Musthaves voor video

Alles wat je nodig hebt voor het maken van video's

Wil je starten met filmen, maar weet je niet precies welke apparatuur je nodig het? In deze musthaves maken we je wegwijs in de grote wereld van video. We hebben de essentials voor je op een rij gezet, denk aan microfoons, gimbals, tassen maar ook het licht.

Snel naar: Camera | Microfoon | Rig | Gimbal | Licht | Tassen | Smartphone

Camera

Voordat je aan de slag kunt gaan met video’s maken, is er natuurlijk een camera nodig. De keuze kun je maken op basis van jouw wensen en eisen die je stelt. Tegenwoordig kun je namelijk met bijna iedere camera filmen, denk aan DSLR, systeemcamera of een compact camera. Maar ga jij aan de slag met je eerste professionele productie, kies dan voor een professionele videocamera.

Bekijk de videocamera's

Microfoon

Na de camera staat een microfoon zeker op nummer twee van het lijstje. Goed verstaanbaar zijn en een echte registratie van het geluid is essentieel voor videografie. Vanwege de uiteenlopende situaties zijn er verschillende soorten microfoons met bijbehorende eigenschappen. Het aanbod in microfoons is enorm, maar voor video hebben we deze globaal verdeeld in drie soorten:

Richtmicrofoons

Richtmicrofoons zijn microfoons die op de camera bevestigd kunnen worden. Dit type microfoon wordt vaak gebruikt om omgevingsgeluid en spraak op korte afstand op te nemen. Richtmicrofoons kunnen gezien worden als een hoge kwaliteit vervanger van de ingebouwde microfoon van een camera, die niet altijd even goed geluid biedt.

Lavalier of dasspeld microfoons

Lavalier microfoons, ook wel dasspeld microfoons genoemd, zijn kleine microfoons ontworpen om onopvallend weg te kunnen werken voor het opnemen van spraak. Het voordeel van een lavalier is dat er minder omgevingsgeluid opgenomen wordt omdat de microfoon dicht bij de geluidsbron aanwezig is.

Dynamische microfoons

Deze microfoons zie je vaak bij reportages en interviews. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit van de opname relatief hoog is, omdat de gevoeligheid minder sterk is dan die van eerder genoemde microfoons. Het nadeel is dat een dynamische microfoon altijd direct voor de mond gehouden moet worden en daardoor duidelijk in beeld is.

Bekijk de microfoons

Rig

Daar is de volgende in het lijstje van musthaves: de rig. Deze is voornamelijk essentieel wanneer je aan de slag gaat met langdurige opnames. Deze rigs helpen je om de camera (met accessoires) te kunnen voorzien van goede grip en je kunt ze ook nog naar eigen wens in delen.

Bekijk de rigs

Gimbal

Ja, tijd om te zorgen dat al je video’s zijn voorzien van schokvrije beelden. Een gimbal stabiliseert de camera om meerdere assen en voorkomt plotselinge bewegingen. Er zijn kleine en compacte gimbals speciaal voor smartphones en actioncams. Maar ook de middelgrote voor compact-, systeem- en kleine DSLR camera’s en niet te missen de grote professionele gimbals voor high end videocamera’s.

Bekijk de stabilisatiesysteem

videografie musthaves

Licht

Voldoende en goed licht is voor video zeker onmisbaar, zeker in situaties waarop het daglicht niet voordelig is. De LED lampen zijn erg populair bij videografie, dit heeft te maken met de zuinigheid van de lampen, de verstelbaarheid in kleur en intensiteit en de kleurechtheid van de lamp.

Het aanbod LED lampen is enorm. In grote lijnen zijn ze te onderscheiden in lampen voor op de camera en lampen die los van de camera gebruikt dienen te worden. LED lampen voor het gebruik op de camera zijn ideaal voor wat extra licht op het onderwerp tijdens een videoreportage. De los te plaatsen lampen worden vaak gebruikt in studio-omgevingen.

Bekijk de LED lampen

video musthaves

Tassen

En dan heb je bijna de hele gear bij elkaar en wil je op stap: de tas. Een videotas vormt de optimale bescherming voor jouw kostbare videocamera en biedt tevens de ruimte voor objectieven, microfoons, lampen en andere videoaccessoires. Door de indeling in vakken, waaronder het hoofdcompartiment voor de videocamera, wordt elk afzonderlijk item goed beschermd. De zachte stukken en stevige bodem beschermen de apparatuur tegen schokken en stoten. De afwerking aan de buitenkant met rits zorgt er tevens voor dat de videocamera stofvrij blijft en geen invloed heeft van wisselende weersomstandigheden.

Bekijk de video tassen

Smartphone

Filmen hoeft natuurlijk niet altijd met een grote camera, maar kan ook met de smartphone. Deze heb je tenslotte altijd bij je. Voor smartphone videografie zijn er natuurlijk ook allerlei handige accessoires en hulpmiddelen. Kijk eens rustig rond en sla je slag!

Bekijk de smartphone accessoires


Terug naar de overzichtspagina