Sennheiser AVX: geluid waar u op kunt vertrouwen

De Sennheiser AVX is volgens Sennheiser dé digitale draadloze microfoon voor al uw filmprojecten. Het systeem configureert zichzelf en is binnen enkele seconden klaar om te filmen. Dankzij de lavalier microfoon is deze set ideaal voor situaties als hands-free interviews en documentaires in het uitzenden van geluidskwaliteit. Wij voelden dit systeem uitvoerig aan de tand en vertellen u of bovengenoemde beloftes waargemaakt worden. 

Eerste indruk

Bij het uitpakken van de AVX set valt het gelijk op: het is een enorm compact systeem. De zender van de lavalier is vergelijkbaar met andere gangbare draadloze oplossingen, maar de ontvanger maakt het verschil. Deze compacte ontvanger laat zich direct in een XLR poort pluggen en is dusdanig klein dat er ruimte is voor meerdere ontvangers direct naast elkaar. Voor op de camera en in de tas is dit een hele opluchting. We vroegen ons wel af of het kleine formaat nadelen heeft voor de kwaliteit en bereik. Of dit daadwerkelijk zo is, leest u hieronder.

De AVX set uitgepakt

In een nette etui vinden we een draadloze zender (beltpack), lavalier microfoon, ontvanger, XLR naar 3,5mm jack verloop en een hotshoe houder voor de ontvanger. De laatste twee items zijn voor het gebruik van de AVX set met een DSLR of systeemcamera.

Zowel de zender (beltpack) als de ontvanger is uitgerust met een eigen accu. De accu’s moeten volgens Sennheiser respectievelijk 10 uur (beltpack) en 5 uur (ontvanger) meegaan. We hebben deze tijden niet aan één stuk getest, maar als we kijken naar een aantal draaidagen en de keren dat we hebben moeten wisselen van accu komt dit ruim overeen met de specs van Sennheiser. Beide accu’s (BA30 en BA20) zijn verwisselbaar en voorzien van een micro USB-poort voor het laden van de accu’s. Mocht één acculading niet voldoende zijn, is het ook mogelijk om deze met behulp van een powerbank op te laden tijdens het filmen.


Sennheiser AVX in de praktijk

Sennheiser belooft met de AVX een betrouwbare, eenvoudig te gebruiken oplossing met de kwaliteit waar Sennheiser voor staat. Toen we de set voor de eerste keer gebruikten, kwamen we er al snel achter dat Sennheiser deze belofte waarmaakt! Na het inschakelen van de zender en de ontvanger ziet u op beide een rood lampje branden. Het schermpje van de zender geeft ‘no link’ aan. Nu is het een kwestie van beide knopjes met ‘pair’ indrukken en een fractie van een paar seconden wachten. De set zoekt zelf de beste band uit en legt de connectie. Als dit gebeurd is, branden beide lampjes groen.

 

 

Het schermpje van de zender geeft het bereik aan en de resterende accuduur. De ontvanger geeft iets minder info, daar brandt eerste instantie alleen een groen lampje. Als u de accu van de ontvanger wilt checken, kunt u dit eenvoudig doen door eenmaal op de aan/uit knop te drukken. Door middel van 4 LED’s laat de ontvanger zien wat de resterende capaciteit is. Binnen enkele seconden heeft u dus een werkende en betrouwbare draadloze verbinding waar geen specifieke kennis voor vereist is.


Output niveaus

De output van de AVX is instelbaar in 10dB stappen voor 0, -10, -20 en -30 dBu. Het instellen van de output is wederom erg eenvoudig. Dit doen we met het nog onbesproken knopje op de ontvanger: ‘AF Out’. Bij het indrukken van dit knopje geven de vier LED’s aan wat de dBu output is. Een viertal rode LED’s betekent een output van 0 dB, iedere LED die minder brandt, betekent een output van 10 dB minder.


Bereik

Het draadloos bereik van de set is volgens de specificaties van Sennheiser 30 meter. Tijdens onze test bleek dat 30 meter een erg bescheiden specificatie bleek, met een bereik van meer dan 40 meter binnen door muren en meer dan 60 meter in het open veld. De AVX set maakt gebruik van de 1,9 GHz-band, deze is licentievrij te gebruiken, storingsvrij en toekomstbestendig. Tevens is het signaal beveiligd met een AES 256 encryptie.


Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de AVX set is wat we van Sennheiser kunnen verwachten. De geluidstransmissie van de AVX gaat met een audio-resolutie van 24-bit, 48kHz. In combinatie met de MKE2 lavalier van Sennheiser levert dit geluidsopnames op met flink wat body en met fijne accenten op de midden en hoge tonen.


Conclusie

De Sennheiser AVX is een draadloze set die doet wat een filmmaker van een geluidsset verwacht. Sennheiser richt zich met de AVX ook op (zelfstandig) filmmakers en niet op het pro-audio segment. Met de AVX sets heeft het merk een kinderlijk eenvoudig systeem op de markt gebracht voor de fanatieke filmmaker die hoge eisen aan geluid stelt.

De AVX sets zijn niet alleen eenvoudig in gebruik met een hoge audiokwaliteit, maar ook compact en licht. Zo is de ontvanger met zijn omvang en gewicht uitstekend te gebruiken op een gimbal. Kortom: de Sennheiser AVX set neemt een zorg weg, waardoor u als filmmaker kunt focussen op het maken van mooie beelden.  

Sennheiser AVX-ME2 Lavalier Set

Bekijk de Sennheiser AVX-ME2
Lavalier Set

Sennheiser AVX-835 Handheld Set

Bekijk de Sennheiser AVX-835
Handheld Set

Sennheiser AVX-MKE2 Lavalier Set PRO

Bekijk de Sennheiser AVX-MKE2
Lavalier Set PRO

Terug naar de overzichtspagina