Architectuur in Dubai

De bijzondere architectuur van Dubai

Dubai is een stad die vol staat met iconische bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Deira Twin Towers, de Burj Khalifa of de Dubai Mall. Daarnaast zijn er in de Dubai Marina talloze wolkenkrabbers te vinden. We kunnen dus wel stellen dat Dubai een perfecte stad is voor architectuurfotografie. Dat dacht Sony ambassadeur Tobi 'Tobishinobi' Shonibare ook. Hij legde de architectuur in Dubai vast met de Sony A7R mark III en geeft daarbij zijn eerste indruk van deze camera. 

 

Over Tobi

Tobi Shonibare is een straat- en architectuurfotograaf die gevestigd is in Londen. Na zijn studie rechten werkte hij zes jaar lang in de stad. Fotograferen deed hij altijd al, maar na een reis door Candada nam dit serieuzere vormen aan. Na verschillende ontmoetingen met inspirerende fotografen besloot hij dat hij verder wilde met fotografie. Tobi houdt van fotografie, omdat hij de controle heeft over wat hij maakt. Hij fotografeert op elk moment van de dag, maar van een mooie zonsopkomst of zonsondergang in de stad gaat zijn hart sneller kloppen. 

In de architectuur richt Tobi zich meestal op geometrie, symmetrie en perspectieven. Hij zoekt naar schoonheid in stedelijke gebieden en kan erg gecharmeerd zijn van schitterende architectuur. Hierdoor heeft hij een unieke stijl van straatfotografie ontwikkeld. Hij verlegt graag de grenzen van het creatieve en heeft oog voor mode waardoor hij recentelijk nog heeft samengewerkt met merken zoals Adidas, Audi, Coach, Microsoft en Sony.

 

Tobi test de Sony A7R mark III in Dubai

Voorafgaand aan deze 'review' stelt Tobi dat hij houdt van nauwkeurigheid en hoge kwaliteit beelden. Tobi testte de Sony A7R mark III in Dubai. Deze is niet meer leverbaar, maar heeft wel een geweldige opvolger: de Sony A7R A mark III. Hieronder lees je meer over zijn ervaringen met de A7R mark III op het gebied van beeldkwaliteit, autofocus, ergonomie en aanpassingsmogelijkheden. 

42 megapixels?

Tobi geeft toe dat hij na de aankondiging in eerste instantie niet heel erg onder de indruk was van weer dezelfde sensor met 42 megapixels. Later, toen hij erover nagedacht had, vond hij het eigenlijk wel logisch. "10 fps met 42 megapixels is meer dan ik ooit heb gehad en waarschijnlijk meer dan ik ooit nodig ga hebben gezien mijn huidige werk en wat ik in de toekomst kan verwachten. Je hebt ook veel meer beeldmateriaal om door te nemen als je een selectie gaat maken. Mijn laptop wordt sowieso steeds langzamer door de grootte van de bestanden dus ik ben voorlopig wel tevreden met deze balans."


Over de beeldkwaliteit is Tobi kort, maar krachtig:

"De foto's die ik kon bewerken waren zoals verwacht uitstekend. Scherp, veel details en een geweldig dynamisch bereik, maar dit is iets wat je kunt verwachten van de sensor met 42 MP als je met de A7R mark II hebt gewerkt."


Verbeterde autofocus

De verbeterde autofocus was één van de aspecten waar Tobi erg naar uitkeek. Voor zijn foto- en videodoelstellingen in de toekomst is het voor hem belangrijk dat er snelle actiescènes vastgelegd konden worden bij weinig licht of bewegende onderwerpen continu kunt volgen tijdens het filmen. "Kort gezegd was de autofocus perfect. Zoals bij elke camera druk je soms niet goed op de knop en daardoor kunnen er één of twee foto's onscherp zijn, maar het zijn er nooit erg veel. Bij opnamen van een bewegend onderwerp bij 10 fps ging het in 95% van de gevallen gewoon goed."

Capaciteit bij weinig licht

Tobi gaf aan dat hij jammer genoeg niet voldoende kans had om de mogelijkheden bij weinig licht écht goed te testen. "Ik heb de mark III geprobeerd met een lens van een derde partij en een adapter voor bepaalde situaties en ik heb daarmee opnamen van zonsopgangen en zonsondergangen kunnen maken met een veel lagere ISO en geweldige resultaten bereikt. Ik merkte dat de adapter echt goed werkte met de A7R mark III. De scherpstelling was erg snel en nauwkeurig, ondanks het feit dat ik werkte met een lens van een andere fabrikant."

Continue autofocus

"Het continu volgen van beelden ging eigenlijk heel goed. Bij heen en weer gaan tussen twee verschillende onderwerpen pikte de camera dit goed op en zorgde voor vloeiende overgangen. Het pannen van links naar rechts en van onderwerpen op de voorgrond naar onderwerpen op de achtergrond ging ook snel en gemakkelijk."


Ergonomie

Ook op het gebied van ergonomie heeft de A7R mark III stappen gemaakt als je het Tobi vraagt. "Hij voelt beter aan, de structuur van de behuizing is anders en het gewicht is goed verdeeld waardoor hij goed in de hand ligt. Ook de accuduur is significant verbeterd. De zoeker is kraakhelder en er lijkt geen groot verschil meer te zijn tussen de VF en het scherm." Ook de indeling van de knoppen is verbeterd. Vooral over het feit dat de filmopnameknop verplaatst is, is Tobi te spreken. Kleine kanttekening: "Het enige probleem is dat je de knop echt goed moet indrukken om zeker te weten dat de opname op het juiste moment wordt gestart en gestopt. Maar je kunt ook instellen dat de sluiterknop wordt gebruikt om een opname in de filmmodus te starten."

Aanpassingsmogelijkheden

Iedere fotograaf wil de camera naar eigen hand zetten, zo ook Tobi. Razend enthousiast is hij over de aanpassingsmogelijkheden van de A7R mark III. "Deze camera is een ster in aanpassingen. Dit is een belangrijke reden waarom deze camera zo geschikt is als je in het voorbijgaan snel opnamen wilt maken. Ik heb de aanpasbare C2-knop ingesteld om te schakelen tussen full-frame en Super 35-modus. Dit is echt handig als je video-opnamen maakt en niet in de menu's wilt hoeven zoeken. In het functiemenu vind je meer aanpasbare functies en natuurlijk heeft iedereen hiervoor zijn eigen configuratie, maar ik vertel dit maar om te laten weten dat je hier opties te over hebt."

 

Benieuwd naar de foto's die Tobi maakte in Dubai? Die zie je hieronder!

 

Sony A7R mark III

Veelzijdige en snelle full frame systeemcamera die multifunctioneel is en de hoogste snelheden, resoluties en kwaliteit biedt. Met een 42,2 megapixel CMOS-beeldsensor en BIONZ-X beeldprocessor profiteer je van opnamesnelheden tot wel 10fps, snelle automatische scherpstelling en perfecte AF/AE-tracking functionaliteit. Het geoptimaliseerde Fast Hybrid autofocussysteem maakt namelijk gebruik van maar liefst 399 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten zodat ook op bewegende onderwerpen moeiteloos gefocust kan worden - zelfs bij slecht of weinig licht. Daarnaast biedt de Sony A7R III grote beeldhelderheid met een ISO-gevoeligheid van 100-32000 die uitgebreid kan worden naar 50-102400. Tenslotte zorgt de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie ervoor dat je verzekerd bent van stabiele beelden zonder trillingen en schokken.

Bekijk de Sony A7R mark III

Terug naar de overzichtspagina