Tips sportfotografie

Tips voor sport- en actiefotografie

Het maken van de perfecte actie- of sportfoto is nog niet zo makkelijk. Toch wil je waarschijnlijk graag je kind, partner of favoriete sportteam goed op de foto zetten. Ook al heb je geen professionele apparatuur, toch kun je daar ver mee komen. We hebben een aantal handige tips en trucs voor het maken van spectaculaire sport- en actiefoto’s op een rijtje gezet. Dus wil je betere foto’s maken langs de lijn of in de sporthal? Lees snel verder.

1

apparatuur

Gebruik de juiste apparatuur

Het maken van een goede sport- of actiefoto begint bij het gebruik van de juiste camera en instellingen. Het is van belang dat je een camera kiest die hoge ISO-waardes aankan. Vooral als je binnensporten of avondwedstrijden vast wil leggen, is dit cruciaal. Zo voorkom je ruis of onscherpte in je foto's. Ook kun je gaan voor een actioncam, waarbij je zeker weet dat je alle actie op het sportveld perfect kan vastleggen van dichtbij.

2

standpunt

Hoog en laag standpunt

Vooral bij sportgelegenheden waar veel mensen aanwezig zijn, kan het nog wel eens een uitdaging zijn om een goed plekje te vinden. En hoewel het in bijna elk opzicht een voordeel is om weinig apparatuur bij je te hebben, kan dat in dit geval ook tegen je werken. Dit kun je echter ook als een uitdaging zien: ga op zoek naar dát ene plekje waar je de sport zo goed mogelijk vast kunt leggen. Ook als dat bijvoorbeeld van bovenaf of juist vanaf dicht bij de grond is.

3

geheugenkaart

De snelheid van de geheugenkaart

Houd er rekening mee dat niet iedere geheugenkaart is geschikt voor het maken van veel foto's achter elkaar, iets wat in sportfotografie regelmatig voorkomt. Als je niet de juiste geheugenkaart kiest, kan het dus zomaar zijn dat je het perfecte fotomoment mist omdat de camera nog beelden aan het wegschrijven is. Zonde natuurlijk. Daarom is het belangrijk om te letten op de schrijfsnelheid. Hoe hoog deze moet zijn, hangt af van de camera. Klik hier voor een overzicht van geschikte SD-kaarten.

4

beweging

Laat beweging zien

Bij het maken van sport- en actiefoto's kun je zowel met een korte als met een lange sluitertijd werken. Zo kun je bijvoorbeeld beweging bevriezen door het gebruik van een korte sluitertijd. Je kunt er ook voor kiezen om de snelheid van een sporter of het voetuig in beeld te brengen. Dit doe je door te kiezen voor een wat langere sluitertijd en door mee te bewegen met het onderwerp. Zo is het onderwerp scherp in beeld en de achtergrond bewogen. Dit vergt wat oefening, maar met deze tips moet dat zeker lukken.

5

beweging

Ken het parcours

Verdiep je in de sport die je vast wilt leggen. Zorg ervoor dat je de spelregels kent en let goed op het gedrag van de sporters, zodat je daarop kunt anticiperen. Als je al een idee heeft wie je in de gaten moet houden en wat diegene gaat doen, kun je niet alleen je camera paraat houden, maar ook alvast de juiste compositie bepalen. Mocht er iets bijzonders gebeuren, dan hoeft je alleen nog maar te klikken.

6

skateboarding

Let op je omgeving

Een close-up van een sporter is natuurlijk mooi, maar soms kan de achtergrond een waardevolle toevoeging zijn aan je foto. Leg bijvoorbeeld het publiek op de achtergrond vast om zo de sfeer van de wedstrijd in beeld te brengen. Ben je op een minder fotogenieke locatie, maar wil je wel een mooie achtergrond op je foto's? Kies dan voor een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond onscherp en minder opvallend wordt.

7

emotie

Gezichten van voren fotograferen

Naast snelheid en het vastleggen van actieshots speelt ook emotie een belangrijke rol bij sportfotografie. Euforie na een overwinning, maar ook teleurstelling of pijn hoort bij het leven van een sporter. Emotie is universeel, iedereen herkent een juichende winnaar of supporter, de gefocuste blik van een sporter in opperste concentratie of de terneergeslagen houding van een verliezer. Deze intense emoties kunnen prachtige plaatjes opleveren.

8

basketbal

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst. Het is dus vooral een kwestie van zelf dingen uitproberen en het blijven doen. Wil je het toch iets professioneler aanpakken, dan kun natuurlijk het beste terecht bij een professional. Je kunt een workshop of lezing bijwonen om snel nieuwe kennis op te doen. Bij de Kamera Express Academy hebben we een speciale cursus over sport- en actiefotografie. Hierbij krijg je een kijkje achter de schermen bij professionals en krijg je op praktische wijze tips.

Bonustips

< Terug naar actie & sport