Olympus OM-D E-M1X: de camera voor sport en actie

In 2018 kwamen vrijwel alle grote camerafabrikanten met een grootste aankondiging van een nieuwe camera. Het nieuws van Olympus kwam wat later, maar het liegt er niet om: De nieuwe OM-D E-M1X is de eerste camera die auto’s, motoren en vliegtuigen kan herkennen. Bovendien is de stabilisatie buitenaards goed. In januari van dit jaar presenteerde Olympus hun nieuwe vlaggenschip in Düsseldorf. Kamera Express was erbij. In deze video vertellen we u alles.

 

Onlangs konden we zelf met de camera aan de slag. Spoiler: we zijn behoorlijk onder de indruk van wat deze camera allemaal kan.

 

Autofocus en snelheid

Een van de belangrijkste vernieuwingen van deze camera is het volledig nieuwe autofocussysteem. De camera heeft 121 kruisgevoelige AF-punten verspreid over de hele zoeker. Het revolutionaire van het scherpstelsysteem van de Olympus OM-D E-M1X is de intelligente onderwerpdetectie. Zo herkent de camera bijvoorbeeld motoren en stelt hij automatisch scherp op de helm van de berijder. Olympus ontwikkelde dit zelflerende systeem op basis van duizenden foto’s van motoren, vliegtuigen, treinen en auto’s. En daar houdt het niet op. Olympus heeft nu al firmware-updates aangekondigd die het aantal onderwerpen dat door de AF gevolgd wordt verder uitbreidt.

Het nieuw ontworpen slimme autofocussystem maakt het ook mogelijk om de vorm, grootte en rangschikking van de kruisgevoelige fasedetectie-autofocuspunten aan te passen met behulp van een programmeerbaar rastersysteem. U ‘bouwt’ dus uw eigen focuspatronen. Twee voorinstellingen kunt u programmeren onder een functietoets. Zo kunt u altijd in een splitsecond veranderen van raster en mist u nooit het perfecte plaatje. Dus komt er plotseling een zeldzame vogel voorbij? Geen probleem. Met één druk op de knop switchen en direct beginnen met fotograferen!


Gewicht

De body met geïntegreerde verticale grip is gemaakt van magnesiumlegering en weegt 997 gram inclusief accu’s en SD-kaarten. Dat is niet perse ultralicht maar het scheelt toch bijna de helft ten opzichte van de full frame concurrentie met batterijgrip. De camera ligt heerlijk in de hand en is ideaal om snel te wisselen tussen landscape en portrait aangezien de knoppenindeling in beide posities identiek is! Zo grijpt u nooit mis als u snel moet wisselen van positie. Omdat Olympus gebruik maakt van de Micro Four Thirds sensor (MFT) zijn de objectieven van Olympus bovendien lichter en compacter. Olympus heeft een prachtige M.Zuiko Pro serie die stuk voor stuk lichter zijn dan hun full frame equivalenten. Ideaal voor fotografen die bijvoorbeeld tijdens sportwedstrijden meer flexibiliteit willen hebben door niet vanaf een tripod of monopod te hoeven schieten. Ook wildlifefotografen die wel een groot zoombereik wensen maar niet te veel gewicht in een grote tas mee willen slepen kunnen hiervan profiteren. Tijdens onze test gebruikten we de Olympus OM-D E-M1X in combinatie met het Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F/4.0 PRO objectief en dat is zonder meer een heerlijke combinatie. Door de cropfactor van MFT-sensoren heeft u effectief 24-200mm tot uw beschikking en dat allemaal met een totaalgewicht van net anderhalve kilo.

 

 

Weerbestendige behuizing

De weersdichtheid van de E-M1X is van een nog hoger niveau dan bij de E-M1, die overigens gewoon leverbaar blijft. Het is mogelijk om in de meest extreme weersomstandigheden te blijven fotograferen. Zelfs wanneer er een afstandsbediening, microfoon of hoofdtelefoon aangesloten is, blijft de camera stof-, spatwater- en vorstbestendig. Hiermee komt Olympus tegemoet aan de vraag van professionele fotografen die ook bij bijzonder slecht weer door moeten kunnen blijven schieten. Denk hierbij aan het fotograferen van snowboarders in de kou, sportwedstrijden in de regen of rallyauto’s die in wolken van stof voorbijrazen.


Interne stabilisatie

Een van de kenmerken van deze camera die er voor ons het meeste uit springt is de enorm goede beeldstabilisatie. Het was heerlijk om hier mee te werken. Olympus claimt een voordeel van 7,5 stops in combinatie met objectieven met ingebouwde beeldstabilisatie. Geen andere fabrikant heeft dit tot op heden voor elkaar gekregen. Het voordeel hiervan is uiteraard dat u in donkere situaties langere sluitertijden kunt gebruiken Of u fotografeert door met een lagere ISO, waardoor u minder ruis in de foto krijgt.


Video

De OM-D E-M1X is de eerste Olympus camera met een ingebouwd log profiel (OM400-log), iets wat filmmakers zeker zal aanspreken. In combinatie met de ontzettende goede beeldstabilisatie en het lage gewicht is deze Olympus de perfecte camera voor zogenaamde ‘run-en-gun’ filmers die snel moeten kunnen opbouwen of handheld willen schieten zonder dat ze een gimbal nodig hebben. Ideaal voor bijvoorbeeld trouwvideografen die niet de tijd hebben om op iedere locatie een gimbal uit te balanceren en met de OM-D E-M1X volledig op de stabilisatie van de camera kunnen vertrouwen. De camera kan opnemen in 4K op 30fps en heeft de mogelijkheid om slowmotion te filmen in 1080p op 120fps.

We zien filmmakers die op dit moment met een ander systeem filmen niet heel snel overstappen, maar voor fotografen die ook regelmatig wat willen filmen en filmmakers die al een serie MFT-lenzen tot hun beschikking hebben is de nieuwe Olympus zonder meer een bijzonder interessante optie.

 

Voorbeeldafbeeldingen

Hieronder enkele afbeeldingen die gemaakt zijn met de Olympus OM-D E-M1X!

 


Conclusie

De Olympus OM-D E-M1X is voorzien van indrukwekkende specificaties die onvergelijkbaar zijn met andere mirrorless camera’s op de markt en lijkt te zijn ontworpen met een specifieke fotograaf in gedachten. Over het geheel genomen is de camera een technische hoogstandje en is het voor veel sport- en actiefotografen een zeer aantrekkelijke camera. Micro Four Thirds shooters krijgen een pro-grade sportcamera met specificaties die concurrerend zijn met topcamera's van andere merken, zonder daar de hoofdprijs voor neer te hoeven leggen. Zeker in combinatie met de unieke line-up van MFT-lenzen die Olympus en andere fabrikanten op dit moment aanbieden scheelt het totale gewicht van een set met telezoomlens aanzienlijk en dat is erg aantrekkelijk voor de fotograaf die niet veel gewicht mee wil sjouwen en snel paraat moet zijn.

 

Terug naar de overzichtspagina