Tokina Groothoeklens

Review: Tokina Fírin 20mm f/2.0

Tokina is een merk dat gezien de goede prijs/kwaliteit verhouding al behoorlijk populair is onder gebruikers van groothoekobjectieven. Dit type objectief is complex om te maken en daardoor vaak vrij prijzig. Tokina laat al een tijdje zien dat je voor goede groothoek kwaliteit niet per se diep in de buidel hoeft te tasten. Nu komt het merk met een nieuw vast brandpunt groothoek objectief speciaal voor de Sony full frame E-mount: de Tokina Fírin 20mm F/2.0 AF.

Bekijk de reviewBekijk het product

 

“Capture the Moment of Truth”

Fírin is oud Iers en staat voor ‘hetgeen dat echt is’ of de ‘waarheid’. Tokina belooft dus dat met dit nieuwe objectief écht de werkelijkheid kan worden vastgelegd.

Het merk had al de Tokina Fírin 20mm f/2.0 MF (manual focus) voor Sony full frame E-mount, dus laten we eens gaan kijken hoe deze nieuwe AF (autofocus) versie presteert.


Bouw

De technische opbouw van dit nieuwe objectief is identiek aan die van de MF versie, met uitzondering van het autofocussysteem uiteraard. Het objectief bestaat uit 13 elementen verdeeld over 11 groepen, waarvan 2 asferische en 3 Super-Low Dispersion elementen. We verwachten hierdoor weinig chromatische aberraties en vervormingen. Ook zijn de elementen voorzien van meerlaagse coating om flare en ghosting tegen te gaan.


Als we naar het uiterlijk van het objectief kijken, zien we dat er het een en ander veranderd is. Zo is de scherptediepteschaal en diafragmaring vervangen door een grote focus by wire ring. Het focussen gebeurt nog steeds intern, wat ervoor zorgt dat het objectief z’n compacte vorm blijft houden en stabiliteit gewaarborgd blijft. De nieuwe autofocus versie is, met een totaal van 464 gram, 26 gram lichter dan de voorganger en uitgerust met een ronde zonnekap in tegenstelling tot de rechthoekige van de MF versie.

Prestaties

Voor deze review hebben wij hebben een demo model van de Tokina Fírin 20mm f/2.0 AF aangeboden gekregen. Deze hebben we kunnen testen tijdens een architectuurwandeling in omgeving van Utrecht Centraal Station. Het was een dag met wisselend weer; hard zonlicht, wind en bewolking. Goede omstandigheden om dit objectief eens goed te testen.

Vervorming

De beelden die dit objectief levert voelen natuurlijk aan. Er is wel vervorming aanwezig, maar deze is subtiel en hebben we zeker niet als storend ervaren. Zelfs bij het fotograferen van herhalende verticale lijnen blijft de vervorming dusdanig subtiel dat het totaalbeeld realistisch aanvoelt.

Scherpte

De scherpte die dit objectief oplevert is behoorlijk goed, zelfs als we met een volledig open diafragma werken. Het midden is scherp, alleen als we heel kritisch kijken zien we dat bij f/2.8 het beeld net iets scherper is. Maar dit scheelt niet veel. Echt een indrukwekkende prestatie. Uiteraard loopt de scherpte weg richting de randen en hoeken van het kader, wat niet vreemd is bij een objectief met een diafragma van f/2.0. Het is ons zelfs opgevallen dat, ondanks dat de lensopbouw identiek is aan de voorganger, deze nieuwe AF versie toch iets scherper is.

Scherpte MF versie

Scherpte AF versie

Scherpte MF versie 100% crop

Scherpte AF versie 100% crop

Chromatische aberraties

Nog iets waar we van onder de indruk waren tijdens de test was het zo goed als ontbreken van chromatische aberraties (die vervelende groen of paarse randjes bij hoog contrastverschil). Zelfs wanneer wij een diafragma van f/2.0 gebruikten, konden wij ingezoomd op 100% geen chromatische aberraties waarnemen in het midden. In sommige extreme gevallen zagen we het een klein beetje, maar dit was een stuk dichter naar de randen toe. Hier worden wij vrolijk van, want dit scheelt enorm in de nabewerking.

Chromatische aberraties test

Chromatische aberraties test 100% crop

Flare

De Tokina Fírin objectieven zijn voorzien van meerlaagse coating, dus we hadden eigenlijk verwacht dat we geen lensflare terug zouden zien. In veel van onze foto’s zagen we dit ook niet terug, totdat we meer direct tegen de zon in gingen fotograferen. Dit resulteerde in duidelijk aanwezige flair, wat ik persoonlijk wel kan waarderen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Op de foto hiernaast zie je een duidelijk voorbeeld van de aanwezige lensflare.

 
Bokeh

We krijgen de beschikking over een 9-bladig diafragma met een maximale opening van f/2.0, dat maakt je al direct nieuwsgierig naar de bokeh kwaliteit. Hiermee bedoelen we de onscherpte die dit objectief geeft. De kortste scherpstelafstand is 28 centimeter. Zo kun je dicht op het onderwerp zitten en krijg je een mooie onscherpe achtergrond. Kijken we naar de bokeh-effect, dan zien we dat de effecten over het gehele frame mooi rond zijn. Wel zien wij richting de randen bij de bokeh-ballen een randje met glow ontstaan.

Autofocus

Het meest vernieuwende aan dit objectief is natuurlijk de autofocus. We hebben deze getest met de AF-S, maar aangezien we de lens hebben gebruikt in combinatie met de Sony A7R III konden we ook de nieuwe Eye-AF functie uitproberen. Bij het testen van de AF-S, waarbij we telkens de scherpstelling verplaatsten van dichtbij naar veraf, merkten we dat het objectief even nodig heeft om de scherpte op te zoeken. De scherpstelling gaat dan even heen en weer, net voorbij het onderwerp en dan weer terug. Dit gebeurt in een fractie van een seconde, echter zagen wij dit niet terug toen wij dezelfde test deden met de 24-70mm f/2.8 GM van Sony. Het objectief werkt verder helemaal goed met Eye-AF: het oog van het onderwerp wordt netjes gevolgd over het hele frame. Wel is bij gebruik van Eye-AF het continu scherpstellen hoorbaar.

Verder is het objectief gemaakt om perfect aan te sluiten op de specificaties van Sony. Dat betekent dat zaken als belichting, diafragma en afstand worden gecommuniceerd naar de Sony camera. Ook kan men blijven genieten van de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie van Sony.

Conclusie

De nieuwe Tokina Fírin 20mm f/2.0 is ons zeer goed bevallen. Het is mooi om te zien dat een groothoeklens zo mooi compact kan zijn voor full frame en tevens scherpe beelden levert. Het is een objectief dat fijn in de hand ligt en een mooi strak ontwerp heeft. Dit zorgt dat dit objectief erg prettig in gebruik is. Waar voorheen voornamelijk de videografen konden genieten van dit objectief, kunnen ook de fotografen nu aan de slag met dit objectief dankzij de autofocus. 

 

Bekijk de video

 

Bekijk het product

De Tokina FiRIN 20mm f/2.0 AF is de autofocus versie van de al bestaande Tokina FiRIN 20mm F/2.0 MF groothoek prime lens en is geschikt voor full frame Sony E-mount camera's.

  • Groothoeklens met autofocus
  • Voor full frame Sony E-mount camera's
  • Diafragma: f/2.0 tot f/22
  • Drie Super-Low Dispersion elementen
  • Twee asferische elementen
  • Meerlaagse coating
  • Ringvormige ultrasone autofocusmotor
  • Geïntegreerde elektronische contacten
  • Diafragma met negen bladen

 

Bekijk de Tokina Fírin hier

tokina groothoeklens

Terug naar de overzichtspagina