portretfotografie

Tips om geforceerde portretten te voorkomen

Bij portretfotografie staat de mens centraal. Een persoon wordt zo goed mogelijk in beeld gebracht. Geposeerd of niet geposeerd. Maar een goed portret is niet zomaar een foto van iemand die even poseert voor de camera. Het vertelt je wie de persoon voor de camera is. De twinkeling in zijn of haar ogen, een glimlach, een traan, de expressie in het gezicht, de lichaamshouding. Een portret van iemand is méér dan alleen maar een foto. Dit moment wil je natuurlijk zo spontaan en natuurlijk mogelijk vastleggen. Je wilt vastleggen hoe de ander écht is en zijn of haar verhaal overbrengen op beeld. De perfectie zit hem in het niet perfect te willen fotograferen, want dan krijg je geforceerde portretten. Maar hoe maak je een portret dat spontaan en natuurlijk gefotografeerd is? Wij geven je tips!

Maak een praatje | Locatie | Stiekem fotograferen | Heb geduld | Complimenteer | Herinneringen ophalen |

Tip 1: Maak een praatje

Leer de ander eerst wat beter kennen door met diegene te praten voordat je met de shoot begint. Stel jezelf voor en toon interesse in de ander. Neem eventuele onzekerheden weg. Hierdoor stel je de ander op zijn gemak. Maak gezellig een praatje, ook al gaat het over koetjes en kalfjes. Door even rustig met elkaar te praten, raakt je model tegelijkertijd ook een beetje gewend aan de omgeving waarin hij straks gefotografeerd wordt.

Portretfotografie

Tip 2: Laat je model de locatie bepalen

Door het model de keuze te geven waar gefotografeerd wordt, zal je meer inspelen op hun vertrouwen, waardoor zij zich meer op hun gemak voelen. Zo kan het model kiezen voor een vertrouwde omgeving, een plek die bepaalde gevoelens oproept of een plek die veel voor hem betekent. De rest van de setting bepaal jij, want jij bent tenslotte verantwoordelijk voor hoe en waar jij de foto maakt.

Tip 3: Fotografeer stiekem

Het model weet vaak wel wanneer je foto’s maakt van diegene, maar fotografeer ook eens stiekem tussen het officiële fotograferen door. Maak bijvoorbeeld een grapje tussendoor en maak dan stiekem een foto. Iemand is vaak wat losser wanneer ze weten dat er geen foto’s van hen wordt gemaakt. Dit levert soms mooie plaatjes op en het is natuurlijk ook een erg spontane manier om iemand in beeld te brengen.

Tip 4: Geduld is een schone zaak

Neem vooral de tijd. Plan een portret shoot niet in als je beiden niet genoeg tijd hebt. Portretfotografie vergt geduld en het uitproberen van verschillende poses. Als je haastig en vlug alles fotografeert, voelt het model zich opgejaagd en krijg je niet het resultaat dat je wil.

Tip 5: 'Wauw, wat een mooie glimlach'

Complimenteer tussen het fotograferen door. Het kan een compliment zijn over het haar van het model, de kleding, het gezicht, de houding. Eigenlijk alle positieve opmerkingen over het model zijn goed, zolang het diegene maar zelfvertrouwen geeft.

Tip 6: Terug naar toen

Geef je model de opdracht om de ogen te sluiten. Laat ze vervolgens aan iets grappigs, moois of verdrietigs denken. Zodra ze hun ogen openen, maak je een foto. Doordat je model terugdenkt aan die ene herinnering, leg je een pure emotie vast, een expressie die spreekt en dat is wat je wilt.

Portretfotografie


Meer lezen

basistips-portretfotografie

BASISTIPS

Begin je net met portretfotografie? En heb je daar hulp bij nodig? Wij geven jou enkele tips hoe je de beste portretfoto's maakt.

> Lees artikel

portretfotografie in huis

FOTOGRAFEREN IN HUIS

Thuis aan de slag met portretfotografie? We hebben de belangrijkste gear voor jou op een rijtje gezet.

> Lees artikel

originele portretten

ZO ORIGINEEL MOGELIJK

Wil jij een zo origineel mogelijk portret maken? Lees hier onze zeven tips voor het creëren van originele portretfoto's.

> Lees artikel

modelfotografie

MODELFOTOGRAFIE

Modelfotografie is een zeer breed thema. Er komt veel bij kijken. Wij hebben alvast een aantal praktische en artistieke tips voor je op een rijtje gezet.

> Lees artikel