Ga de uitdaging aan: vallende sterren fotograferen

Meteorieten, vallende sterren, Perseïden? Wat zijn het en waarom zou jij ze willen fotograferen? Dat gaan wij je in dit artikel haarfijn uitleggen. Ga er lekker voor zitten en maak je klaar voor je nieuwe fotoshoot!

Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die onze atmosfeer binnendringen. Dit ruimtepuin noem je een meteoroïde, heeft het ruimtepijn een lichtspoor dan is het een meteoor. Een vallende ster is in feite dus een meteoor.

Vallende sterren komen dagelijks onze atmosfeer binnen. Het kan ook zijn dat er een hele zwerm meteoren onze atmosfeer binnenkomt. De Perseïden zijn de bekendste meteorenzwerm. Ze zijn genoemd naar het sterrenbeeld Perseus waar de meteoren vandaan lijken te komen Elk jaar in de maand augustus trekt de Perseïden meteorenzwerm langs de aarde. Dit is een van de grootste zwermen van vallende sterren op het noordelijk halfrond. Met optimale condities zouden er maar liefst 85 meteoren per uur te zien zijn!

Wanneer zie je de Perseïden?

In augustus zijn er ieder jaar meerdere dagen waarop je de Perseïden ziet. Toch kan er maar een de beste zijn en dat is in 2022 de nacht van zaterdag 13 augustus omstreeks 4:45 uur. Door de helderheid van de (volle) maan wordt het spotten wel iets lastiger maar dat heeft ook een voordeel. Want hierdoor zie je alleen de meest heldere meteoren, die leveren vast prachtige plaatjes op! De Perseïden zie je in oostnoordoostelijke richting.

Zet je apparatuur vast klaar en stel je wekker in, want deze groep vallende sterren wil je echt niet missen!

Apparatuur

Wat heb je nodig? Je kan de meteorenzwerm Perseïden ongetwijfeld met de meeste camera’s goed vastleggen. Maar wil je ze echt op een indrukwekkende manier in beeld krijgen? Kies dan voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Hierop kan je namelijk werken met lange sluitertijden en een hoge ISO instelling. Combineer deze met een lichtsterke groothoeklens waarmee je zoveel mogelijk van de hemel op de foto krijgt of met een telelens waarmee je één specifieke ster vastlegt en je krijgt indrukwekkende foto’s!

Hieronder een kort overzicht van wat je minimaal nodig hebt:

Instellingen

Til je foto naar een hoger niveau! Naast de juiste apparatuur, spelen nog een aantal factoren mee die je foto net naar een hoger niveau zullen tillen. Denk bijvoorbeeld eerst aan de locatie. In Nederland is er namelijk veel lichtvervuiling. Zoek een plek op waar het rustig en zo donker mogelijk is, zodat de sterren er het beste uitkomen. Denk hierbij aan de Waddeneilanden, de Veluwe, de Flevopolder, de Achterhoek of in de duinen.  Zet op de locatie zo snel mogelijk al je spullen klaar en zorg dat je je van te voren al hebt verdiept in de instellingen. Zo kan je het beste gebruik maken van lange sluitertijden, een groot diafragma en een hoog ISO. Met deze instellingen valt er meer licht op de sensor en springen de sterren echt uit je foto.  

Weet je niet helemaal waar je moet beginnen. Zet je camera in M (manuele stand) en test eens met de onderstaande instellingen als startpunt:

  • Diafragma zo groot mogelijk, het beste is f2,8
  • Sluitertijd, 10 tot 30 seconden. Bij een langere sluitertijd krijg je streepvorming van de sterren.
  • Iso 1600 tot 2600 om te beginnen.
  • Scherpstellen, dat doe je handmatig stel scherp op oneindig zo krijg je de sterren goed scherp.
  • Witbalans van 3400 tot 4000K voor een natuurlijke kleur in de foto.

Ga je met een telelens fotograferen? Kijk uit voor te lange sluitertijden, de kans op bewegingsonscherpte is nu een stuk groter. Hiermee is de kans op een onscherpe foto veel groter. Maak van te voren een aantal testfoto’s om te controleren of je niet teveel ruis of onscherpte hebt.

Compositie

Daarnaast kan je ook denken aan de compositie en creativiteit in je foto. Wil je dat de lijnen van de sterren zichtbaar zijn of ga je voor een subtiele foto? Wil je gebruik maken van objecten op de voorgrond, of kies je voor alleen de meteoor in beeld? Er zijn genoeg opties, dus wees creatief en probeer zoveel mogelijk uit. Als je slim bent denk je hier van te voren alvast een beetje over na. Dan kun je op locatie de instellingen snel aanpassen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vergeet geen extra batterijen en check je opslag, zodat je niks hoeft te missen. Zoek van te voren uit wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot. Voor zaterdag 13 augustus geldt dat je rond 4:45 uur de meeste sterren kan waarnemen. Vergeet daarnaast vooral niet te genieten, want ook met het blote oog is dit een heel bijzonder verschijnsel.

Tot slot nog een pro-tip van ons: ogen hebben zeker 15 minuten nodig om te wennen aan het donker, kijk daarom niet op een smartphone met fel licht. Ook is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen, want door het turen vermoeien ogen vrij snel.

Astrofotografie

Ben je benieuwd hoe je het best de Melkweg kan fotograferen of wil je meer informatie over astrofotografie? Lees dan onze tips voor astrofotografie of bekijk alle musthaves.

Heb je genoeg gelezen en wil je nu wel wat zien? Check dan zeker dit filmpje met Albert Dros.