Prime lens kopen: waar moet ik op letten?

Prime lenzen hebben veel voordelen, maar als je echt wilt weten of een prime lens wat voor jou is moet we eerst de verschillen tussen een prime- en zoomlens uitleggen. In deze blog gaan we je alles uitleggen over prime lenzen.

Snel naar: Wat is een prime lens?Wanneer koop ik een prime lens?Voor- en nadelenWat fotografeer ik met een prime lens?

Wat is een prime lens?

Om goed uit te kunnen leggen wat een prime lens is, is het goed om te weten wat het verschil is tussen een zoomlens en een prime lens. Dat verschil is niet heel moeilijk. Een zoomlens is gemaakt om de brandpuntsafstand te verleggen. Bij een prime lens kan dat niet. Deze heeft een vaste brandpuntsafstand. Je zal dus zelf moeten bewegen om meer of minder afstand te nemen tot je onderwerp. Het voordeel is wel dat prime lenzen lichtgevoeliger zijn. Dit komt doordat het diafragma van een zoomlens over het algemeen kleiner is. Je zal zien dat je foto’s met een prime lens scherper zijn en meer detail hebben. Dit komt omdat er minder bewegende onderdelen in een prime lens zitten en het licht maar door één lens hoeft in plaats van meerdere lenzen. Dit betekent dus ook dat je dit merkt in het gewicht. Prime lenzen zijn over het algemeen lichter dan zoomlenzen. Doordat je bij een prime lens niet hoeft te kijken naar welke brandpuntsafstand je wilt, hoef je je alleen te focussen op je diafragma en je scherpstelafstand. Je zal dus, zoals eerder gezegd zelf moeten bewegen als je dichterbij wilt. Het mooie daarvan is dat je tot mooie en creatieve composities komt.

prime lens

Wanneer koop ik een prime lens?

Een prime lens heb je in verschillende brandpuntsafstanden. Het ligt er dan ook aan wat je wilt fotograferen. Voor portret- en productfotografie is een 50 t/m 100mm prime lens perfect en zeker een must. Een 135mm prime lens zou je bijvoorbeeld mee kunnen nemen voor sportfotografie of op reis terwijl een 35mm ook heel goed gebruikt kan worden om te filmen. Vergeet ook niet de lichtgevoeligheid van de lenzen. Voor alle prime lenzen geldt dat ze door het grote diafragma dat ze meestal hebben veel licht opvangen. Je hoeft dus in donkere omgevingen je ISO niet op te krikken. Kijk hier voor een overzicht van onze top 10 prime lenzen.

Top 10 prime lenzen

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen prime lens

 Lichtgevoeliger

 snellere autofocus

 Mooie scherptediepte

 Licht van gewicht

Nadelen prime lens

 Je kan niet zoomen

 Meestal heb je geen beeldstabilisatie in je lens

 Je moet vaker van lens wisselen

 Kans dat je dat ene moment mist

Wat fotografeer ik met een prime lens?

Met een prime lens heb je legio mogelijkheden en doordat je zelf moet bewegen word je ook creatief in het maken van composities. Toch worden prime lenzen veelal gebruikt in settingen waar je de tijd hebt om na te denken over je compositie. Denk bijvoorbeeld aan product- en portretfotografie. Voor landschaps- en/of reisfotografie is een prime lens ook wel geschikt, vooral omdat hij qua gewicht makkelijk is mee te nemen.

Meer blogs lezen?

Wil je meer weten over lenzen? Kijk dan vooral op één van deze pagina’s.

Alle blogs