Starten met vloggen

7 tips om te starten met vloggen

Ben jij er klaar voor om jouw leven met de wereld te delen? Maar tegelijkertijd nog op zoek naar advies om jouw carrière als vlogger succesvol te starten? Hier vind je 7 tips die je op weg helpen tijdens het maken van je eerste vlog.

We beginnen bij het begin. Wat is vloggen? Een vlog, afgekort van een video webblog, is eigenlijk een dagboek van videobeelden op het internet. Velen vloggers starten vanuit de hobby om te delen, wat later uitgroeit tot de intentie om volgers en een online publiek op te bouwen.

Tip 1: Wees je enthousiaste zelf

Om eruit te springen als vlogger is het heel belangrijk om jezelf te zijn. Er is namelijk niemand zoals jij! Twijfel niet of je wel interessante dingen meemaakt of op genoeg coole reizen gaat. Een goede vlog slaagt door jouw persoonlijkheid. Kijkers komen terug omdat ze jou leuk vinden niet omdat je misschien nog een keer gaat skydiven. Vertel jouw verhaal.

Tip 2: Geen stress, heb plezier

Zeker wanneer je begint, kan het vloggen nog behoorlijk gênant zijn. De allerbelangrijkste tips daarvoor zijn om er plezier mee te hebben en in de camera te kijken. Wanneer je je ongemakkelijk voelt, kijk je snel weg van je vlogcamera en dit zien je kijkers ook. Doe alsof je tegen een vriend praat. Zo voelt het natuurlijker om oogcontact te maken waardoor je de kijkers beter aanspreekt en bereikt.

Tip 3: Zorg voor een camera

Het makkelijkste is om te beginnen met vloggen via je telefoon. Zo kan je niet alleen op een goedkopere manier testen of het vloggen echt iets voor jou is, het voordeel is ook dat je je telefoon altijd bij je hebt. Zo ben je op elk onverwachts moment klaar om te filmen. Wil je liever meteen starten met betere beeldkwaliteit? Dan hebben we een aantal videocamera’s op een rijtje gezet die speciaal geschikt zijn voor vloggen. Wil je eerst checken welke camera het beste bij jou past? Dan kan je ook een kijkje nemen bij Budgetcam. Hier heb je de optie om de vlogcamera van jouw voorkeur te huren. Zo kun je voor een fractie van de aankoopprijs toch starten met een filmcamera en deze gelijk testen.

Tip 4: Zorg voor goed geluid

Naast beeld is geluid ook belangrijk onderdeel van je vlog. De ingebouwde microfoon van je telefoon of camera neemt vaak veel omgevingsgeluid op. Hierdoor ontstaat ruis, wat je minder goed verstaanbaar maakt. Wanneer kijkers dit stoort, klikken ze weg. Dat wil je natuurlijk niet, dus biedt een externe microfoon uitkomst.


Tip 5: Maak een plan

Oké je staat op het punt om op de opnameknop te drukken. Heb je een plan voor je vlog? Je hoeft niet een heel script te schrijven, maar volledig afhankelijk zijn van spontaniteit vergroot de kans op een rommelige vlog. Daarnaast is voor jezelf ook niet prettig wanneer je steeds het gevoel hebt dat je niks te filmen hebt. Bedenk daarom bijvoorbeeld een thema waar je dag omheen draait. Dit kan natuurlijk alles zijn van een middagje Ikea tot een typisch avondje uit voor jou.

Tip 6: Maak jezelf herkenbaar

Om te zorgen dat kijkers je als vlogger herkennen, raden we je aan om iets van ‘branding’ aan je video’s toe te voegen. Denk hierbij aan een kort introscherm of het steeds terugbrengen van een voorwerp dat bij jou past. Misschien kan je je dag niet starten zonder een kop koffie of ben je helemaal fan de auto die je rijdt. Dit herkenningspunt blijft hangen bij kijkers.

Tip 7: Gebruik een statief

Wil je het vloggen al wat professioneler aanpakken? Dan is een statief een goede start om van het vloggersstarterspakket te groeien tot een heuse videograaf. Een statief verzekert je van een stabiel beeld. Zo worden kijkers niet duizelig wanneer het beeld schommelt. Daarbij geeft een video statief je de bewegingsvrijheid om jezelf van een grotere afstand dan armlengte te filmen. Op deze manier kan je meer van je omgeving filmen wat zorgt, wat ervoor zorgt dat kijkers zich meer betrokken voelen bij je verhaal.

Ter afsluiting willen we je nog de allerbelangrijkste tip meegeven: gewoon beginnen! Zolang je plezier hebt tijdens het vloggen en de camera laat lopen, komt het helemaal goed. Succes!


Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen en inspiratieblogs.

vloggen-keuzehulp

Keuzehulp Vloggen

Welke apparatuur past echt bij jou? Wij tippen welke gear aansluit bij de beginners, de ervarener vloggers en de pro's.

> Lees artikel

Videotips

Tips voor videografie

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, deze is voor jou.

> Lees artikel

vloggen musthaves

Musthaves voor het vloggen

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Videocamera op reis

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar wat voor camera neem je mee?

> Lees artikel