Handige tips voor sport- en actiefotografie

Goede sport- of actiefoto's maken is niet zo makkelijk. Vooral het vastleggen van het juiste moment vereist enige oefening. Toch zijn er een aantal handige tips en trucs voor het maken van spectaculaire sport- en actiefoto's. Heeft u altijd al professionele sporters willen fotograferen of wilt u mooie plaatjes van uw kinderen maken als u langs de lijn van het sportveld staat? Lees dan snel verder.

Let op de specificaties van de camera

Het maken van een goede sport- of actiefoto begint bij het gebruik van de juiste camera. Voor het maken van sport- en actiefoto's is het belangrijk dat de camera aan een aantal eisen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een snel autofocussysteem en hoge burstrate (aantal foto's dat de camera achter elkaar kan maken). Ook is het van belang dat u een camera kiest die hoge ISO-waardes aankan. Vooral als u binnensporten of avondwedstrijden vast moet leggen is dit cruciaal. Zo voorkomt u u ruis in uw foto's.

Gebruik een tele(zoom)objectief

Bij sportfotografie kunt u niet altijd even dicht bij uw onderwerp komen. Een telezoomobjectief zorgt er in zulke situaties voor dat u flexibel bent. Zo kunt u zowel overzichtsfoto's maken als sporters van dichtbij fotograferen. Verder is het belangrijk dat het objectief lichtsterk is, dus veel licht doorlaat. Zo kunt u bij minder goede lichtomstandigheden, het aanwezige licht toch optimaal benutten. Zeker voor indoor sportfotografie is een lichtsterk objectief een echte musthave.  

Houd rekening met de snelheid van de geheugenkaart

Niet iedere geheugenkaart is geschikt voor het maken van veel foto's achter elkaar, iets wat in sportfotografie regelmatig voorkomt. Als u niet de juiste geheugenkaart kiest, kan het dus zomaar zijn dat u het perfecte fotomoment mist omdat de camera nog beelden aan het wegschrijven is. Zonde natuurlijk! Daarom is het belangrijk om te letten op de schrijfsnelheid. Hoe hoog deze moet zijn, hangt af van de camera. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Focus, focus focus

Snelbewegende onderwerpen vragen om een snel autofocussysteem. Daarom is het belangrijk om niet de single autofocus te gebruiken, maar te kiezen voor de continue autofocus (AF-C of AI Servo). Zo blijft de camera continu focussen op uw onderwerp. Als u de ontspanner van uw camera half indrukt zodra het onderwerp in beeld komt, blijft de camera het onderwerp bij iedere beweging volgen. 

Speel met de sluitertijd

Bij het vastleggen van sport en actie kunt u zowel met een korte als met een lange sluitertijd werken. Zo kunt u bijvoorbeeld beweging bevriezen door het gebruik van een korte sluitertijd. U kunt er ook voor kiezen om de snelheid van een sporter in beeld te brengen. Dit doet u door te kiezen voor een wat langere sluitertijd en mee te bewegen met het onderwerp. Zo is het onderwerp scherp in beeld en de achtergrond bewogen.

Neem de juiste plaats en positie in

Verdiep u goed in de sport die u vast wilt leggen. Zorg ervoor dat u de spelregels kent en let goed op het gedrag van de sporters, zodat u daarop kunt anticiperen. Als u al een idee heeft wie u in de gaten moet houden en wat diegene gaat doen, kunt u niet alleen uw camera paraat houden, maar ook alvast de juiste compositie bepalen. Mocht er iets bijzonders gebeuren, hoeft u alleen nog maar te klikken.

Kijk verder dan uw hoofdonderwerp

Een close-up van een sporter is natuurlijk mooi, maar soms kan de achtergrond een waardevolle toevoeging zijn aan uw foto. Leg bijvoorbeeld het publiek op de achtergrond vast om zo de sfeer van de wedstrijd in beeld te brengen. Bent u op een minder fotogenieke locatie, maar wilt u wel een mooie achtergrond op uw foto's? Kies dan voor een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond onscherp en dus minder opvallend wordt. 

Kijk uw foto's niet terug

Even snel uw foto's terugkijken op het LCD-display van uw camera is vaak erg verleidelijk. Toch is het zogenaamde 'chimping' geen goed idee tijdens het fotograferen van een sportwedstrijd of andere gelegenheid waar u actie vast moet leggen. U heeft in de meeste gevallen namelijk geen tweede kans om het perfecte moment vast te leggen. Tip: maak vooraf een aantal testfoto's om te checken of de camera-instellingen goed staan. 

Breng emotie in beeld

Naast snelheid en het vastleggen van actieshots speelt ook emotie een belangrijke rol bij sportfotografie. Euforie na een overwinning, maar ook teleursteling of pijn hoort bij het leven van een sporter of supporter. Emotie is universeel, iedereen herkent een juichende winnaar, de gefocuste blik van een sporter in opperste concentratie of teneergeslagen houding van een verliezer. Twijfel dus niet en breng dit in beeld. Deze intense emoties kunnen prachtige plaatjes opleveren.

Terug naar de overzichtspagina