Het circuit op met de Sony A7 mark III

Bob Nijssen deelt zijn foto's en ervaringen

Bent u al eens op pad geweest om snel bewegende onderwerpen te fotograferen? Dan weet u dat dit type fotografie aardig wat eisen stelt aan de apparatuur die u gebruikt. Een snelle opstarttijd, een hoge burst rate, een goed autofocussysteem en een buffer die niet al te snel volloopt zijn allemaal elementen die bijdragen aan het maken van die ene fantastische actiefoto. Tot voor kort was u met het bovenstaande wensenlijstje aangewezen op één van de topmodellen van de verschillende merken, maar Sony heeft haar assortiment systeemcamera’s recent zo aangescherpt dat ze de concurrentie zo maar eens de baas kunnen zijn.

Zelf testen

Om zelf te ervaren hoe goed de Sony camera’s zijn organiseerden Kamera Express en Sony Nederland onlangs een testdag op het Circuit Park Berghem. Daar konden we kennis maken met al het moois dat Sony op het gebied van fotografie te bieden heeft. Het thema van de testdag was snelheid. De locatie, een motorcross parcours en een karting circuit, paste daar perfect bij. Genoeg snelle, dynamische en uitdagende onderwerpen om het potentieel van de camera’s volledig te benutten.

Naast het Sony A9 vlaggenschip, de A7R mark III, de A6500 en een breed assortiment objectieven was ook de nieuwe A7 mark III beschikbaar om aan de tand te voelen. Omdat de A9 vooral het neusje van de zalm is met specificaties die primair gericht zijn op (super)snelheid en de A7R mark III vooral inzet op (hoge) resolutie, viel mijn voorkeur bij de test al snel op de A7 mark III: het beste van beide werelden.

De nieuwste techniek aan boord

Sony heeft het afgelopen jaar velen verrast met de technologie en specificaties van de A9 en verrast iedereen vervolgens weer door een groot deel van die nieuwe techniek in de A7 mark III te stoppen. Dat levert een camera op die makkelijk mee kan komen met de prestaties van traditionele DSLR’s en deze op veel vlakken zelfs ruim overtreft.  

Wat te denken van een burst rate van 10 fps (met volledige AF/AE tracking) en een buffer die pas volloopt na 177 JPEG of 40 ongecomprimeerde RAW-opnames? Daarbij is die 10 fps ook nog eens mogelijk in een modus met een elektronische sluiter waarbij de camera volledig stil is. Perfect voor situaties waarbij een klikkende sluiter toch wat storend is. Houd daarbij overigens wel rekening met wat rolling shutter bij snel bewegende onderwerpen. Opnames met de mechanische sluiter hebben hier gelukkig geen last van en dus was dat ook de instelling die op het circuit het beste tot zijn recht kwam.

Veel opnames kunnen maken is natuurlijk één ding, maar als die opnames niet scherp zijn heeft u daar alsnog weinig aan. De volgende troef van de A7 mark III is het vernieuwde hybride autofocussysteem met maar liefst 693 scherpstelpunten die ongeveer 93% van het beeld bedekken. In de praktijk betekent dat snelle en trefzekere autofocus waarbij het onderwerp in de volle breedte van de zoeker gevolgd kan worden. Voorbij razende karts of een in de lucht hangende motor, de A7 mark III volgt ze zonder probleem. Als het gaat om snelheid is er dus absoluut niets te wensen.

Gebruiksgemak

Bij de vorige generaties A7 was de accucapaciteit een beperkende factor, maar bij de laatste generatie is dat volledig verleden tijd. Sony geeft aan dat er met de A7 mark III op een volle accu ongeveer 600 tot 700 opnames gemaakt kunnen worden, maar na een hele ochtend fotograferen was pas 50% van de lading verdwenen. Waar ik er voorheen met drie accu’s in mijn zak op uit trok, is één accu nu ruim voldoende. Is dat de laatste verbetering die het gebruiksgemak heeft vergroot? Nee. Achterop de A7 mark III zit nu ook een joystick waarmee u eenvoudig het scherpstelpunt kunt verplaatsen en als u dat wenst is scherpstellen nu ook mogelijk met slechts één druk op het LCD-touchscreen. Super handig, alleen wel jammer dat het menu ook niet via dat scherm te bedienen is. Wellicht iets voor een firmware update Sony?

Een volgende verbetering waar ik lang naar heb uitgekeken is er één die ook al op de A9 en de A7R mark III beschikbaar was: een dubbele geheugenkaartsleuf. Een geheugenkaartje zal niet snel kapot gaan, maar een back-up kaart in de camera geeft toch een stuk zekerheid en daarom ben ik blij dat de nieuwste Sony full frame camera’s deze mogelijkheid bieden.

Nieuwe sensor met beeldstabilisatie

De A7 mark III heeft een nieuw ontwikkelde 24.2 megapixel full frame Exmor R CMOS-sensor gekregen. In vergelijking met de vorige generatie A7 mark II is deze bijna 2 keer zo snel en in combinatie met de Bionz X processor staat hij garant voor een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit. 15 stops dynamisch bereik zorgt er bovendien voor dat er nog veel detail zichtbaar is in de schaduwen en in de lichtste stukken van de foto’s. Bij het bewerken van de foto’s blijkt er inderdaad nog heel wat detail te redden in donkere of overbelichte delen van de foto.

Tot slot gooit de A7 mark III nog een 5-assige interne beeldstabilisatie in de strijd om de perfecte actiefoto te krijgen. Met dit systeem kunt u langere sluitertijden uit de hand fotograferen en zo mooie dynamiek in de beelden krijgen. 5 stops zou het schelen in vergelijking met een camera zonder stabilisatie. Tijdens de testdag blijkt dat aardig te kloppen en een sluitertijd van 1/60 is in de praktijk nog heel goed te doen. Wanneer u er trouwens voor kiest om panning te gebruiken om snelheid in uw foto’s vast te leggen zou ik het systeem uitzetten. In die gevallen werkt de stabilisatie eigenlijk alleen maar tegen en zal een groter deel van de foto’s onscherp worden.

De ultieme allrounder

De Sony A7 mark III is snel, gebruiksvriendelijk, heeft een fantastische accucapaciteit en een sensor die veel detail vastlegt. Probeer hem zelf maar eens uit en kom er dan achter dat dit misschien wel de ideale allround full frame camera van dit moment is. En het mooiste heb ik tot het laatst bewaard. Vergelijk zijn prijs maar eens met die van concurrerende camera’s met vergelijkbare specificaties. U zult zien dat u dan net zo enthousiast wordt als ik na die ochtend op het circuit in Berghem.

Sony A7 mark III

De Sony A7 mark III is een full frame systeemcamera die perfect is voor professionele foto- en videografen. Met deze camera profiteert u van nog meer snelheid en een nog hogere beeldkwaliteit dan bij de voorgangers uit de A7-serie. De camera beschikt over een 24,2 MP back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor en biedt de mogelijkheid tot het schieten van video's in 4K-resolutie. Met maar liefst 693 fasedetectiepunten, die 93% van het beeld dekken, en 425 contrast-AF-punten profiteert u van snelle en zeer nauwkeurige scherpstelling. Het indrukwekkende ISO-bereik van 100-51200 (uitbreidbaar tot 50-204800) maakt dat de A7 mark III ook uitstekend te gebruiken is in situaties waarin u minder licht heeft. Met de hoogwaardige XGA OLED Tru-Finder zoeker houdt u uw onderwerp goed in de gaten en worden zelfs de kleinste details levensecht gereproduceerd. Bovendien kunt u zowel voor de zoeker als voor de monitor van de camera kiezen uit beeldkwaliteit 'Hoog' of 'Standaard'.

Naast het maken van foto's is de Sony A7 mark III body ook uitermate geschikt voor het maken van professionele video's. De camera doet dit in 4K-kwaliteit over de hele breedte van de full frame sensor. Het nieuwe HLG (Hybrid Log Gamma) beeldprofiel ondersteunt een HDR-workflow waardoor u op HDR-compatibele tv's uw beelden in levensechte kwaliteit kunt afspelen. Voor meer kleurgradatie kunt u gebruik maken van de S-Log2- en S-Log3-fucntie. Schiet u liever in Full HD kwaliteit? Dan bent u verzekerd van 120fps met maximaal 100 Mbps. Ideaal wanneer u het beeldmateriaal wilt bewerken en bijvoorbeeld slow motion beelden in uw video's wilt verwerken.

Wat de Sony A7 mark III zo geschikt maakt voor de professionele fotograaf, is onder meer het dubbele geheugenkaartslot. Hierdoor kunt u langere tijd fotograferen zonder dat u de geheugenkaart in uw camera hoeft te wisselen. Bovendien heeft de batterij een gebruiksduur tot wel 710 beelden per oplaadbeurt. Met de uitgebreide 'Mijn Menu' functie kunt u tot 30 verschillende menu-opties vastleggen en oproepen wanneer u deze nodig heeft. De ideale manier om snel toegang te hebben tot uw favoriete instellingen en opties. De systeemcamera is ook stof- en spatwaterbestendig waardoor u de camera niet direct hoeft op te bergen bij slecht weer of als u zich in een vochtige omgeving bevindt.

Bekijk de Sony A7 mark III

 

Terug naar de overzichtspagina