tilt/shift fotografie

Uitgelicht: tilt/shift fotografie

Het fotograferen van architectuur kan nog best lastig zijn. Wanneer je aan de slag gaat met een groothoekobjectief, krijg je vaak te maken met vertekeningen waarbij de lijnen richting de randen van je kader steeds krommer worden. Een voorbeeld hiervan is dat als je hoge gebouwen fotografeert deze schuin op de foto staan of achterover lijken te vallen. Dit komt niet overeen met de werkelijkheid of hetgeen dat je met je eigen ogen ziet. Gelukkig is daar een oplossing voor: het tilt-shift objectief.

Wat is tilt-shift? | Wanneer gebruik je shift? | Wanneer gebruik je tilt? | Hoe werkt tilt-shift? | Aan de slag

Wat is tilt-shift?

De term tilt-shift slaat op het kunnen ‘kantelen’ en ‘verschuiven’ van het objectief. Natuurlijk valt er bij een regulier objectief niets te verschuiven of te kantelen. Het objectief zit vast op de camera en zal geen kant op gaan, mits je deze weer loshaalt van de body. De oplossing? Een speciaal tilt-shift objectief.

Maar wanneer gebruik je nu precies de shift functie?

De shift functie gebruik je op het moment dat je lijnen recht wilt houden of perspectief recht wilt zetten. Dit is heel belangrijk bij het fotograferen van architectuur en interieur, omdat daar vaak gebruik wordt gemaakt van groothoeklenzen. Deze staan bekend om hun vertekeningen, dus gebouwen die krom trekken of een vertekend beeld van je interieur. Om dit tegen te gaan, werken wij met de shift-functie, zoals je hieronder kunt zien.

Vertekening (zonder shift)

Geen vertekening (met shift)

En wanneer gebruik je de tilt functie?

De tilt functie wordt gebruikt om je scherptedieptevlak te verplaatsen. Normaal valt de scherpte recht op de sensor van de camera, maar door het objectief te tilten, valt deze schuin om de sensor. Hierdoor is het mogelijk om je scherptediepte nóg korter te maken.

Zonder tilt functie

Met tilt functie

Door de rotatiemogelijkheden heb je enorm veel creatieve mogelijkheden. Je kunt een horizontaal of diagonaal scherptedieptevlak creëren, waaronder het bekende ‘miniatuureffect’. Het is zelfs mogelijk om in bepaalde situaties 2 onderwerpen scherp in beeld te brengen: een op de voorgrond en de ander op de achtergrond.

Hoe werkt tilt-shift?

Met de shift functie kun je het objectief naar links, rechts, boven en beneden verschuiven. Op het objectief zijn 2 draaiknoppen te vinden: een grote voor het verschuiven en een kleine voor de weerstand/vergrendeling.

Shift neutraal

Shift hoog

Shift laag

Shift knop

Met de tilt-functie kun je het objectief kantelen naar links, rechts, beneden en boven. Het verschil is dat dit gebeurt in een hoek, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien. Ook hier heb je weer twee draaiknoppen: een grote voor het tilten en een kleiner exemplaar voor de weerstand/ vergrendeling.

tilt rechts

Tilt links

Tilt omhoog

Tilt omlaag

Doordat de bevestiging ook in zijn geheel te draaien is, kun je echt alle kanten op. Afhankelijk van het type objectief kun je de rotatie van de tilt- en shiftfunctie zelfs afzonderlijk van elkaar aanpassen, wat mogelijkheden biedt voor iedere gelegenheid. De rotatie gebeurt met klikken van 45 graden, maar je kunt er ook voor kiezen ergens in het midden te zitten. je bent daar geheel vrij in. Voor het roteren dien je de rotatie-ontgrendelknop in te drukken en ingedrukt te houden tijdens het draaien.

Aan de slag

Bij het gebruik van de shift-functie lopen we de volgende stappen door:

  • Stap 1: eerst bepaal je het kader dat je wilt gaan vastleggen. Vervolgens zorg je ervoor dat het objectief helemaal recht staat, dus waterpas en recht aan de horizon (zie foto één).
  • Stap 2: als je objectief eenmaal recht staat, is het simpelweg het objectief shiften naar boven of naar onder. Nu zie je dat de horizon naar boven of onder verplaatst, zonder dat de lijnen schuin gaan trekken (foto twee). Als we de foto proberen na te bootsen zonder het shiften, krijg je een resultaat waarbij de vertekeningen direct zichtbaar zijn. Dit is te zien op de derde foto.

Objectief helemaal waterpas met recht kader

Shift-functie omhoog toegepast

Hetzelfde kader zonder shift-functie

Let op

Als je aan het begin de camera niet recht aan de horizon zet, blijven de lijnen schuin lopen -zelfs na het shiften van het objectief. Dit is op onderstaande foto’s goed te zien.

Startpositie objectief (niet waterpas)

Shift down positie objectief (niet waterpas)

Shift up positie objectief (niet waterpas)

Gebruik tilt-functie

Als je de tilt-functie gebruikt in combinatie met de shift-functie, om net even wat meer focus te leggen op een deel van je kader dan gaat het als volgt:

  • Zorg er eerst voor dat jouw shift positie helemaal goed staat, doorloop dus eerst bovengenoemde stap 1 en 2.
  • Daarna tilt je de lens in de gewenste richting, waarbij je continu het beeld blijft controleren. Dit doe je, omdat het kader toch net iets kan verschuiven en omdat je de hoeveelheid scherpte wilt blijven controleren.
  • Als laatste draai je aan de scherpstelring om de focus op de juiste plek te krijgen (soms in het toch noodzakelijk je kader te herpositioneren omdat deze na het tilten verkeerd is komen te staan).

 

3x Canon tilt-shift objectieven

Canon TS-E 50mm f/2.8L macro objectief

De Canon TS-E 50mm F/2.8L Macro is een karakteristiek tilt-shift objectief die uitermate geschikt is voor onder meer product-, architectuur- en interieurfotografie. De lens beschikt over een tilt tot wel 8,5° en shift is mogelijk tot 12mm om jouw compositie en perspectief tot in de perfectie te bepalen.

Canon TS-E 50mm f/2.8L macro

Canon TS-E 90mm f/2.8L macro objectief

De Canon TS-E 90mm F/2.8L Macro is een tilt-shift objectief die uitermate geschikt is voor het vastleggen van architectuur, interieur of producten. De scherpstelling is tot in de kleinste details te controleren met de 10° tilt en 12mm shift, de minimale scherpstelafstand van 39cm en 0.5x vergroting.

Canon TS-E 90mm f/2.8L macro

Canon TS-E 135mm f/4.0L macro objectief

De Canon TS-E 135mm F/4.0L Macro is een tilt-shift lens die uitermate geschikt is voor onder meer studio- en productfotografie. De scherpstelling is tot in de kleinste details te controleren met de 10° tilt en 12mm shift, de minimale scherpstelafstand van 39cm en 0.5x vergroting.


Canon TS-E 135mm f/4.0L macro

Wil je één van deze objectieven uitproberen? Bekijk dan onze verhuurpagina

Terug naar de overzichtspagina