Martin Hogeboom: actiefotografie is vooral kijken

Een gave locatie en iemand die iets interessants doet. Veel meer heeft Fujifilm X-fotograaf Martin Hogeboom uit Epe niet nodig om met zijn camera gave actiefoto’s te maken. De instellingen laat hij zoveel mogelijk aan zijn camera over. Dat geeft hem de ruimte en de tijd om met de foto bezig te zijn. Het resultaat is immers het enige dat er uiteindelijk toe doet.

Wie is Martin Hogeboom? | Interview | Tips | Apparatuur |Voorbeeldfoto's

Wie is Martin Hogeboom?

Martin Hogeboom

Martin Hogeboom (52) is een in Epe gevestigde portret- en reclamefotograaf. Fotografie begon - zoals bij iedere fotograaf - als hobby. Hij studeerde aan de Fotovakschool en werd in 1996 beroepsfotograaf. Eerst in dienst bij een andere fotograaf om in 2001 zelfstandig verder te gaan. In zijn werk is hij op zoek naar de ‘wow-factor’. “Ik speel met licht, standpunten, focus en compositie. Het is vooral de interactie met mensen waar ik me op richt. Dat zie je in mijn foto's terug, het geeft ze iets speciaals. Daardoor vallen ze op. Ik geniet enorm van mijn werk. Mijn grote uitdaging is om met mijn foto’s een verhaal te vertellen.” Je kunt Martin volgen op Facebook en InstagramHier vindt je zijn website.


"Vrijheid geeft ruimte voor creativiteit"


Niet zo van de techniek

Verwacht van fotograaf Martin Hogeboom geen lange uitweidingen over de techniek van de camera en welke instellingen het beste bij – bijvoorbeeld - actiefotografie passen. “Ik ben niet zo van de techniek. Tijdens het fotograferen moet je daar volgens mij helemaal niet mee bezig zijn. Het gaat om het resultaat. Goed kijken is veel belangrijker.” Hij doet liever voor wat hij doet, dan dat hij het uitlegt.

Cameratechniek staat wat hem betreft in dienst van de foto. “Ik fotografeer vaak halfautomatisch. Je kunt wel met instellingen bezig zijn, maar naar mijn gevoel staat dat vaak de foto in de weg. Goed kijken, goed zien, is belangrijker dan een bepaald objectief of de instelling, vind ik. Als je de techniek overlaat aan de camera en niet van alles zelf regelt, geeft dat meer vrijheid. En die vrijheid geeft mij ruimte voor creativiteit.” Het gaat om de flow: Martin houdt zijn sessies het liefst kort: lekker knallen. “Dat is ook beter voor de communicatie met het model.”

Inspiratie

Dynamiek

Iemand op een mooie locatie iets interessants laten doen; voor Martin is dat de essentie van actiefotografie. Hier beleeft hij ook het meeste plezier aan. "Het is voor mij nog leuker als het actiefotografie betreft die ik nog een beetje kan regisseren. Dan kan ik fotografisch nog wat extra's aan het beeld toevoegen, bijvoorbeeld door te werken met een spannend standpunt of door het beeld uit te lichten met mooi flitslicht. Allemaal ingrediënten voor een mooie spannende foto!

Een goede actiefoto is wat Martin betreft vooral dynamisch: “Er moet beweging in zitten. De houding van het model moet actief zijn, de achtergrond moet erbij passen, het licht met kloppen. Met achtergrondonscherpte heb ik niet zoveel. Ik vind het veel belangrijker dat het model er mooi op staat en dat de compositie klopt. Het camerastandpunt is ook belangrijk, het beïnvloedt de dynamiek van een foto en kan de nadruk leggen op bepaalde elementen, zoals een mooi gestrekt been bijvoorbeeld.”


"Zelf sta ik tijdens het fotograferen van een actie ook niet stil"

Tips!

Wil je zelf aan de slag met actiefiotografie? Lees dan deze tips van Martin Hogeboom:

  • Laat de techniek aan de camera over, zo kun jij je beter richten op de foto
  • Fotografeer uit een originele hoek
  • Probeer de foto te regisseren
  • Gebruik een (invul)flits voor het makkelijker vastleggen van beweging
  • Beweeg zelf ook tijdens het fotograferen

Apparatuur

Martin heeft niet altijd met Fujifilm gefotografeerd. “Eerlijk gezegd was het ’t handige LCD-scherm achterop dat me in eerste instantie aantrok tot de Fujifilmcamera’s”, vertelt hij. “Het voordeel daarvan is dat je weet wat je fotografeert, terwijl je overzicht houdt op je omgeving en in kan spelen op wat daar gebeurt.” Eerst gebruikte Martin de Fujifilm als extra camera, maar al snel bleef de oude camera thuis in de tas liggen. “De kwaliteit van de foto’s doet in niets onder voor die camera. En de objectieven van Fujifilm zijn van topkwaliteit.”

Martin maakt zijn actiefoto’s met de Fujifilm X-Pro2 en de X-T2, (inmiddels opgevolgd door de nog sneller werkende X-T3 en X-T4). Hij heeft drie lichtsterke prime-objectieven: de 16mm F/1.4 WR, de 35mm F/1.4 R en de 56mm F/1.2 R. Als flexibiliteit gevraagd wordt, zijn daar de twee zoomlenzen: de 10-24mm F/4 R en tenslotte de 50-140mm F/2.8. Meer informatie over de objectieven vindt je hier. Voor de meer statische fotografie, waar geen snelle autofocus nodig is, gebruikt hij de GFX 50S met de 63mm F/2.8. De middenformaat camera produceert dankzij de grote sensor prachtige beelden. “Ik ben vooral gek op het enorme dynamische bereik van die sensor.” Meer informatie over de camera's en objectieven van Fujifilm vindt u hier.


Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 beschikt over een X-Trans CMOS sensor en een vernieuwde X-Processor 4 voor een resolutie van 26.1 megapixels. Daarbij beschikt de camera over een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (IBIS). Deze camera is daarom bij uitstek geschikt voor beeldmakers die snelle en bewegende onderwerpen willen vastleggen in optimale beeldkwaliteit..

De stille mechanische sluiter zorgt ervoor dat je nog meer sluiterbewegingen maakt. Zo maak je maar liefst 15 beelden per seconde. In burst-mode fotografeer je met 30 beelden per seconde als je gebruikmaakt van elektronische zoeker, zonder black-out.


Bekijk de Fujifilm X-T4

Fujifilm GFX 50S

De Fujifilm GFX 50S markeert na jaren van afwezigheid Fujifilm's terugkeer in de wereld van middenformaatcamera's. En er wordt direct uitgepakt: een sensor ter grootte van 1.7x een fullframecamera-sensor met maar liefst 51.4 megapixels. Beelden uit deze camera kenmerken zich door bijzonder genuanceerde toon- en kleurovergangen.

Er kan zo in diverse beeldverhoudingen gefotografeerd worden zonder aan kwaliteit in te boeten. De GFX 50S beschikt over een kantelbaar display op de achterzijde, een instellingendisplay op de bovenzijde en een externe elektronische zoeker.


Bekijk de Fujifilm GFX 50S

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar meer werk van Martin Hogeboom? Hieronder zie je een aantal foto's die hij met zijn Fujifilm-apparatuur gemaakt heeft.