Filmen met de Nikon D850

Heeft u altijd al willen weten hoe het er backstage aan toe gaat bij het maken van een video? Dan zit u op deze pagina helemaal goed! Hier vindt u namelijk een behind the scenes video met beelden van de NRC fotowedstrijd. In deze video vertelt videograaf Lotte Debeij meer over haar werk als en de apparatuur die zij daarbij gebruikt. 

Video | Over LotteBackstage foto'sProducten te zien in de video

Bekijk de video!

 

Over Lotte

Lotte Debeij werkt als filmmaker in Amsterdam. In 2011 studeerde ze af aan de School voor Journalistiek. Lotte wist al vroeg dat ze journalistiek wilde gaan studeren en tijdens haar studie groeide haar passie voor televisie en film alleen. Tijdens het laatste jaar van haar studie volgde ze een documentaire redactie, waarbij ze les kreeg in New York. "Voor deze redactie maakte ik samen met Eva van Riet de korte documentaire 'Thoes dichzelf kênne zeen' over Gerd Leers. Deze film werd op 8 augustus 2011 uitgezonden bij het programma 'Uitgesproken' van de VARA. Hierna besloot ik om als freelance filmmaker aan de slag te gaan. Samen met Eva heb ik in de jaren daarna gewerkt aan onze tweede documentaire; ‘Eva en Lotte maken een film’. Een film over drie werkloze twintigers waarbij ook het proces te zien was hoe wij de film maakten. De documentaire is op 8 mei 2016 uitgezonden door 3LAB en VARA-BNN op NPO3." Naast het maken van deze documentaire heeft Lotte de afgelopen jaren gewerkt als redacteur, regisseur en camjo. Ze maakte verschillende items, promofilms en documentaires voor TV, internet en bedrijven.

Wat Lotte zo leuk vindt aan haar werk, is dat ze op allerlei verschillende plekken komt en verschillende mensen ontmoet. "Daarbij merk ik dat mensen zich snel op hun gemak voelen bij mij en makkelijk hun verhaal aan mij vertellen. Dit is voor de video’s die ik maak erg belangrijk."

"Ik ben altijd op zoek naar bijzondere en originele verhalen van mensen."

Voor Lotte is het verhaal in een video enorm belangrijk. Ook let ze erop dat de beelden het verhaal versterken. Een video is pas geslaagd als de kijker van het begin tot het einde geboeid blijft kijken, wanneer de kijker er iets van leert en dat de film de kijker bijblijft. Daarnaast noemt Lotte ook montage, geluid en montage als belangrijke onderdelen voor het slagen van een video. "In de montage heb je de mogelijkheid om je verhaal op verschillende manieren te vertellen. Geluid en muziek kunnen je verhaal versterken." Tot slot slaagt een film wanneer je veel hebt kunnen filmen en veel bijzondere momenten hebt kunnen vastleggen. "Bijzondere beelden kunnen je verhaal enorm versterken. Dit is alleen niet bij elk type video mogelijk. Als je een documentaire draait, heb je maar één kans om het belangrijke moment vast te leggen en daarbij kun je niet altijd vragen of iemand iets opnieuw wilt doen."

Kun je wat meer vertellen over je werk voor Nikon en het project Nederland fotografeert?

Vorig jaar ben ik begonnen met mijn werk voor Nikon, ik heb toen twee portretten gemaakt van Maarten de Kok en Nico van Kappel voor de vorige serie. Ik maak tijdens mijn werk heel graag portretten en ik heb hier toen met veel plezier aan gewerkt. Sinds dit jaar maak ik samen met Sebastiaan Tietze de films voor Nederland fotografeert. Ik vind het echt een heel leuk project om aan te werken. We maken elke maand een video waarbij ik film en Sebastiaan de regie doet. In de video’s gaat Roëll telkens met een fotograaf op pad om beter te leren fotograferen.

Wat is er zo leuk aan het project?

Wat het project zo leuk maakt, is dat we bij elke video een ander thema hebben. Dit maakt elke draaidag uniek. Daarnaast komen we op allerlei bijzondere plekken. Zo staan we de ene keer tussen de Schotse hooglanders en een andere keer tussen zwemmers in een zwemstadion. Wat ik daarnaast ook bijzonder vind, is om de fotografen te zien als ze aan het werk zijn en meer te weten te komen over de verhalen achter de foto’s. Daarnaast zijn video en fotografie twee verschillende vakken en door het maken van deze video's leer ik bovendien zelf nóg meer over fotografie.

Hoe bereid je je voor op een draaidag?

De draaidag wordt voorbereid door Sebastiaan, de regisseur. Hij stuurt mij een draaiboek en het script en deze neem ik van tevoren door. Daarna bedenk ik wat voor shots ik eventueel extra wil maken die nog niet zijn opgenomen in het script en passen bij het thema. De locaties staan van tevoren vast, maar het is altijd een beetje inspelen en aanpassen op de situatie. Voordat we gaan filmen bekijk ik ook altijd het werk van de fotograaf.

In de video film je met Nikon apparatuur. Wat zijn je ervaringen hiermee?

Ik film voor deze serie met de Nikon D850. Ik had zelf al veel ervaring met het filmen met DLSR camera’s, waardoor het makkelijk was om over te stappen naar de D850. Ik vind het een erg fijne camera. Hij is niet zwaar en makkelijk hanteerbaar, ideaal tijdens onze draaidagen. We filmen namelijk vaak op verschillende locaties op één dag. Ik moet tijdens het filmen snel kunnen schakelen. De fotografen zijn tijdens de draaidag druk bezig met foto’s maken en met uitleg geven aan Roëll, het is belangrijk voor mij om elk moment goed op beeld te krijgen.


De kwaliteit van het beeld is erg mooi, zo is er bijvoorbeeld weinig ruis bij een hogere ISO. De Nikon D850 heeft ook allerlei hele fijne functies zoals: filmen in 4K, zebra functie, focus peaking functie, kantelbaar scherm, touchscreen en daarnaast kun je met een flat color profiel filmen, waardoor we meer ruimte hebben tijdens de kleurnabewerking.


Backstage foto's

Hieronder een selectie van foto's die tijdens de opnames gemaakt zijn. Hier ziet u Lotte in actie terwijl ze aan het filmen is.