Zo begin je met vloggen!

7 tips en tricks van het internationale vlogduo WEAREKINGINGIT

Hoe begin je met vloggen? Hoe wordt een beginner een pro? Welke info is handig om te hebben voordat je start? De enthousiaste vloggers Craig en Aimee van WEAREKINGINGIT geven 7 tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Waar wacht je nog op? Pak je camera en ga ervoor!


De gezichten achter WEAREKINGINGIT | Oefen voor de camera | Gear | Wees jezelf | Editen | Samenwerkingen | Spring eruit | Denk groot | Apparatuur


Tip 1: Oefen veel en bedenk dat het niet meteen perfect hoeft te zijn

De eerste keer dat we een camera op ons eigen gezicht richtten, voelde dat ongemakkelijk. Het is beter om de camera zelf vast te houden. Wanneer iemand anders zo dichtbij komt met een camera, voel je je al snel geïntimideerd. Doe alsof je tegen een vriend aan de telefoon praat, anders lijk je al snel een tv-reporter. Dat ziet er niet heel natuurlijk uit, haha.

Soms maken we een script met uitgewerkte tekst, als we weten dat we iets moeten noemen. Een sponsor, of een belangrijke zin. Maar het is belangrijk om ook om jezelf te kunnen lachen. Film gewoon door als er iets gebeurt. Je kunt tijdens de editronde te veel ehm’s, bloopers en stiltes weghalen. Veel oefenen helpt ook. Hoe meer je vlogt, hoe beter je weet wat jij prettig vindt.

Tip 2: Dure gear is niet noodzakelijk om te starten met vloggen

We vertellen beginnende vloggers altijd dat het om het verhaal gaat, niet om de dure camera waarmee je werkt. Zeker als je nog niet zo lang vlogt, is het doodzonde om meteen veel uit te geven. Voor hetzelfde geld vind je het helemaal niet zo leuk. Begin gewoon met je telefoon of simpele camera. Veel mensen hebben een smartphone met daarop een goede camera. Vaak voel je je meer op je gemak als je je eigen telefoon of je bekende camera gebruikt. Vergeet niet horizontaal te filmen, dat is geschikt voor YouTube.

Als je een beetje gewend bent, is het wél slim om een geavanceerdere camera te kopen. Wij hebben zelf 5 jaar gespaard voor de Sony A7R Mark III! Wil je hem ook? Ga dan voor deze opvolger: de Sony A7R Mark IV.

Tip 3: Je móet jezelf zijn voor de camera

Niemand kan jou vervangen. Je bent uniek. Daarom moet je jezelf zijn voor de camera. Het is moeilijk om je steeds anders voor te doen. Je publiek prikt daar zo doorheen. Wij reizen de hele wereld over en maken bijzondere dingen mee, maar de meeste mensen reageren op onze persoonlijkheden, op hoe wij zijn als mens.

Mensen volgen je meestal ook vanwege je eigen stijl en persoonlijkheid, niet vanwege je fantastische content. Volgers willen het idee hebben dat je echt bent, dat ze je leren kennen. In ons geval beseften we dat we juist door onze spontaniteit verder kwamen. Hoe minder we scripten, hoe meer we improviseren, hoe leuker mensen het vaak vinden. Het geeft een fijn gevoel dat je gewaardeerd wordt om wie je bent. Remember how FAB you are and go get um!

Tip 4: Leer editen

Het heeft grote voordelen als je zowel zelf kan shooten als kan editen. Dit leer je door te kijken naar andere YouTube-channels. Er zijn genoeg tutorials te vinden online. Als je kan editen, dan heb je een voorsprong. We krijgen vaak e-mails van bedrijven of wij gebruik willen maken van hun in-house editor, maar die aanboden slaan we altijd af.

We vinden het juist belangrijk om zelf te editen, dat maakt een video een echte Kinging-it video. Je kan het gezicht van je kanaal zijn, maar als je de volledige controle hebt over wat je laat zien, beheers je je kanaal naar onze mening nog meer. Wij hebben een bepaalde editing-stijl die niet zomaar iedereen na kan doen. We houden dat ook in de gaten. Iedereen zou zijn eigen editing-styles moeten beschermen en niet zomaar weg moeten geven. Grow your skills and make insane stuff!

Tip 5: Samenwerkingen

Wij zijn vrij kieskeurig. We werken niet vaak samen met andere partijen. Soms helpt het wel, zeker in je beginperiode op YouTube, om je zichtbaarheid te vergroten. Het kan ook inspirerend zijn om met andere creatievelingen te werken.

Vergeet niet om je eigen kanaal-genre in ere te houden. Geef je eigen identiteit niet op. Ga niet met een beautymerk samenwerken als je je specialiseert in reizen. Blijf binnen je domein werken, anders snappen mensen niet meer wat voor kanaal ze nu eigenlijk volgen en haken ze af.

Wil je zelf wel graag samenwerken met anderen? Schroom dan niet om zelf mensen te benaderen. Veel bedrijven willen reviews en zullen open staan voor een brainstorm of idee. Stuur lekker veel e-mails en je ziet wel wat er terugkomt. Nee heb je, ja kun je krijgen…

Tip 6: Onderscheid je

Er zijn biljoenen vloggers (oke, misschien ietsje minder dan dat, maar het zijn er HEEL VEEL). Je hebt reisvloggers, beautyvloggers, maar ook fitness- en lifestylevloggers. Daarom moet je anders zijn om eruit te springen. Aanvankelijk vlogden wij over wat wij deden op een dag. We wilden al snel meer creativiteit laten zien. Sindsdien hebben we de mafste dingen meegemaakt, op diverse bestemmingen.

Mensen volgen ons en zitten op een gegeven moment helemaal in het verhaal. Uiteindelijk willen ze ook het einde van dat verhaal zien. Een lang verhaal kort: be different! Daag jezelf uit en maak er iets moois van.

Tip 7: Denk groot

Waarom zou je je beperken tot YouTube? Wij hebben volgers op zowel YouTube, Instagram als Facebook. Elk platform is anders. Je moet je publiek steeds anders benaderen. Maar uiteindelijk zien we dat mensen ons werk willen zien en volgen. Het is handig als je je richt op bedrijven als je cijfers en statistieken kan laten zien van al deze platforms. Het is handig om dit bij te houden. Op die manier kun je je kanalen promoten.

Er is veel behind te scenes-werk dat je in je vlogs moet steken. Veel vloggers werken nachtenlang door voordat de video perfect door de edit-ronde heen is. Motivation is the key. Good luck!


 

 

Welke apparatuur gebruiken Craig en Aimee?

Craig en Aimee filmen voornamelijk met hun Sony-materiaal en GoPro. Hun favoriete Sony-gear is de Sony A7R Mark III body in combinatie met de Sony FE 24-70mm en 16-35mm f/4 Zeiss objectieven. Voor telefoto-beelden gebruiken ze de Sony E 55-210mm. Voor hun YouTube-kanaal filmen Craig en Aimee altijd horizontaal. Nooit verticaal, tenzij de video alleen voor hun Instagram bedoeld is.

Sony A7R Mark III body

Sony A7R Mark III body
  • Full frame camera met opnamesnelheden tot 10fps
  • Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie, 4K-video en WiFi
  • Snelle scherpstelling en perfecte AF/AE-tracking
Bekijk hier!

Sony 24-70mm f4

Sony 24-70mm f/4 ZA OSS
  • Hoogwaardige Carl Zeiss lens met allround zoombereik
  • Optical SteadyShot beeldstabilisatie
  • Stof- en vochtbestendig ontwerp

Bekijk hier!

Sony 16-35mm f4

Sony 16-35mm f/4 ZA OSS
  • Hoogwaardig Carl Zeiss groothoek zoomobjectief
  • Optical SteadyShot beeldstabilisatie
  • Stof- en vochtbestendig ontwerp
  • Anti-reflecterende coating

Bekijk hier!

Meer weten over vloggen? Bekijk dan ook ons artikel over de belangrijkste Musthaves of lees interessante interviews en bekijk vlogs van deze vier vloggers.

Overzichtspagina