Het Perfecte Plaatje - Aflevering 1

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Zoenen in Amsterdam

Het eerste thema van de eerste aflevering was ''zoenen in Amsterdam". Dit thema was niet zomaar gekozen, het was namelijk internationale zoendag! Voor deze opdracht moesten de BN'ers binnen een uur portretten maken van passionate kissers in Amsterdam. Ook mochten zij een pitch clip maken van zichzelf waarbij zij hun eigen geselecteerde foto aanprezen. Het gastjurylid bij dit thema was dan ook niemand minder dan Maartje Brockbernd, een fotograaf met het doel om het waargebeurde verhaal te vertellen zonder oordeel. Zij legt zelf dus ook vaak intieme beelden vast. De uiteindelijke winnaar van deze opdracht was Giel de Winter!

Dansen met vuur & rook

De tweede shoot stond in het teken van "dansen met vuur & rook" waarbij de BN'ers in een loods de perfecte dansfoto probeerden te maken. Iedere BN'er mocht een danser(es), duo of dansgroep kiezen met een andere dansstijl, bijvoorbeeld modern en tango. Binnen 20 minuten moesten zij de dansfoto's schieten, wat best een korte tijd was. Hans Gerrittsen, een professionele dans- en balletfotograaf, mocht als gastjurylid samen met de gewone jury een oordeel vellen over deze shoot. Uiteindelijk werd Isa Hoes gekozen als winnares van deze shoot! Hiermee werd zij ook de overall winnares van aflevering 1. 

 

Zelf aan de slag?

Wilt u ook straatfoto's of prachtige dansfoto's maken? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: Straatfotografie

De camera

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat u over de juiste camera beschikt. In de eerste aflevering werd er voor straatfotografie een Canon EOS M5 gebruikt. Deze systeemcamera combineert de krachtige prestaties van een spiegelreflexcamera met het compacte design van een systeemcamera. Deze camera is daarom gemakkelijk mee te nemen en dus perfect voor straat- en portretfotografie. Het kantelbare scherm maakt het bovendien mogelijk om onopgemerkt foto's te schieten, waardoor uw onderwerp niet eens door heeft dat u een foto maakt!

Alle systeemcamera's

De lens

Naast de systeemcamera is ook de lens erg belangrijk. Zeker wanneer u portretten op straat wilt schieten moet u de juiste afweging maken. De lens die werd gebruikt tijdens de shoot in Amsterdam was een Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Dit is een veelzijdige zoomlens die alles vast kan leggen, van indrukwekkende landschappen tot prachtige portretten. De lens heeft een snelle autofocus, waardoor u ook spontane momenten zoals zoenende koppels vast kunt leggen. Bovendien is deze lens zeer licht en compact, waardoor deze gemakkelijk mee te nemen is.

Alle lenzen

De tas

Wanneer u in een stad op stap bent, dan wilt u natuurlijk niet met een zware tas rondlopen. Een lichte en compacte tas is daarom een must. Bovendien is het belangrijk dat u direct bij uw camera kunt wanneer de perfecte situatie zich voordoet. Een tas zoals de Lowepro Nova 140 AW is dan zeer aan te bevelen. In deze tas kunt u een spiegelreflex- of systeemcamera met objectief kwijt en doordat u de tas over uw schouder draagt kunt u gemakkelijk bij uw camera. Met de meegeleverde regenhoes blijft uw apparatuur ook bij slechte weersomstandigheden droog!

Alle schoudertassen

Opdracht 2: Dansfotografie

De camera

Wanneer u bewegende onderwerpen wilt fotograferen is het belangrijk dat u de juiste camera in handen heeft. In de eerste aflevering werd er voor dansfotografie een Canon EOS 5D Mark IV gebruikt. Met deze full-frame spiegelreflexcamera kunt u mooie en heldere plaatjes vastleggen. Bovendien is deze camera een echte allrounder. Dit wil zeggen dat hij ontworpen is om in iedere situatie te kunnen fotograferen. Aangezien deze camera in de hogere prijsklasse valt is deze voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik. Natuurlijk heeft Canon genoeg spiegelreflexcamera's in haar assortiment die ideaal zijn voor gevorderde en beginnende fotografen. Deze vindt u via de button hieronder.

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Wanneer u specifieke onderwerpen, zoals dansers, wilt vastleggen moet u bedenken welke lens u wilt gebruiken. In deze aflevering werden er twee lenzen gebruikt, namelijk de Canon EF 24-70mm F/2.8 L USM II en de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Alle twee de lenzen zijn uitstekende keuzes, aangezien zij beide lichtsterk zijn. De eerste lens, namelijk de Canon 24-70mm, is een standaard zoomobjectief waarmee u een superieure beeldkwaliteit krijgt. Deze lens is voornamelijk bedoeld voor de professionele fotograaf. De Canon EF 50mm is daarentegen een prime lens die ook zeer geschikt is voor de beginnende fotograaf. Deze lens is ideaal voor portretfotografie, fotografie bij weinig licht en dagelijks gebruik. 

Alle lenzen

Licht- en kleureffecten

Zoals in de dansshoot te zien was, werd er gebruik gemaakt van verschillende kleuren en rookeffecten. Een ideale set om creatieve kleur- en lichteffecten te creëren is de Rotolight RL-RL48-IK-V2 Interview Kit V2. Deze set is een draagbaar HD locatie- en studioverlichtingssysteem met twee ringlampen en tien kleurenfilters. De ringlamp heeft een natuurlijke, warme en schaduwloze verlichting. De set is erg geschikt voor video- en fotografie voor in de studio of op locatie. Naast licht met diverse kleuren kunt u deze set ook gebruiken voor natuurlijk en helder continulicht. Wat ook erg handig is, is dat de lampen weerbestendig zijn. U kunt deze set dus ook tijdens slechte weersomstandigheden gebruiken. 

Alle kleur en lichtvormers

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: maak zelf ook een foto van een bijzondere zoen!

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u deze via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Gepersonaliseerde Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Gepersonaliseerde Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Masterclass Toonen en Wientjes Portret Artistiek

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november

Heeft u altijd al willen leren hoe u een opvallende en mooie portretfoto maakt? Hoe u iemands persoonlijkheid of karakter kunt benadrukken? Of wilt u juist eens compleet ‘over de top’ gaan met expressie en licht? Dan is de tweedaagse masterclass portret artistiek iets voor u. In deze meerdaagse masterclass leren Toonen en Wientjens u hoe u deze foto’s kunt maken.

Bestel nu

 

 

Tips & Tricks

In samenwerking met Canon zijn er een aantal tips en tricks opgesteld die u verder helpen tijdens het fotograferen. LET OP: vanaf morgen kunt u op de onderstaande button klikken. 

Klik hier om naar de Tips & Tricks te gaan

 

 

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.