tulpen fotografie

10 tips voor het fotograferen van tulpen

De bollenvelden kleuren weer alle kleuren van de regenboog: leg het vast!

Het is lente! Dit betekent natuurlijk dat de tulpen weer in bloei komen. Het is een aanrader om op een mooie lentedag eens naar de bollenstreek te rijden om het kleurspektakel vast te leggen. Wij helpen je op weg met tien tips!

Tip 1: Gebruik eens een groothoeklens

Wanneer je een tulpenveld wil vastleggen, kun je met een groothoeklens zo veel mogelijk van het veld op beeld pakken. Door zo’n landschapsfoto te maken, laat je echt het geheel zien. Daarnaast is goed te zien hoe groot een tulpenveld daadwerkelijk is!

Tip 2: Kies eens een laag standpunt

Het kan heel mooi zijn om tulpen van voren of van boven te fotograferen, maar je kunt er ook voor kiezen om de tulpen van onder te fotograferen. Op deze manier krijgen de bloemen iets groots en imposants. Daarnaast zal de kleur van de tulpen afsteken tegen de blauwe lucht.

Tip 3: Maak een macrofoto

Uitgestrekte tulpenvelden zijn fantastisch om vast te leggen: de kleuren, de grootheid en natuurlijk met een mooie lucht of molen als achtergrond, maar je kunt er ook voor kiezen om eens een macrofoto te maken. Zet je camera op een statief en wacht bijvoorbeeld tot een bij op een tulp gaat zitten. De kleuren van de tulp en de bij springen dan echt van je foto af!

Tip 4: Ga op het juiste tijdstip op pad

Wanneer je tulpen gaat fotograferen, raden wij je aan om met zonsopkomst of -ondergang op pad te gaan. In de vroege ochtend of laat op de middag is het licht zachter en zal er een warme gloed over de tulpen vallen. Daarnaast is het, zeker vroeg op de ochtend, nog lekker rustig rond de tulpenvelden. Je zult dus minder last hebben van mensen die door je foto’s lopen.

Tip 5: Stel je camera goed in

Wanneer je tulpen gaat fotograferen, is het belangrijk dat je je camera goed instelt. Wanneer je tulpen fotografeert, is het mogelijk dat de foto snel overbelicht raakt. Het is daarom verstandig om met de witbalans te spelen, zodat je foto niet over- of onderbelicht raakt. Wanneer je vervolgens de tulpen als close-up op de foto wilt zetten, kun je een groot diafragma gebruiken zodat je een prachtige scherptediepte krijgt.

Tip 6: Speel eens met de lijnen

Tulpenvelden worden in mooie symmetrische lijnen aangelegd. Hier kun je goed mee spelen! Maak bijvoorbeeld eens een foto van bovenaf met een drone, waarop je de rijen goed ziet. Je kunt ook van voren een foto maken, waarbij de lijnen dus van je weggaan. Als je vervolgens speelt met de compositie, zodat een molen, gebouw of de zon uitlijnt, krijg je een prachtige foto!

Tip 7: Leg de details vast

Wil je tulpen in detail vastleggen, maar geen macrolens gebruiken? Speel dan eens met de schaduwen. Door een reflectiescherm of een wit papier mee te nemen, waarmee je het licht naar de tulp toe reflecteert, kun je de schaduwen van de bloem oplichten. Hierdoor kun je de details van de tulp veel beter vastleggen!

Tip 8: Zet iets op de voor- of achtergrond

Rijen en rijen aan tulpen zijn natuurlijk een lust voor het oog én de lens, maar het kan op den duur wat saai worden. Zet daarom eens iets voor je lens, zoals een persoon, of kies eens voor een andere achtergrond. Ga bijvoorbeeld eens op pad wanneer het gaat onweren en leg de tulpenvelden vast met dreigende wolken op de horizon. Dit geeft je tulpenfoto nét dat beetje extra dat je wellicht zoekt.

Tip 9: Gebruik focus bracketing

Wanneer je tulpen gaat fotograferen, kun je goed experimenteren met focus bracketing! Deze techniek vraagt wat geduld, maar het wordt ook goed beloond. Door je camera op een statief neer te zetten en voor elke foto op net een ander punt scherp te stellen, kun je door de foto’s samen te voegen een hele scherpe foto maken. Wil je meer weten over focus bracketing? Bekijk dan eens deze video .

Tip 10: Houd rekening met de natuur

Hoe mooi de tulpen ook zijn, ga er met respect mee om. Knip, breek of pluk de bloemen niet. Ook niet als er een bloem in de weg staat voor een foto. Je kunt dan beter kiezen voor een ander standpunt om rekening te houden met de natuur.

Deel jouw resultaat

Heb jij een prachtige foto gemaakt van de tulpenvelden? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

> Bekijk meer natuurfotografie