Maak de leukste familievideo's met GoPro

Sjors van de Kerkhof is al sinds zijn 12e actief bezig met watersporten. Dit begon met waterskiën en sinds zijn 17e heeft hij zijn ski's ingeruild voor een wakeboard. Sjors maakte van zijn hobby zijn werk, wat zich vertaalde in een carrière als wakeboard instructeur, professioneel wakeboarder en later als manager bij één van de grootste wakeboard parken van Nederland. Na de komst van zijn kinderen is zijn wakeboardcarrière terug bij af: hobby!

Deze hobby deelt hij graag. Dit doet hij door het maken van foto's en video's, waarbij hij gebruik maakt van GoPro camera's. Op dit moment heeft hij de GoPro Hero 6 en Fusion in gebruik en merkt hij dat hij zijn GoPro's al lang niet meer alleen gebruikt voor wakeboard actie. Zijn spiegelreflexcamera laat hij steeds vaker thuis en de GoPro Hero 6 is zelfs zijn nummer één camera geworden. Hieronder deelt Sjors een aantal van zijn favoriete shots en vertelt hij hoe deze tot stand zijn gekomen. 

 

"Al met al kan ik zeggen dat de GoPro voor mij veel meer is dan een actioncam. Het is mijn nummer één vakantiecamera en mijn nummer één familiecamera!" - Sjors van de Kerkhof

Wakeboard selfies

De foto's hierboven zijn beide “screengrabs” uit een video. Simpelweg foto’s die u uit een video knipt. Ik kies vaak voor video, omdat ik de camera dan tijdig aan kan zetten. Tijdens of vlak voor een trick heb ik geen tijd om de camera aan te zetten en dus doe ik dit een seconde of 10 voor een trick. Voor de eerste foto, waarbij ik met mijn zoon op het wakeboard sta, heb ik zeker geen handen vrij. Voor deze foto heb ik de camera voor de start aangezet en die vervolgens de hele rit aan laten staan. Dit is natuurlijk geen probleem, als u maar voldoende ruimte op uw SD-kaart heeft staan!

Voor beide shots heb ik verschillende mounts gebruikt. Bij de eerste foto heb ik gebruik gemaakt van een mount die op de nose van m’n board geplakt is. Op foto twee heb ik een speciale mount gebruikt die op de lijn bevestigd kan worden. Beide foto's zijn gemaakt met een videoresolutie van 1440p. Dit beeld is hoger dan 1080p, waardoor u meer van de actie in beeld krijgt. Het aantal frames per seconde staat op 30, omdat ik toch geen slow motion gebruik en 30p geeft een beter resultaat. De meeste foto’s die ik maak zijn voor het gebruik op social media of voor privé doeleinden. Een screengrab uit de video snijden werkt dan uitstekend. Voor professionele doeleinden is het beter om met de fotofunctie te werken.

 

Zo knipt u een screenshot

Een screenshot uit de video knippen is super eenvoudig. Dit kan via de GoPro app op uw telefoon, maar ook rechtstreeks op het scherm van de camera werkt het uitstekend. Ga naar het videobestand en klik vervolgens op het foto logo. U komt dan automatisch in het scherm om een printscreen te maken van de beste kwaliteit. Frame voor frame scrollt u door de beelden. Als u de beste gevonden heeft, selecteert u dat frame. De GoPro of de app doet de rest en exporteert een foto uit uw video. Dit is één van mijn favoriete functies. Wilt u er zeker van zijn dat de framegrab van goede kwaliteit? Kies er dan voor om in 4K te schieten.

Familieshots

Een stand die ik vaak gebruik is de timelapse modus. Meestal niet met de intentie om een timelapse te maken, maar ik stel de camera zo in dat er iedere twee seconden een foto gemaakt wordt. In de foto rechtsboven zet ik bijvoorbeeld eerst de camera neer en stel deze in. Vervolgens heb ik tijd om op de juiste plek te gaan staan. In de foto hierboven rechtsboven zijn we bijvoorbeeld allemaal op een paal gaan staan. Gaat u een soortgelijke foto maken? Dan heb ik een tip: als iedereen op een paal staat, blijf dan nog 10 seconden staan zodat u zeker weet dat u enkele foto’s hebt. Achteraf kiest u dan de leukste uit. Foto’s selecteren gaat supermakkelijk via de GoPro app.

GoPro Fusion

Sinds kort ben ik in het bezit van de nieuwste GoPro, de Fusion. Met slechts één druk op de knop schiet u een foto of video van de gehele wereld om u heen! Ik kan niet wachten om alle mogelijkheden tijdens het wakeboarden goed te testen. Laatst heb ik hem meegenomen voor een paar eerste tests. De bediening van de Fusion werkt vrijwel gelijk als bij de Hero 6, via de app. Ik gebruik vrijwel altijd de GoPro app om instellingen te wijzigen en de juiste modus te selecteren. Voor deze foto’s heb ik wederom de timelapse functie gebruikt. Dit geeft mijzelf de mogelijkheid om zelf onderdeel te zijn van de foto, zonder dat ik via mijn telefoon de shutter button in hoef te drukken. Gewoon timelapse aanzetten, telefoon in de broekzak en dan zelf onderdeel uitmaken van de foto!

Het leuke van de Fusion is dat u door de gehele foto kunt scrollen. Probeer niet te veel shots te maken, want dat maakt het uitzoeken alleen maar lastiger. Als u uit 30 foto’s de juiste wilt kiezen, bent u echter een stuk langer bezig. Als u eenmaal de juiste foto hebt gevonden, kunt u via de GoPro app op uw smartphone het mooiste perspectief vinden. De mogelijkheden zijn ongekend, want u kunt de gemaakte foto of video van alle kanten aanschouwen. Door simpelweg uw telefoon te draaien scrollt u door de gemaakte foto en selecteert u vervolgens alleen het gedeelte dat u wilt gebruiken. Of zoals in de foto hiernaast: u zoomt een beetje uit waardoor u het "tiny world" effect krijgt.

Bekijk de GoPro Fusion


Nacht fotografie

Het maken van een mooie nachtfoto is vooral een kwestie van trial and error. U heeft vaak een aantal pogingen nodig om de settingen juist te krijgen. Toch is het relatief eenvoudig als u het een aantal keer probeert. Wacht eerst tot het echt donker is. Als het nog schemerig is, worden de meeste nachtfoto’s nog niet zo mooi. Pikdonker werkt het beste. Stel uw camera in op “nightshot” en varieer met het instellen van de sluitertijd en de ISO bij de Protune instellingen. Toegegeven, een nachtshot lukt meestal niet in één keer. Meestal begin ik er pas aan als ik met mijn camper al enkele nachten op dezelfde plek sta. Hang een mooi lampje op, kaarsje aan, kampvuurtje en voilà: voldoende ingrediënten voor een prachtige nachtfoto! Oh ja, neem gerust een uurtje de tijd om het optimale resultaat te bereiken!


Video

Als u het mij vraagt, blijft de videofunctie het allerleukst! Als ik met mijn gezin op pad ben, is er soms niemand die een handje over heeft om te filmen. De kracht van de GoPro is dat met een klein beetje voorbereiding en de juiste accessoires niemand nodig hebt om te filmen!

Hoe pakt u dit aan?

Toen ik mijn zoon Teun voor de eerste keer wilde leren wakeboarden had mijn vriendin haar handen vol aan mijn dochter. Zelf had ik mijn handen vol aan zoonlief en toch wilde ik dit moment graag vastleggen. Zo heb ik dat gedaan. Van te voren had ik nagedacht over leuke hoeken. Er zat een mount voor en achter op zijn board. Tevens had ik mijn oude GoPro 3 met tape vastgemaakt aan zijn zwemvest. Een 4e mount zat bevestigd aan de handel die hij vasthad. Tot slot had ik nog een selfiestick die ik achter zijn zwemvest kon steken of toch aan mijn vriendin kon geven als ze haar handen even vrij had. Vijf mounts klinkt misschien overdreven, maar uiteindelijk kijkt niemand graag meerdere minuten naar één cameraperspectief. Veel afwisselen van hoek maakt een filmpje al snel leuk!

Tijdens de actie hoefde ik er alleen maar voor te zorgen dat ik de camera’s snel van positie kon verwisselen en controleren dat ze aan stonden. Voor de rest kon ik mij volledig focussen op het aanleren van het wakeboarden en was ik zelf onderdeel van de actie. Voor ons als gezin een prachtig moment waarvan ik blij ben dat ik er een leuke filmpje van heb!

 

Een paar laatste tips

  • Als u het maximale uit uw GoPro wil halen is het vooral zaak om veel te proberen. Test zoveel mogelijk verschillende hoeken en bedenk welke mounts daarbij kunnen helpen. Als u geen geschikte mounts heeft, doet een rol ducktape ook wonderen om uw camera op bijzondere plekken te bevestigen.
  • Wees niet bang om te oefenen met verschillende resoluties of instellingen. Schiet u van veraf? Zet uw camera dan op “linear”. Dichtbij? Dan op “1080 superview” of 1440. Leer uw camera kennen door voor verschillende toepassingen verschillende instellingen te testen.
  • U hoeft niet alles zelf uit te vinden. Gaat u morgen uw kind leren fietsen? Doe dan even een zoektochtje op social media of Google. Gegarandeerd dat u allerlei video's vindt die u voldoende inspiratie geven om uw activiteit op een leuke manier in beeld te brengen.
  • Filmen is één ding, maar editen is misschien nog wel lastiger. Niemand zit namelijk te wachten om 20 minuten naar uw ski afdaling te kijken vanuit hetzelfde perspectief. Als u zelf geen held bent in het bewerken van uw beelden, kunt u gebruik maken van de GoPro Quik app voor Apple en Android. Deze is er zowel voor desktop als voor uw telefoon en deze app maakt van uw beelden een prachtige edit! Ik gebruik deze app vaak als ik geen zin heb om zelf aan de slag te gaan, maar toch een edit wil hebben.

Terug naar de overzichtspagina