Welke geheugenkaart

Welke geheugenkaart moet er in mijn camera?

Een digitale camera zonder geheugenkaartje is als een analoge camera zonder rolletje. Leuk om naar te kijken, maar je kunt er eigenlijk niks mee. Om jouw bijzondere herinneringen voor goed vast te leggen heb je een geheugenkaartje nodig. Al jouw digitale foto’s worden opgeslagen op het geheugenkaartje, wachtend om overgezet te worden naar je computer of telefoon. Of misschien wel vereeuwigd te worden in een fotoboek. Een onmisbaar item dus! Maar welk kaartje heb je nodig voor jouw camera? Kan je bijvoorbeeld hetzelfde kaartje gebruiken voor je fotocamera en actioncam? Vragen waar we in dit artikel allemaal antwoord op gaan geven.

Overzichtstabellen | Fotocamera | Videocamera | Actioncam en drone | Beveiligingscamera | Video: Kort & Krachtig | In het kort

Eerder schreven we al uitgebreid over de eigenschappen van een geheugenkaart. Zo leerde je dat je naast de opslagcapaciteit onder meer ook moet letten op de schrijf- en leessnelheid en de verschillende snelheidsklasses. Ook gingen we in op de verschillende soorten geheugenkaarten, zoals SD, microSD en CF. Nu willen we jouw op weg helpen het juiste kaartje te kiezen voor jouw camera, actioncam, drone of beveiligingscamera. Dat doen we aan de hand van drie vaste vragen:

  1. Welke geheugenkaart past er in de camera?
  2. Welke schrijfsnelheid heb ik nodig?
  3. Hoeveel capaciteit moet het kaartje hebben?

Twee handige tabellen om alvast in je op te nemen. We komen hier later nog verder op terug.

SchrijfsnelheidSnelheidsklasseUHS SnelheidsklasseVideo snelheidsklasse
90 MB/s     V90
60 MB/s     V60
30 MB/s   U3 V30
10 MB/s Class 10 U1 V10
6 MB/s Class 6   V6
4 MB/s Class 4    
2 MB/s Class 2    
Opslag10MP20MP40MP
16GB 4500 2250 1100
32GB 9000 4500 2250
64GB 18000 9000 4500

Welke geheugenkaart koop ik voor mijn fotocamera?

1) Welke geheugenkaart past er in de camera?

De meeste fotocamera’s maken tegenwoordig gebruik van een SD-kaart. CF (Compact Flash) was jaren de standaard in spiegelreflexcamera’s, maar ook de nieuwste DSLR-modellen gebruiken tegenwoordig bijna allemaal SD. In het hogere segment kom je echter nog steeds CF tegen, en bij nieuwe camera’s vooral opvolgers en varianten daarop. Zo is er CFast (een snellere versie van CF), XQD (ter vervanging van CF) en CFexpress (het beste van CFast en XQD in één).

Een overzicht van de populairste camera’s. Belangrijk: sommige camera’s hebben twee slots, waardoor je twee geheugenkaarten tegelijkertijd in je camera kunt gebruiken.

CameraSlot 1Slot 2
Canon EOS R SD  
Canon EOS 1D X Mark III CFexpress CFexpress
Canon EOS 5D Mark IV CF SD
Canon EOS 90D SD  
Canon EOS M50 SD  
Fujifilm GFX 50 R SD SD
Fujifilm X-A7 SD  
Fujifilm X-T30 SD  
Fujifilm X-Pro3 SD SD
Fujifilm X-T100 SD  
Nikon D3500 SD  
Nikon D6 XQD / CFexpress XQD / CFexpress
Nikon D850 XQD SD
Nikon Z7 SD  
Olympus OM-D E-M1 Mark II SD SD
Olympus OM-D E-M10 Mark III SD  
Panasonic DMC-G7 SD  
Panasonic DC-S1H SD XQD / CFexpress
Pentax 645Z SD SD
Pentax K1 Mark II SD SD
Pentax KP SD  
Sony A7 II / A7R II / A7S II SD  
Sony A7 III / A7R III SD SD
Sony A7R IV SD SD
Sony A9 II SD SD
2) Welke schrijfsnelheid heb ik nodig?

De schrijfsnelheid is belangrijk als je fotografeert met grote bestanden en veel foto’s snel achter elkaar schiet, zoals bijvoorbeeld bij sportfotografie. Een grote factor in de bestandsgrootte is het aantal megapixels waar je camera over beschikt. Tenslotte: hoe meer pixels, hoe groter het bestand. Als je ook nog eens in RAW schiet zijn je bestanden nog groter. Als de schrijfsnelheid te laag is en de buffer van de camera raakt vol, dan moet je wachten voordat je weer een foto kunt maken. Dus kan jouw camera meer dan tien foto’s per seconde maken, dan is een hoge schrijfsnelheid een must.

Schrijfsnelheden zijn gekoppeld aan bepaalde snelheidsklasses. Wat deze precies inhouden, zie in de tabel over snelheidsklasses.

3) Hoeveel capaciteit moet het kaartje hebben?

Ook hierbij let je op de bestandsgrootte van je foto’s. Hoe groter het bestand, hoe sneller een kaartje vol is natuurlijk. Ook hier geldt dus, hoe meer megapixels je camera heeft, hoe groter je bestanden. In RAW zijn deze nog eens een extra stapje groter.

Een indicatie van hoeveel foto’s je kwijt kunt op een geheugenkaartje krijg je in de overzichtstabel.

Welke geheugenkaart koop ik voor mijn videocamera?

1) Welke geheugenkaart past er in de camera?

Het ligt er aan wat voor camera je gebruikt, maar de normale camcorders schrijven video weg naar een SD-kaart. Alleen in het hogere segment, oftewel de professionele camera’s, heb je andere opties. Hierbij moet je denken aan het direct schrijven naar externe SSD-schijven. Wel zo handig als je met grote bestanden videobestanden gaat werken. Om deze schijf te bevestigen aan je videorig gebruik je een speciale houder. Vervolgens koppel je de schijf met een kabel aan de videocamera.

2) Welke schrijfsnelheid heb ik nodig?

Een hoge schrijfsnelheid is een must als het gaat om het schieten van video’s. Schiet je hoogwaardige beelden in 4K of zelfs 8K, dan heb je te maken met een enorme hoeveelheid data die weggeschreven moet worden. Met een te langzame kaart kan je simpelweg geen opnames maken.

Een eenduidig antwoord op welke kaart je nodig hebt voor bijvoorbeeld 4K video is moeilijk te geven. Dit hangt sterk af van je camera en bijvoorbeeld met welke bitrate je schiet. Dit bepaalt namelijk de bestandsgrootte per seconde aan videomateriaal. Hoe hoger de bitrate, hoe hoger de videokwaliteit. Daarom is een eenduidig antwoord moeilijk te geven, maar onthoud in ieder geval het volgende:

  • SD/HD: Tegenwoordig kan je met bijna elke kaart in SD en HD filmen.
  • Full HD: Kies minimaal 30-40 MB/s, tenzij je veel slowmotion doet – dan is hoger aan te raden.
  • 4K: Gebruik een kaart die minimaal 90-150 MB/s kan wegschrijven. Voor professioneel gebruik adviseren wij minimaal 150-200 MB/s.
  • 8K: Voor deze grote resolutie heb je minimaal een schrijfsnelheid van 250-300 MB/s nodig, maar vaak ook sneller. Hierbij raden wij aan te werken met een (externe) SSD-schrijf als opslagmedium.

Tegenwoordig zien we op veel geheugenkaarten ook een speciale video snelheidsklasse terug: de Video Speed Class. Deze wordt aangeduid met de letter V en daarachter een getal. De telling begint bij V6 (6 MB/s) en loopt op tot V90 (90 MB/s).

Wil je er zeker van zijn welke schrijfsnelheid past bij jouw camera en wensen, loop dan gewoon eens binnen in een van onze winkels. Daar zoeken we het graag samen met je uit.

Welke geheugenkaart koop ik voor mijn actioncam of drone?

1) Welke geheugenkaart past er in de camera?

Hier kunnen we kort over zijn: alle actioncams en drones werken met microSD-kaarten. Ook wel eens makkelijk toch?

2) Welke schrijfsnelheid heb ik nodig?

Net als bij camera’s is de schrijfsnelheid vooral essentieel bij het filmen. Grote kans dat je dit met je actioncam of drone gaat, niet waar? De resolutie en bitrate is ook hier bepalend voor het kaartje dat je nodig hebt.

We hebben een aantal populaire actioncams en drones op een rijtje gezet, en de maximale bitrate waar deze mee filmen.

Actioncams:
  • DJI Osmo Action: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • DJI Osmo Pocket: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • GoPro HERO7: 78 Mbps (= 9,75 MB/s)
  • GoPro HERO8: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • Insta360 One R: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • Insta360 One X: 60 Mbps (= 7,5 MB/s)
Drones:
  • DJI Mavic 2: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • DJI Mavic Air: 100 Mbps (= 12,5 MB/s)
  • DJI Mavic Mini: 40 Mbps (= 5 MB/s)
  • DJI Mavic Pro: 60 Mbps (= 7,5 MB/s)
  • DJI Mavic Spark: 24 Mbps (= 3 MB/s)
  • PowerVision PowerDolphin: 60 Mbps (= 7,5 MB/s)

Belangrijk om te weten: Mbps staat voor megabits per second, terwijl MB/s staat voor megabytes per second. In één byte gaan acht bits. Voor de vereiste schrijfsnelheid van het kaartje kijk je naar MB/s.

Deze (tegenwoordig) relatief lage schrijfsnelheden kom je bij de huidige kaartjes amper nog tegen. Daarom is nagenoeg van elk kaartje de schrijfsnelheid voldoende voor jouw actioncam of drone.

3) Hoeveel capaciteit moet het kaartje hebben?

Ga je veel en lang op pad met je actioncam en drone en heb je tussendoor niet de gelegenheid je geschoten beelden over te zetten op je computer of telefoon? Dan is het raadzaam voor een grote capaciteit te gaan. Ook als je voor een lange tijd ononderbroken wilt filmen moet je natuurlijk niet hebben dat je opname opeens stopt omdat je kaartje vol is. Schiet je bijvoorbeeld met de GoPro HERO8 of DJI Mavic 2 in de hoogste kwaliteit (12,5 MB/s), dan zou een 16GB kaartje al na ongeveer 20 minuten vol zijn. Dat moet je niet hebben.

Welke geheugenkaart koop ik voor mijn beveiligingscamera?

1) Welke geheugenkaart past er in de camera?

De meeste beveiligingscamera’s (IP-camera’s) werken met een microSD-kaart. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je de iets grotere SD-kaart nodig hebt. Het is dus belangrijk om te kijken welke kaart precies geschikt is voor jouw apparaat. Grote kans dat je dit in de handleiding vindt. Kom je er niet uit, loop dan gerust eens bij ons langs of raadpleeg onze klantenservice.

In de cloud of in het netwerk?

Een goed alternatief voor een (micro)SD-kaart is om je beelden op te slaan in de cloud of in je lokale netwerk. Door je camera te koppelen aan één van de twee opties heb je altijd je beelden veilig staan en hoef je je minder zorgen te maken over een vol kaartje. Daarnaast heb je via de cloud ook nog eens altijd en overal toegang tot je beelden. Wel zo handig als je op vakantie bent en even de situatie thuis moet checken.

2) Welke schrijfsnelheid heb ik nodig?

Een beveiligingscamera koop je niet om zijn schitterende beeldkwaliteit. De opnames moeten vooral functioneel zijn. Daarom kom je bij de IP-camera’s geen enorm hoge bitrates tegen als bij bijvoorbeeld videocamera’s. Dat betekent dat de schrijfsnelheiden waar de moderne kaartjes over beschikken eigenlijk allemaal volstaan.

3) Hoeveel capaciteit moet het kaartje hebben?

Allereerst, sommige camera’s hebben een limiet van hoeveel ze aankunnen. Check dus altijd eerst voordat je een kaartje koopt of deze niet een te grote capaciteit heeft voor jouw apparaat.

De capaciteit hangt af van je plannen. Wil je continu filmen moet je natuurlijk niet een te klein kaartje kopen. Sommige camera’s overschrijven oudere beelden zodra het geheugen vol is, andere stoppen simpelweg. Om te voorkomen dat dit al na enkele dagen gebeurt, kies je het beste voor een groot kaartje. Vanaf 64GB of 128GB bijvoorbeeld. Uiteraard hangt de bestandsgrootte af van de kwaliteit waarin jouw camera filmt.

In het kort

Even recapituleren. Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten, allemaal variërend in afmetingen maar ook in prestaties. Hieronder de belangrijkste punten.

Vooral bij de fotocamera’s loopt het uiteen. Toch kan je wel zeggen dat de grote meerderheid van de instapmodellen werkt met SD-kaarten. In hogere segmenten vind je andere kaarten, zoals de CF, CFast, XQD en CFexpress.

De camcorders voor consumenten kunnen overweg met een SD-kaart. Als je aan de slag gaat met een professionele videocamera zijn er alternatieven. Denk hierbij aan een externe SSD-schijf als opslagmedium. Videobestanden zijn groot – zeker in 4K. Daarom is het hier erg belangrijk om te kijken of jouw kaartje de bestanden snel genoeg weg kan schrijven.

Ben je op zoek naar actie? Voor je actioncam of drone koop je een microSD-kaart.

Om je huis te beveiligen met een IP-camera heb je doorgaans ook een microSD-kaart nodig. Er zijn echter ook modellen die een SD-kaart verlangen. Let hier ook goed op of jouw camera een maximale opslagcapaciteit heeft, voordat je met een te groot kaartje zit.

Ons assortiment:

SD-kaarten microSD-kaarten CF-kaarten CFast-kaarten XQD-kaarten CFexpress-kaarten



Meer lezen

geheugenkaarten

ALLES OVER GEHEUGENKAARTEN

Alles wat je moet weten over verschillende soorten geheugenkaarten op een rij.

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

VERWIJDERDE FOTO TERUGHALEN

Oeps, je hebt per ongeluk een prachtige foto verwijderd. Wat nu?

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

FOTO'S OP JE COMPUTER ZETTEN

Vele wegen leiden naar Rome. Ook als het gaat om foto's overzetten naar je computer.

> Lees artikel

backup maken

HOE MAAK JE EEN BACK-UP?

Om te voorkomen dat al je foto's weg zijn, moet je back-ups maken. Maar hoe?

> Lees artikel