Sportieve activiteiten bij Kamera Express

Heeft u altijd al meer willen weten over actie- en sportfotografie? Dan zit u goed bij Kamera Express. De hele maand mei worden er verschillende activiteiten op dit gebied georganiseerd. Volg bijvoorbeeld een lezing van Wiebe de Jager over dronefotografie of leer meer over luchtvaartfotografie tijdens de lezing van Henk Tito. 

Lezing luchtvaartfotografie door Henk Tito

Zaterdag 2 juni - 10:00 uur - 12:00 uur - Superstore Utrecht

Luchtvaartfotograaf Henk Tito bezoekt jaarlijks zo’n vijftien vliegtuig shows per jaar over de hele wereld en heeft o.a. gefotografeerd voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Sinds hij in de jaren ’70 met zijn vader mee ging naar een vliegshow in Soesterberg was hij direct verkocht. “Ik reis sindsdien over de hele wereld voor airshows, maar ben erg blij dat dit jaar de Nederlandse Luchtmachtdagen weer zijn georganiseerd.”. Inmiddels heeft Henk zelfs een fanclub met wie hij als eerste zijn nieuwe foto’s deelt. 

“Ik werk zelf veel met zoomobjectieven om zo extra flexibel te zijn. Een 16-35mm, 24-70mm en een 70-200mm zitten dan ook standaard in mijn cameratas. Gezien de grote afstand tot de toestellen is mijn favoriete objectief echter een 300mm f/2.8 teleobjectief. Deze extra millimeters komen altijd goed van pas tijdens een airshow”.


Als beginnend luchtvaartfotograaf adviseert Henk om te beginnen met een simpele spiegelreflexcamera. Daarnaast geeft hij aan dat het belangrijk is om van anderen te leren. Dit kan gedfaan worden door veel foto's op internet te bekijken en ook zelf uw eigen foto's online te plaatsen. Een volgende stap is investeren in een duurder objectief zoals bijvoorbeeld een 150-600mm objectief. Met deze geweldige objectieven kom je nóg dichterbij. Tot slot geeft Henk een aantal tips voor alle luchtvaartfotografen.

“Gezien de lange dagen moet je ook aan je eigen comfort denken. Een goede schouderriem om je camera is dan ook van groot belang, net als een statief of monopod om zo wat extra stabiliteit te geven. Neem ook een eigen opklapbare stoel mee en wees voorbereid op alle weersomstandigheden. Denk aan goede kleding die bestand zijn tegen regen en wind, een regenhoes voor om je camera en bij zonnig weer aan grijsfilters om flexibel te blijven in je diafragmakeuze en uiteraard aan zonnebrand. Blijf daarnaast altijd experimenteren met je camera. Gebruik eens wat langere sluitertijden, beweeg mee met de vliegtuigen, gebruik eens een groothoek om wat meer van de omgeving in beeld te brengen en geniet vooral van al het moois in de lucht!”

Schrijf u nu in!

Voorbeeldfoto's