maakt!

Bekijk alle Tilt shift lenzen

wat is een tilt shift lens?

 

Zo, en nu nog een keuze maken welke lens het beste past bij hetgeen jij gaat fotograferen. Mocht je nog willen weten welke variant lens het beste past bij welke fotografie? Lees dan meer over welke lens je moet kopen. Of is kopen toch nog een stap te ver? Neem een kijkje bij onze verhuurservice, test een lens en maak daarna je keuze!

Meer tips nodig?

Bekijk ook eens deze pagina's met tips: