Starten met vloggen

Leg je leven vast! 7 tips voor het maken van een vlog

Ben jij er klaar voor om jouw leven met de wereld te delen, maar zoek je tegelijkertijd nog naar advies om jouw carrière als vlogger succesvol te starten? Wanneer je vlogt, neem je video's op van je dagelijkse leven. Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Wij helpen je graag op weg met zeven tips!

Tip 1: Wees jezelf

Om eruit te springen als vlogger is het belangrijk om jezelf te zijn. Er is namelijk niemand zoals jij! Twijfel niet of je wel interessante dingen meemaakt of op genoeg coole reizen gaat. Een goede vlog slaagt door jouw persoonlijkheid. Kijkers komen terug omdat ze jou leuk vinden, niet omdat je misschien een keer gaat skydiven. Een vlog geeft jou de mogelijkheid om jouw verhaal te vertellen!

Tip 2: Heb plezier

Zeker wanneer je begint, kan het vloggen nog behoorlijk gênant aanvoelen. De allerbelangrijkste tips daarvoor zijn om er plezier mee te hebben en in de camera te kijken. Wanneer je je ongemakkelijk voelt, kijk je snel weg van je vlogcamera en dit zien je kijkers ook. Doe alsof je tegen een vriend praat. Zo voelt het natuurlijker om oogcontact te maken waardoor je de kijkers beter aanspreekt en bereikt.

Tip 3: Zorg voor een goede uitrusting

Wanneer je gaat vloggen, is het belangrijk dat je bent uitgerust met de juiste gear. Wanneer je begint met vloggen, kun je natuurlijk filmen met je telefoon. Het is verstandig om je telefoon op een statief of selfiestick te zetten, zodat je beeld stabiel is. Wil je liever filmen met een betere beeldkwaliteit? Dan raden we je aan om deze blog vol met musthaves voor vloggen te lezen. We hebben hier op een rijtje gezet wat je allemaal nodig bent. Wil je eerst checken welke camera het beste bij jou past? Dan kan je ook een kijkje nemen bij onze rental. Hier heb je de optie om de vlogcamera van jouw voorkeur te huren en testen!

Tip 4: Voorkom ruis 

Naast beeld is geluid ook een belangrijk onderdeel van je vlog. De ingebouwde microfoon van je telefoon of camera neemt vaak veel omgevingsgeluid op, hierdoor ontstaat ruis. Dit is natuurlijk zonde! Wanneer kijkers dit stoort, klikken ze weg. Dat wil je natuurlijk niet, dus biedt een externe microfoon uitkomst.


Tip 5: Maak een plan

Oké, je staat op het punt om op de opnameknop te drukken. Heb je een plan voor je vlog? Je hoeft niet een heel script te schrijven, maar volledig afhankelijk zijn van spontaniteit vergroot de kans op een rommelige vlog. Daarnaast is voor jezelf ook niet prettig wanneer je steeds het gevoel hebt dat je niks te filmen hebt. Bedenk daarom bijvoorbeeld een thema waar je dag omheen draait. Dit kan natuurlijk alles zijn van een middagje Ikea tot een typisch avondje uit voor jou.

Tip 6: Maak jezelf herkenbaar

Om te zorgen dat kijkers je als vlogger herkennen, raden we je aan om iets van ‘branding’ aan je video’s toe te voegen. Denk hierbij aan een kort introscherm of het steeds terugbrengen van een voorwerp dat bij jou past. Misschien kan je je dag niet starten zonder een kop koffie of ben je helemaal fan de auto die je rijdt. Dit herkenningspunt blijft hangen bij kijkers.

Tip 7: Gebruik een statief

Wil je het vloggen al wat professioneler aanpakken? Dan is een statief een goede start om van het vloggersstarterspakket te groeien tot een heuse videograaf. Een statief verzekert je van een stabiel beeld. Zo worden kijkers niet duizelig wanneer het beeld schommelt. Daarbij geeft een videostatief je de bewegingsvrijheid om jezelf van een grotere afstand dan armlengte te filmen. Op deze manier kan je meer van je omgeving filmen. Hierdoor voelen kijkers zich meer betrokken voelen bij je verhaal.

Ter afsluiting willen we je nog de allerbelangrijkste tip meegeven: je moet gewoon beginnen! Zolang je plezier hebt tijdens het vloggen en dat vastlegt, komt het helemaal goed. Succes!


Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen en inspiratieblogs.

vloggen-keuzehulp

Keuzehulp Vloggen

Welke apparatuur past echt bij jou? Wij tippen welke gear aansluit bij de beginners, de ervarener vloggers en de pro's.

> Lees artikel

Videotips

Tips voor videografie

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, deze is voor jou.

> Lees artikel

vloggen musthaves

Musthaves voor het vloggen

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Videocamera op reis

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar wat voor camera neem je mee?

> Lees artikel