polaroid bewaren

Polaroid - Voorkom overbelichting

Bang voor overbelichte Polaroids? Lees hier hoe je dat kunt voorkomen!

Met je Polaroid camera wil je natuurlijk de meest waardevolle momenten vastleggen. Je bepaalt je compositie, maakt precies op het juiste moment de foto en wacht tot je polaroid is ontwikkelt, en dan… Overbelicht.

Enorm zonde natuurlijk. Niet alleen omdat er een film verloren gaat, maar vooral omdat je het moment niet hebt kunnen vastleggen. Wij helpen je graag met het maken van goede Polaroids en geven je hier een aantal tips om het overbelichten van je Polaroids te voorkomen.

Tip 1: Ontwikkel in het donker

Zorg ervoor dat je je Polaroid film op een donkere plek kunt laten ontwikkelen. De film is namelijk zeer gevoelig voor licht tijdens de eerste paar minuten van het proces. Wat hierbij ook helpt is de Polaroid met de fotozijde naar beneden te leggen, zodat deze is afgeschermd van licht en zo optimaal kan ontwikkelen.

Tip 2: Gebruik de flitser (niet)

Wanneer je de flitser van je Polaroid camera wilt gebruiken, zorg dan dat je onderwerpen op gepaste afstand staan. Wanneer je van een te korte afstand fotografeert met flits raakt je Polaroid namelijk overbelicht. De minimale afstand tot je onderwerp kan verschillen per Polaroid camera, maar houd op z’n minst een meter afstand tot je onderwerp.

Tip 3: Niet tegen de zon in

Houd ten allen tijde rekening met de lichtinval. Zo is tegen de zon in fotograferen geen goed idee. Zorg bij fel zonlicht dan ook altijd dat je zo veel mogelijk met je rug naar de zon staat.

Tip 4: Fotografeer onder de juiste omstandigheden

Weersomstandigheden kunnen ook effect hebben op de belichting van je Polaroids. Tussen de 13 - 28 °C bereik je de beste resultaten. Wanneer je in lagere temperaturen gaat fotograferen kunnen je Polaroids overbelicht raken.

Tip 5: De juiste instellingen

Zorg ervoor dat de belichting van de Polaroid camera juist staat ingesteld. Sommige Polaroid camera’s zijn voorzien van een belichtingsschuifje. In de meeste gevallen is kun je deze het best in het midden laten staan. Is je Polaroid alsnog overbelicht? Compenseer dan door het schuifje naar onderbelichting te bewegen.

> Terug naar het merk