Panasonic GX9 straatfotografie

Review Panasonic GX9: de camera voor straatfotografie

Panasonic heeft recentelijk nieuwe modellen op de markt gebracht voor hun topsegment systeemcamera's, namelijk de GH5, GH5S en de G9. Nu heeft ook het middensegment een nieuw model gekregen: de Panasonic Lumix GX9. Wij vertelllen je meer over deze nieuwe camera en delen onze bevindingen hieronder.

Bij het lezen van de geruchten over het uitkomen van een GX9 model was de verwachting dat dit een upgrade zou zijn van de GX8 (gezien de naamgeving). De GX9 lijkt echter meer op een upgrade van de GX80. Hiermee doelen wij op het uiterlijk van de GX9. Was het dan niet logischer geweest om niet de naam GX9 te gebruiken, maar te kiezen voor GX90? We gaan het zien.

Body | VernieuwingenSpecificatiesConclusie


Body

De body van de GX9 is een stuk kleiner dan de GX8. Het enige herkenbare is de kantelbare zoeker, de focus schakelaar en de belichtingscompensatie dial. Dit zijn dan ook direct de body upgrades van de GX9 ten opzichte van de GX80. Voor de rest is de body van de GX9 gelijk aan die van de GX80, dan wel met iets meer grip en een nieuw sluitingssysteem van het toegangsklepje naar de aansluitingen.


Vernieuwingen

Ook herkenbaar uit de GX8 is de sensor resolutie die de GX9 heeft, namelijk 20.3 megapixels ten opzichte van de 16 megapixels van de GX80. Dit zou voor meer details moeten zorgen, vooral met het ontbreken van het low-pass filter. De GX9 heeft nu een iets snellere burst van 9 beelden per seconde en een groter buffer van 30 beelden. Bij gebruik van Live View is de burstsnelheid 6 beelden per seconde. Dankzij de nieuwe JPG engine is de kleurreproductie nog beter geworden, vooral huidtinten en de lucht komen nu nog natuurlijker over. Het LCD-scherm heeft een kleine upgrade gekregen. Deze heeft nu een resolutie van 1240k, 200k meer dan de GX80. Ook is het mgoelijk de Live View Boost mode te gebruiken, zodat je zelfs bij totale duisternis de fijne details kan terugvinden. Ideaal voor avond- en astrofotografie. 

De GX9 is gericht op straatfotografie, waarbij de levensduur van de accu een belangrijke rol speelt. Panasonic heeft hierover nagedacht door energiezuinige opties als een automatische slaapmodus en een Bluetooth Low Energy verbinding te bieden. Over straatfotografie gesproken, de GX9 is uitgerust met de nieuwe L Monochrome D functie die nog diepere zwarttinten geeft en contrast versterkt.


Een mooie uitbreiding op de al bestaande 4K Photo modus is de Sequence Composition optie. Hiermee kun je namelijk meerdere beelden in een foto samenvoegen om bijvoorbeeld een onderwerp in beweging te laten zien. Denk aan een fietser die voorbijkomt en dan meerdere keren in dezelfde foto te zien is. Om dit voor elkaar te krijgen gebruik je de standaard 4K Photo burst. Achteraf kun je in het menu kiezen voor Sequence Composition. Vervolgens kun je kiezen welke foto’s je uit de gemaakte burst wilt samenvoegen en dan laat je simpelweg de camera het werk doen. In slecht 30 seconden tot 1 minuut creëert de GX9 het eindresultaat!

Verder heeft de GX9 nu naast de Automatisch WitBalans (AWB) ook de optie AWBc, waarbij de ‘c’ staat voor custom. Bij deze instelling worden de rode tinten onderdrukt voor nog meer kleurechtheid. Ook is het menu van de GX9 volledig vernieuwd. De camera is uitgerust met een nieuwe en duidelijkere menustructuur en zelfs met het ‘my menu’ tabblad. Zo kun je nog sneller bij je meest gebruikte instellingen komen, ideaal voor op straat waarbij snelheid noodzakelijk is.


Overige specificaties

Overige specificaties die wij terugzien in de GX9 zijn de 5-assige beeldstabilisatie. In combinatie met de 4K video met 25fps levert dat mooi gestabiliseerde beelden op. Verder op videogebied kun je 2x slomo opnemen in Full HD resolutie en heb je ook weer de 4K Live Crop mogelijkheid. Uiteraard ook weer de 4K Photo modus, stop-motion animatie en timelapse. Het autofocussysteem telt 49 contrastdetectie autofocuspunten met Panasonic’s Depth from Defocus techniek.


Conclusie

Het is fijn om te zien dat je hetzelfde comfort als de GX8 krijgt, maar dan in een compacter jasje zonder dat je grip verliest. De camera werkt heel fijn en snel. Het menu, de features en de knoppenindeling maken de GX9 een snelle camera. Ideaal voor straatfotografie dus. Het enige wat opviel is dat de switch van live view naar de zoeker en andersom wat traag is. Iets om rekening mee te houden als je toch het beslissende moment wilt vastleggen.

Ook mooi om te zien dat Panasonic nog niet uitontwikkeld was met de 4K Photo modus, nu de nieuwe Sequence Composition toegevoegd is.

De GX9 is een waardige opvolger van de GX8 en GX80: het beste van beide aangevuld met leuke nieuwe features. Die ondanks de straatfotografie focus door Panasonic, toch echt voor iedere vorm van fotografie geschikt is en video ook zeer goed doet. Het enige opvallende is dat qua aanwezige knoppen en draaiwielen de camera echt gericht is op straatfotografie. Een simpele aanwezigheid van alleen de noodzakelijke knoppen zodat men lekker snel kan werken op straat, daar waar snelheid echt prio heeft.

 

Bekijk de video!

Terug naar de overzichtspagina