De gelaagde foto's van sportfotograaf Sigfrid Eggers

Sportfotografie is een brede vorm van fotografie. De Vlaamse Sony-fotograaf Sigfrid Eggers is gespecialiseerd in sportfotografie. Hij werkt voor diverse opdrachtgevers, waaronder sportclubs.
 

Wie is Sigfrid Eggers? | Interview | Tips | Apparatuur | 

Wie is Sigfrid Eggers?

Sigfrid Eggers is een fotograaf die onder andere gespecialiseerd is in sport. Hij is de huisfotograaf van het professioneel wielerteam Deceuninck Quickstep Team en Flanders Classics. Flanders Classics is de organisatie van de Vlaamse voorjaarsklassiekers: een reeks eendaagse wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Sigfrid heeft als freelancer gewerkt bij De Morgen en diverse tijdschriften. Zijn passie voor fotografie is begonnen met het fototoestel van zijn moeder toen zij op reis waren. Hij koos de opleiding fotografie en in zijn laatste jaar werd er al een foto geplaatst in De Morgen.

Sigfrid ziet zijn werk als fotograaf als een echte droombaan, maar hij benadrukt dat het niet vanzelf is gekomen. De eerste tien jaar was het doorbijten om te komen waar hij nu staat. Zijn agenda is goed gevuld en hij heeft de luxe om klussen die hij niet ziet zitten te weigeren. Hij geniet van zijn werk en vindt het de mooiste baan die hij zich kan wensen.


"De eerste tien jaar was het doorbijten om te staan waar ik nu sta"

Waar focus jij je op in fotografie?

Ik ben een echte mensenfotograaf. Ik vind het fantastisch om emotie in foto's vast te leggen. Ik focus me daarom voornamelijk op mensen, maar ook portretten in magazines, modelopnames voor catalogussen en reportagebeelden.

Waarom heb je juist gekozen voor sportfotografie?

Ik heb niet gekozen voor sportfotografie, maar ik ben er toevallig in terecht gekomen. Door Deceuninck Quickstep ben ik gevraagd om officiële portretten te maken. Vanuit hier ben ik gevraagd om ze een jaar lang achter de schermen te volgen. Daar is de sportfotografie uit voortgevloeid. Ik zie mijzelf niet zozeer als sportfotograaf, maar eerder als een commerciële fotograaf die wielrennen op zijn manier fotografeert.

Wat vindt je zelf de mooiste foto?

Een beeld tijdens een training in de buurt van Medellin net voor de ronde van Colombia. Ik zat achterop de motor bij een politieagent en zag de renners voor me uit rijden. Het landschap, de blauwe truitjes in combinatie met een blauw autootje langs de weg... Dit complete beeld vond ik echt prachtig.

"Ik zie mijzelf niet zozeer als sportfotograaf, maar eerder als een commerciële fotograaf die wielrennen op zijn manier fotografeert"

Quickstep Colombia - 1/1600s, F/4, ISO:400

Wat is volgens jou essentieel voor een goede foto?

Ik denk dat het essentieel is dat je meerdere lagen hebt, zodat je kan blijven kijken en nieuwe dingen blijft ontdekken. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat bepaalde kleuren in foto's terug komen.

Wat is jouw werkwijze?

Ik ben van nature zeer enthousiast en zit vol energie. Ik denk dat ik dat ook uitstraal op de mensen om mij heen. Ik ben nieuwsgierig en wil weten hoe alles werkt. Dit werkt ook in mijn voordeel, omdat ik het boeiend vind om in omgevingen te komen die buiten mijn comfortzone liggen. Zo leer ik zelf ook meer en probeer ik het beste eruit te halen.

Kun je meer vertellen over de gear die je gebruikt?

Sinds december ben ik overgestapt op Sony en heb ik twee A9 body's met een Sony 24-70 F/2.8 en een Sony 100-400mm met Sony 85mm F/1.4. Wat de doorslag gaf? De combinatie van het accurate autofocussysteem met het bijna eindeloos, en snel (20fps), na elkaar kunnen blijven fotograferen. Ik ben van plan om een A7R mark III aan te schaffen voor mijn studiowerk vanwege de 42,2 megapixel sensor en groot dynamisch bereik. Daarnaast kijk ik naar de A6400 in combinatie met een 24mm-lens voor reportagewerk waarbij ik wil kunnen opgaan in de omgeving. Dankzij het compacte formaat van zowel de camera als de lens, maar ook de Silent Shutter modus, kan ik 'afwezig' fotograferen en de sfeer niet verstoren.

G(Master)telelenzen van Sony

Maak fantastische sport- en natuuropnamen met de G-lenzen van Sony 

Natuur, sport en reizen: er zijn genoeg redenen om te investeren in een geweldige telezoomlens. Beide telezoomlenzen bieden de uitzonderlijke resolutie van onze G-lenzen met daarbovenop prachtige bokeh. Verder beschikken ze over uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie en snelle, nauwkeurige automatische autofocus.

Sony FE 70-200 F/4 G

Het draait allemaal om de perfecte timing. Maar om de beste foto te kunnen maken, moet de apparatuur het onderwerp ook snel kunnen vastleggen en goed kunnen scherpstellen. De Sony FE 70-200G is daarom voorzien van een snelle en nauwkeurige dubbele lineaire aandrijving. Beide lenzen stellen snel en vloeiend scherp en zijn daardoor zeer geschikt voor het vastleggen van snelbewegende onderwerpen. Dankzij de interne scherpstelling is het een compact objectief. Met als bijkomend pluspunt: prachtige bokeh.

Bekijk de Sony FE 70-200 F/4 G

Sony FE 70–300 F/4.5-5.6 G

Sport- en natuuronderwerpen hebben één ding gemeen: er is geen tweede kans voor de beste foto. Atleten zullen een belangrijke actie in een wedstrijd niet herhalen en bij een wild dier dat u al de hele ochtend probeert vast te leggen, kunt u dit al helemaal vergeten. Daarom heb je apparatuur nodig waar je volledig op kunt vertrouwen, zoals deze G-Master-lens. Boordevol asferische elementen, ED-glas en een Nano AR-coating die samenwerken voor een hoge resolutie bij alle brandpuntsafstanden.

Bekijk de Sony FE 70-300 mm F/4.5-5.6G Oss

Hoge resolutie en aantrekkelijke bokeh komen samen met de G(Master)-lenzen

De G Master-lenzen zijn de pronkstukken van Sony, waarbij verbazingwekkende details en textuur terug te zien zijn in de foto's. Afzonderlijke kalibratie van lenzen en optica zijn speciaal ontworpen voor vloeiende overgangen van extreme scherpte naar luxueuze vloeiende bokeh. Maak prachtige foto's van sport en actie met deze hoogstaande objectieven.

Sony FE 70-200 F/2.8 GM

Met deze G Master-lens wordt er een ongelofelijke G Master-resolutie en bokeh gewaarborgd. Het design en de technologie van deze lens zorgt voor snelle autofocus en uitzonderlijke beeldstabilisatie-prestaties. Vier ED- en twee Super ED-glaselementen onderdrukken de chromatische aberratie voor optimale resolutie en natuurlijke kleuren zonder uitloop bij ieder beeld en iedere brandpuntsafstand. Daarbij is de autofocus niet onbelangrijk bij het maken van sport en actie-materiaal, zowel met fotograferen als videografie.

Bekijk de Sony FE 70-200MM F/2.8 GM OSS

Sony FE 100-400 F/4.5-5.6 GM

Het zoombereik van 100 tot 400mm is ideaal om sport vast te leggen met een beeldkwaliteit en met AF-prestaties die perfect zijn voor professioneel gebruik. De perfecte combinatie van dubbele lineaire aandrijving en DDSSM (Direct Drive SSM) reageert snel en is uiterst nauwkeurig. Het beeld blijft effectief scherpgesteld op het onderwerp. Superhandig bij het maken van sportfoto's. Met een minimale scherpstelafstand van slechts 0,98m heb je maar één lens nodig voor onderwerpen op elke afstand. 

Sony FE 100-400MM F/4.5-5.6 GM OSS