locaties straat architectuur

De beste locaties voor straat- en architectuurfotografie

Er zijn in Nederland en België talloze locaties te vinden die uitermate geschikt zijn voor straat- en architectuurfotografie. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder een overzicht gemaakt met vijf must-see gebouwen en steden in zowel Nederland als België. Heb je geen idee waar je het beste heen kunt gaan voor de mooiste plaatjes op het gebied van straat- en architectuurfotografie? Dan kun je op deze pagina inspiratie opdoen! 

Architectuur in Nederland | Architectuur in BelgiëNederlandse stedenBelgische steden

Top 5 gebouwen NL

Zendstation Radio Kootwijk

Midden op de Veluwe ligt het monumentale Radio Kootwijk. Dit voormalige zendcomplex is misschien wel één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland. Het natuurgebied waar het zendstation te vinden is, is het hele jaar vrij toegankelijk. Om het bijzondere interieur vast te leggen, is het aan te raden om van te voren te checken of en op welk tijdstip het gebouw geopend is. Je kunt ervoor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan, maar het is ook mogelijk om een excursie met gids te boeken via Staatsbosbeheer.

Kubuswoningen, Rotterdam

Naast de wildgroei van architectonische hoogstandjes mogen in Rotterdam de Kubuswoningen ook niet ontbreken. Deze kubusvormige paalwoningen zijn gebouwd tussen 1982 en 1984. De woningen hebben de vorm van een gekantelde kubus op een paal, vandaar de naam. De kubuswoningen zijn al jarenlang een dankbaar onderwerp van prachtige architectuurfoto’s.

Scheepvaartmuseum, Amsterdam

In onze hoofdstad is het Scheepvaartmuseum gevestigd. Dit monumentale gebouw dateert uit 1656 en werd ontworpen door Daniël Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van AmsterdamNaast de op één na grootste maritieme collectie is dit een zeer fotogenieke locatie die uitermate geschikt is voor architectuurfotografie. Met name van de overdekte binnenplaats kun je prachtige plaatjes schieten, maar ook de buitenkant is zeer fotogeniek te noemen. 

Evoluon, Eindhoven

De naam Evoluon is buiten Eindhoven niet heel bekend, maar als je het discusvormige gebouw ziet, gaat er misschien een belletje rinkelen. Het gebouw, ontworpen door architecten Louis Kalff en Leo de Bever, lijkt namelijk enorm op een vliegende schotel. Het Evoluon wordt op dit moment gebruikt voor tentoonstellingen en als congres- en evenementencentrum en is onlangs benoemd tot Rijksmonument.

Inntel hotel, Zaandam

Vlak naast het treinstation van Zaandam is het Inntel hotel te vinden, misschien wel één van de meest unieke hotels van Nederland. Het hotel bestaat uit een opeenstapeling van bijna 70 losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier verschillende kleuren Zaans groen. Ook het station, dat zich op een steenworp afstand bevindt, is in Zaanse stijl uitgevoerd.

Top 5 gebouwen BE

Station Luik

Het treinstation in Luik is een geliefde locatie onder architectuurfotografen. Het gebouw is ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava en bestaat grotendeels uit staal, glas, wit beton en Belgisch natuursteen. Het strakke, futuristische design met uniek lijnenspel levert vanuit elk standpunt een ander beeld op. Kortom, als je van architectuur met mooie lijnen en mooi licht houdt, is dit treinstation zeker een bezoekje waard. Tip: neem een statief mee!

Parkbrug, Antwerpen

De Parkbrug in Antwerpen is een brug die het Eilandje verbindt met het Park Spoor Noord. Een patroon van openingen samen met de textuur en structuur van de brug geeft men het gevoel door een ruimte te lopen. De brug heeft talloze openingen die overdag voor een mooi schouwspel van licht en schaduw zorgen. Perfect om te spelen met licht. Ook ‘s avonds is de Parkbrug een bezoekje waard; dan licht hij als een lantaarn de buurt op.

Gentse Stadshal

Het gemeentehuis van Gent, de Gentse Stadshal, is op z’n minst bijzonder te noemen. Het gebouw heeft een open luifelconstructie en ligt midden in het historisch centrum van Gent. De overkapping bestaat uit een stalen constructie die rust op vier betonnen sokkels. Deze sokkels bevatten twee liften en leidingkokers naar de ondergrondse verdieping waar een brasserie, publiek sanitair, artiestenloges en een fietsenstalling te vinden is.

Doorkijkkerkje, Borgloon

In Borgloon bevindt zich ‘Reading between the lines’ ook wel de doorkijkkerk genoemd. Dit kerkje wordt ook wel omschreven als landschapskunst, omdat door de open constructie het landschap zichtbaar blijft, waardoor je kunt blijven genieten van het uitzicht. De kerk is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Leuk om te weten: de constructie weegt in zijn geheel maar liefst 30 ton.

Atomium, Brussel

Als je in Brussel bent, mag een bezoekje aan het Atomium natuurlijk niet ontbreken. De stalen constructie met negen bollen vormen samen een kubisch ruimtelijk gecentreerd kristalstructuur van ijzer. Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk voor publiek, maar je kunt natuurlijk ook prachtige foto’s maken van het kunstwerk zelf. Speel bijvoorbeeld met reflectie en weerspiegeling. Waar het eerst nog verboden was om foto’s te maken en te verspreiden van dit monument is dit sinds een aantal jaar gelukkig niet meer het geval. 

Top 5 steden NL

Rotterdam

In Rotterdam is er altijd wel iets te beleven op straat. Ruim 70 jaar na de wederopbouw is Rotterdam uitgegroeid tot een innovatieve, creatieve en vooral diverse stad. Het winkelend publiek in de Koopgoot, de metropool Kop van Zuid, het historische Delfshaven en de architectuur van en rondom het Centraal Station zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal te zien is.

Amsterdam

Ook in Amsterdam is er genoeg te zien. Van de vele toeristen op de Dam tot de kenmerkende grachten en grachtenpanden. Amsterdam verveelt nooit. Bovendien vind je in onze hoofdstad vrijwel alle culturen terug, wat zich vertaalt in een kleurrijk geheel aan mensen.

Utrecht

In Utrecht vind je net als in Amsterdam veel grachten die zich, net als de straatjes eromheen, zeer goed lenen voor straatfotografie. Ook het fotogenieke gebied rondom de Domtoren, waar het vaak gezellig druk is, is een goed uitgangspunt voor straatfotografie.

Groningen

Groningen is een echte studentenstad, maar er is voor de straatfotograaf ook genoeg te zien. Aan de ene vind je er allerlei historische pakhuizen, hofjes en gebouwen, maar de stad heeft aan de andere kant ook de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen. Denk bijvoorbeeld aan het Gasuniegebouw of de Tasmantoren. Groningen wordt wel eens omschreven als een stad met een dorps karakter. Ga maar eens naar de Grote Markt, dan zie je vanzelf wat er bedoeld wordt.

Den Bosch

Den Bosch is één van de culturele hoofdsteden van Nederland. In het historische centrum van Den Bosch is er voor de straatfotograaf genoeg te zien en beleven. Het stadhuis op de markt, de Sint Janskathedraal en de oude vestingwerken bieden bovendien een mooie achtergrond voor jouw straatfoto’s.

Top 5 steden BE

Antwerpen

Deze levendige stad in België heeft talloze plekjes waar je terecht kunt voor straatfotografie. In het centrum kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan de chique winkelpromenade de Meir of de Vogeltjesmarkt op het Theaterplein en omgeving. Ook het Centraal Station, dat in 2010 verkozen is tot mooiste station van Europa en in 2014 tot mooiste treinstation ter wereld, is zeker een bezoekje waard.

Gent

Naast de vele toeristen die je in Gent aantreft, heeft de stad genoeg te bieden voor de straatfotograaf. Je moet alleen iets verder kijken dan de vele terrasjes die de stad rijk is. Ga iets meer de binnenstad in en je staat versteld van de mogelijkheden. Het centrum van Gent is bovendien nagenoeg autovrij, zodat je geen last hebt van deze storende factor op je straatfoto’s.

Brugge

Deze middeleeuwse stad behoort tot één van de meest bezochte plaatsen in België. Er is veel cultureel erfgoed te vinden en de historische binnenstad van Brugge staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele kleine kanaaltjes die door de stad lopen met allerlei bruggen heeft Brugge de bijnaam ‘Venetië van het noorden” opgeleverd. Een stad met een romantische, bourgondische sfeer.

Leuven

Naast het feit dat Leuven bekend staat als de bierhoofdstad van België kun je er ook prima terecht voor straatfotografie. Loop eens langs het Gotische stadhuis op de Grote Markt. Met 236 beelden op de gevel een bezienswaardigheid op zich. Ook in de historische binnenstad met talloze pleinen is genoeg te zien. Verder is Leuven een levendige studentenstad. Neem vooral eens een kijkje in de Leuvense Universiteitsbibliotheek aan het Monseigneur Ladeuzeplein. 

Brussel

Brussel is de enige metropool van België en wordt tevens vaak gezien als Europese hoofdstad. Op Washington D.C. na is Brussel het grootste politieke centrum ter wereld. In de stad vertaalt dit zich in een zakelijke sfeer. Wil je verder kijken dan de grote iconen of bureaucratische uitzichten? Loop dan eens door de kleine straatjes en laat je verrassen door de lokale charme dat Brussel te bieden heeft.