How to edit: de basics

Je hebt je vlog gefilmd en de bestanden staan nog vers op je camera. En nu? Een video maken natuurlijk! Maar hoe kun je het beste je video editen? Je vlog filmen is één ding, het monteren is weer een hele andere kant van het vak. We begrijpen dat dit een best lastig proces kan zijn, zeker als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt. Daarom helpen wij je een handje. In dit artikel leggen wij je de basis van video editing uit, zodat je na het lezen direct zelf aan de slag kunt met je eigen vlog of video.

Software | Het edit programma | Aan de slag! | De Tijdlijn | Effecten toevoegen | Muziek | Kleuren en filters | Exporteren en uploaden | Tips van professoinals


Video edit programma's

Met een vlog editing programma kun je video's monteren en bewerken, waarbij je uit velen verschillende kunt kiezen. Sommigen zijn gratis, anderen betaald. Je kunt er bovendien ook voor kiezen de video via je telefoon of computer te bewerken. In dit artikel leggen wij de nadruk op software voor de computer. Als je video's via de computer bewerkt heb je vaak iets meer controle en mogelijkheden, bovendien werkt het makkelijker voor grotere video's. Maak je een korte vlog voor bijvoorbeeld Instagram. Dan kun je uiteraard kiezen voor een video bewerkingsapp voor je telefoon. Zo kun je direct na het opnemen de video bewerken en plaatsen.

Gratis videobewerkingssoftware is vaak iets eenvoudiger omdat veel professionele functies ontbreken. Dat is voor de beginner natuurlijk alleen maar prettig. Premiere Elements en Pinnacle Studio zijn wellicht voor de iets gevorderde of serieuzere vlogger, maar zijn enorm gebruiksvriendelijk. Met diverse automatische functies maak je snel je eigen vlog.

De beste apps of software om video's te editen hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Bedenk van tevoren wat je fijner vindt om mee te werken, telefoon of computer, zodat je niet tussendoor hoeft te wisselen van apparaat. Elk programma heeft eigen specificaties voor het editen waardoor sommigen beter bij je wensen zullen passen.


Layout van het programma

Afhankelijk van het programma dat je gebruikt kan de indeling van het scherm nu behoorlijk overweldigend zijn. Geen zorgen, want eigenlijk is het allemaal logisch te verklaren. In principe werkt elke software vanuit dezelfde basis. Het scherm is opgedeeld in drie belangrijke onderdelen.

Je hebt onderin een (1) tijdlijn. This is where the magic happens. Hier kan je al je videobeelden, geluiden en muziekjes achter elkaar slepen om een video te maken. Hierover vertellen we je zo wat meer. Rechts op het scherm is de (2) mediaplayer zichbaar. Hier speelt de video af die je onder in de tijdlijn samenstelt. Ook als je een losse clip selecteert, kan je die hier bekijken. Dan heb je aan de linkerkant je (3) gallerij waar alle bestanden staan die je in de tijdlijn kan slepen. Hier heb je ook vaak de opties om effecten en titels toe te voegen.

Deze indeling is de basis van veel video editing programma's. Het kan zijn dat bij de software die jij gebruikt de gallerij en mediaplayer zijn omgedraaid. Vaak kan je zelf de indeling bepalen om het jezelf iets makkelijker (of moeilijker) te maken. In dit artikel gebruiken we zelf de gratis software VideoPad. Dit is een zeer handig programma om te leren editen doordat het behoorlijk simpel en overzichtelijk is.


Importeren van bestanden

Nu we de opbouw van het programma weten, kunnen we de video gaan editen. De eerste stap is om al je bestanden in het programma te zetten. Om het overzichtelijk te houden kun je al een eerste selectie maken van je beelden. Neem alleen de video's mee die je wilt gebruiken in je vlog. Hierdoor blijft alles overzichtelijk tijdens het monteren.

In de software kan je links bovenin een optie importeren selecteren. Dit kan via een menu links bovenin, maar sommige programma's hebben ook een handige importeer knop met een + symbool klaar staan. Vervolgens selecteer je alle bestanden die je wilt gebruiken en wacht even tot het programma alles geladen heeft. Nu kunnen we echt beginnen!

Als je begint maak je een nieuw project aan. Hier selecteer je het formaat van de video die je uiteindelijk wilt maken. Dit kan 720x480p zijn, maar ook full-HD 1920x1080 of 4K 3840x2160 pixels. Daarnaast kies je ook de framerate of beelden per seconden. Probeer hier het formaat aan te houden waarmee je video's gemaakt zijn. Dan passen de beelden goed en loopt het ook vloeiend. Heb je gefilmd in full-HD met 30 beelden per seconden? Selecteer dan ook de optie 1920x1080 30p.


Tijdlijn

Je tijdlijn is opgedeeld in twee onderdelen: video en audio. Alle software werkt met een simpel 'drag and drop' principe. Je kan bestanden slepen en loslaten om ze te plaatsen. Sleep een videobestand uit de galerij naar de tijdlijn. Je zal zien dat er een videospoor en een audiospoor zichtbaar is. Hier kan je de video knippen, zodat deze de perfecte lengte heeft. Misschien zei je in het begin van de clip iets verkeerd of was er een hard geluid aan het einde die je er graag uit wilt. Dan maak je een zogeheten 'cut' in de video, een knip. Meestal is deze optie net boven de tijdlijn te vinden in de vorm van een schaar-symbool. Vervolgens knip je de video op maat. Je kan ook een clip in de juiste lengte maken voordat je deze naar de tijdlijn sleept. Dit doe je door direct vanuit de galerij een bestand aan te passen. Je geeft dan gemakkelijk het begin én einde van de clip aan.

Doe dit een aantal keer met meerdere videobeelden en sleep ze achter elkaar. Voilà! Je hebt nu een video klaar staan. Makkelijk he? Nu kan je deze video zo lang mogelijk maken als je zelf wilt. Let erop dat er wel een logische volgorde in je video zit, anders is het voor de kijkers straks lastig te volgen. Lopen de overgangen van je videobeelden niet helemaal mooi in elkaar over? Geen probleem. Dit lossen we straks met effecten op.


Effecten en overgangen toevoegen

Niets is zo vervelend bij het kijken van een video als een overgang tussen twee beelden die niet lekker loopt of als het geluid geen vloeiende overgang heeft. Elk programma heeft handige effecten om dit te voorkomen. Om de overgangen vloeiend te laten verlopen gebruiken we 'fades'. Net als video's kan je deze effecten of overgangen naar je tijdlijn slepen en over de desbetreffende video zetten. De beelden vervagen nu in elkaar over! Dit kan je ook doen om harde audio overgangen goed te laten verlopen.

Aan het begin en einde van je vlog kan je nog een speciale 'fade' zetten: de 'fade in' en 'fade out'. Dan begint je video van een zwart beeld en vervaagt het langzaam in je eerste clip. Bij de andere eindigt je video door langzaam naar zwart de vervagen. Uiteraard gaat het geluid ook van zacht naar hard of omgekeerd.

Als je wat meer geoefend hebt en al wat comfortabeler in het programma kan werken, kan je ook andere effecten toevoegen. Dit kunnen gekke overgangen zijn, maar ook het aanpassen van kleuren, vormen en andere speciale effecten. Het is jouw vlog, maak het zo gek als je zelf wilt. Naast effecten kan je ook titels toevoegen aan het begin, tussendoor of als ondertiteling.

 

Geluid en muziek

Staat het geluid van een video te hard of te zacht? Selecteer de clip of het audio bestand en dan kan je in de opties het geluidsniveau aanpassen. Zorg ervoor dat elk bestand ongeveer hetzelfde volume aan geluid produceerd zodat je kijkers straks niet ineens schrikken van hard volume of niks kunnen horen. Je kan stiltes opvullen met leuke geluidseffecten of muziek. Deze kan je net als de video's naar de tijdlijn slepen.

Muziek is erg belangrijk in vlogs. Dit kan in de intro zijn, het einde of tussendoor als er niet gesproken wordt. Muziek kan de hele sfeer van de vlog bepalen. Een tropisch muziekje onder je vakantie vlog van Ibiza zal de video beter tot zijn recht laten komen dan bijvoorbeeld een hardrock nummer. Sleep je favouriete muziek onder je video, knip het op maat zodat het precies past en gebruik de audio 'fade' overgangen om de muziek rustig te laten beginnen en eindigen.

VlogTip: Wat veel vloggers doen, maar ook andere filmmakers, is de beat van de muziek gebruiken als maat voor je video overgangen. Elke keer dat er bijvoorbeeld een diepe bass te horen is of een klap op de drums, kan je een knip in je videobeelden doen. Door op de maat van de muziek te monteren, lijkt je video al snel veel beter te lopen en zit er een lekker ritme in voor de kijker.

 

De 'Look and feel'

Je video staat. Er zit een verhaal in je vlog, de beelden lopen goed in elkaar over en de muziek eronder zorgt voor een prachtig geheel. Toch kan het nog aanvoelen alsof er iets mist. De beelden zien er wat saai uit en er zitten verschillen in de belichting. Bijna elk bewerkingsprogramma heeft opties voor het aanpassen van kleuren en de belichting. Selecteer een clip en ga naar de opties of effecten. Hier kan je de belichting, contrast en kleurverzadiging aanpassen. Door dit bij elke clip ongeveer hetzelfde aan te houden, lijkt je video meer een geheel en loopt het beter.

Wil je de video een speciale uitstraling geven? Dan kan je een kleurfilter gebruiken. Net als bij foto's en Instagram passen deze filters de kleuren aan van je videobeelden om zo een compleet ander gevoel te creëren. Bij de wat uitgebreidere programma's heb je meer vrijheid en controle om dit zelf te doen. Bij veel basis software kan je kiezen uit een aantal standaard filters. Heeft jouw programma dit niet? Ook zonder dit kan je een goede vlog maken. Bovendien hebben websites als YouTube en Facebook ook effecten die je over je video kan plaatsen voordat je deze uiteindelijk upload.

 

Exporteren en uploaden

Je vlog is nu helemaal klaar om gedeeld te worden met de wereld. Je moet de video nu exporteren. Het programma slaat dan alles netjes op als één video, zodat jij deze kan uploaden naar je favoriete platform. Veel software heeft tegenwoordig zelfs ingebouwde functies om direct naar YouTube te exporteren en uploaden. Dat scheelt jou weer een handeling.

Bij het exporteren kan je net als in het begin weer een formaat kiezen, maar ook het bestandstype. Hoe groter de resolutie, hoe groter het bestand uiteindelijk is. Het beste is om in dezelfde resolutie en framerate te exporteren als dat je project en videobeelden zijn. Als bestandstype kan je vaak kiezen uit de populaire .avi, mov of .mp4. Doorgaans zijn mp4 bestanden iets kleiner met minder kwaliteitsverlies door compressie. Mp4 raden we dan ook aan als je je vlog via internet en YouTube wilt delen.

 

Tips van professionals:

  • Leer sneltoetsen van de montage programma's. Hierdoor kan je nog sneller knippen of effecten toevoegen en meer.
  • Leuke of grappige geluidseffecten kunnen je vlog nog leuker maken.
  • Houd je vlogs kort. Het internet houdt van korte video's, omdat de aandachtsboog van mensen kort is.
  • Val op! Gebruik time lapses, slow motion-effecten of gave filters.
  • Geef extra uitleg bij beelden via een voice-over. Een goede microfoon is hier belangrijk voor.
  • Kijk tutorials op YouTube. Er is uren aan materiaal beschikbaar waar je direct editen van professionals kan leren.
  • Vul je vlog op met mooie sfeerbeelden van de omgeving of juist kleine details.

 

Overzichtspagina