6 tips om drankjes overheerlijk vast te leggen

Naast eten is er nóg een belangrijk onderwerp op de eettafel die je beeldschoon kunt vastleggen, namelijk drinken. Je kunt namelijk ook je koffie, cocktail of gewoon je colaatje heerlijk op de foto zetten. We helpen je graag op weg met een paar eenvoudige tips om kleurrijke en unieke foto's van drankjes te maken. 

drankjes fotograferen

Tip 1: Kijk goed naar de kleuren 

Kijk eerst eens goed naar het drankje dat je wilt vastleggen. Welke kleuren komen veel terug? Deze kleuren kun je laten terugkomen in de foto’s. Je kunt ook kiezen voor een contrasterende kleur. Denk bijvoorbeeld een aan een blauwe achtergrond bij een Bloody Mary cocktail. Dit zal ervoor zorgen dat je cocktail er echt uitspringt.

De kleuren die je wilt gebruiken voor de achtergrond of ter decoratie heb je altijd bij de hand, denk bijvoorbeeld eens aan het keukengerei  waarmee je het drankje maakt of één van de ingrediënten. Deze kun je goed gebruiken! Denk ook aan de achtergrond of ondergrond van je foto’s. Deuren, muren of juist de vloer zijn ideaal als achtergrond. Heb je niet de kleur in huis die je wilt? Gebruik dan eens een achtergronddoek.

Gebruik je veel kleurrijke props? Houd dan de achtergrond rustig. Kies je ervoor om het rustig te houden wat betreft props dan kan je de contrasterende kleuren goed toepassen.

props fotograferen

Tip 2: Speel met de decoratie

Nu je hebt nagedacht over de kleuren die zullen terugkomen op je foto’s is het tijd om je foto te voorzien van aankleding. Denk eens aan fruit, glaswerk, handen of keukengerei. Het kan allemaal.

Om de foto te voorzien van diepte kun je kiezen om met de decoratie te spelen. Leg je prop eens iets achter het drankje of juist ervoor. Door te spelen met de voorgrond of achtergrond kun je veel scherptediepte creëren. Je kunt er ook voor kiezen om mensen met het drankje op de foto te zetten, of juist alleen de handen van mensen. Je hebt tenslotte altijd handen tot je beschikking, al zijn het die van jezelf. Door een drankje vast te pakken of iemands hand in beeld te fotograferen, creëer je extra beleving.

Tip 3: Zorg dat alles schoon is

Vingerafdrukken, sporen van siroop of koffiemelk aan de rand, dat zijn allemaal dingen die je liever niet wilt terugzien op de foto. Wees dus extra voorzichtig met het inschenken en garneren van je drankjes. Mocht je onverhoopt toch een keer vieze vingers hebben of morsen? Neem dan de tijd om alles goed schoon te maken. Wil je helemaal voorbereid zijn? Gebruik dan handschoenen terwijl je de compositie klaarzet.

glaswerk kiezen drinken fotograferen

Tip 4: Gebruik het juiste glaswerk 

Wanneer je drinken fotografeert, moet je ook nadenken over welk glaswerk je gebruikt. In de horeca komen drankjes soms in de meest gekke glazen op tafel, dat kun jij ook gebruiken op je foto! 

Ben je een echt koffielover? Dan gebruik je meestal geen glas, maar een mok. Ook dan moet je nadenken over welke mok je gebruikt. Een espresso vraagt natuurlijk om een heel andere mok dan een flat white of een ijskoffie.

Ook bij cocktails en frisdrank kun je diverse glazen gebruiken. Ga dus op onderzoek uit en haal in huis wat jij denkt nodig te hebben.

wees-creatief

Tip 5: Fotografeer met daglicht

Licht is bij fotografie van grote waarde voor een succesvolle foto. Als je een drankje fotografeert, kun je dit het beste doen met daglicht. Zoek hier dus het beste plekje voor uit! Maak je foto's in een restaurant of in een studio? Zoek dan bijvoorbeeld een plekje bij het raam uit.

Wanneer je niet beschikt over daglicht kun je aan de slag met studiolampen. Dit zijn heel handige hulpmiddelen, maar er kunnen wel harde schaduwen ontstaan. Houd dit dus goed in de gaten. En vergeet niet te kijken hoe natuurlijk het licht is, want een gele gloed zal je foto’s geen goed doen.

drankjes fotograferen

Tip 6. Leg ook eens beweging vast

Je kunt het fotograferen zo uitdagend maken als jij wilt. Je kunt er dus ook voor kiezen om beweging laten terug te komen op je foto. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het vastleggen van latte art of het inschenken van cocktails. Dansen er vraagtekens boven je hoofd? Met deze tips om beweging vastleggen bij foodfotografie ben jij er helemaal klaar voor!

< Terug naar het overzicht