Review Sony MPK-URX100A-onderwaterbehuizing voor de RX100

Splash! Met je camera het zwembad in dankzij de Sony MPK-URX100A-onderwaterbehuizing


Onze collega Manon is lifestyle fotografe. Ze doet aan bruids-, bedrijfs-, portret- en gezinsfotografie. Het lukt haar telkens weer om het moment te vangen en om stijlvolle en sfeervolle beelden aan te leveren. Onlangs reisde ze af naar Oia, Santorini, waar ze de Sony MPK-URX100A-onderwaterbehuizing testte.

Deze onderwaterbehuizing (van 155,3 mm x 127,5 mm x 125 mm en gewicht van 655 gram) is geschikt voor alle camera’s uit de Sony RX100-serie (zoals de RX100, de RX100II, de RX100III, de RX100IV en de RX100VI). Je kunt er tot 40 meter diep mee fotograferen. De behuizing heeft een dubbele, waterdichte packing.

Sony MPK-URX100A-onderwaterbehuizing

"Hij is betrouwbaar en nóg gemakkelijker te bedienen dan ik al dacht."

Normaal gesproken werkt Manon op het vaste land. Ze maakt foto's en portretten in de buitenlucht of binnenshuis. Het is elke keer weer een verrassing onder welke omstandigheden ze werkt. Hoe treft ze de woonruimte aan bij een newborn-shoot? Hoe is het weer bij die ene Save the Date-shoot op het strand? Hoe is het evenement opgezet waar ze te werk gaat? Is het een casual of een traditionele bruiloft? Buiten of binnen?

Manon kan goed improviseren en weet hoe ze om moet gaan met het licht en de uiteenlopende situaties. Onderwater heeft ze echter nog nooit foto's genomen. Het voelde als een groot risico om met een camera (de RX100 Mark VI) het water in te duiken. Wat als een behuizing zou lekken? Een camera is als fotograaf toch je houvast. Het zou echt een ramp zijn als de camera het niet meer zou doen. Daar kan geen verzekering tegenop. Als fotograaf wil je je fijnste camera, die je blind kunt bedienen, graag behouden.

Voorbeeldfoto in Santorini zwembad met model

Sony gaf Manon de kans om de Sony MPK-URX100A-onderwaterbehuizing te testen. De behuizing staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Dankzij deze goede, waterproof onderwaterbehuizing deed Manon iets wat ze nooit eerder durfde: met een camera (de RX100 Mark VI) het water induiken. Ze had vertrouwen in de waterproof behuizing en wist dat de camera het zou overleven. 

Manon opende de verpakking van de behuizing bij het zwembad. Ze trof daarin vele onderdelen aan, waarbij alles netjes verpakt was. Er zat ook een uitgebreide handleiding bij. Manon wist dat ze alle onderdelen goed en zorgvuldig moest installeren, zodat alles goed zou werken en de kans op doorlekken uitgesloten kon worden. Ze deed dit op haar gemak. Ze volgde de instructies op en de installatie verliep prima. Daarna kon ze met een gerust hart aan de slag. 

Het fijne van deze onderwaterbehuizing is dat je je camera nog steeds prima kunt bedienen, aangezien je door het specifieke design van de behuizing toegang krijgt tot alle (vertrouwde) instellingen.

Je gebruikt de comfortabele drukknoppen en komt zo gemakkelijk bij de zoomknop, ontspanknop, drukknoppen van het menu en ingebouwde cameraflitser.

Manon was onder de indruk van het comfort: “De behuizing bleek verrassend gemakkelijk in het gebruik. Ik vond het superfijn dat álle knoppen en instellingen nog steeds te gebruiken zijn in de behuizing, gewoon op de gebruikelijke en vertrouwde plek!”


"Ik vond het superfijn dat álle knoppen en instellingen nog steeds te gebruiken zijn in de behuizing, gewoon op de gebruikelijke en vertrouwde plek!"

Waar de lifestyle fotografe nog meer van op keek was de hoge kwaliteit van de beelden: “Ik kon, ook onderwater, in hoge kwaliteit RAW fotograferen met mijn compactcamera. Ideaal, want daardoor kon ik de foto’s achteraf mooi nabewerken zonder kwaliteitsverlies."

"In het water loop je tegen andere oneffenheden aan dan boven het water. Je ziet soms vuiltjes in beeld en het licht kan door lampen storend zijn. Dat kon ik nu mooi wegwerken. Bovendien heb je onderwater te maken met andere kleuren, waar je in de editing ook mee kunt spelen."

Door het vernieuwde onderwaterperspectief begon de inspiratie te stromen bij de fotografe. Manon kreeg allerlei nieuwe, creatieve ideeën en vroeg haar vriendin (mede-fotografe Rachel) om te poseren in het zwembad. Dat leverde mooie beelden én nieuwe ideeën op. Wie weet plant ze in de toekomst loveshoots in het water.

Manon: "Het is erg gaaf om ook onderwater als gebied te hebben als lifestyle fotografe. Ik was echt blij met de behuizing. Het was een toevoeging aan mijn fototrip en het gebruik ervan leverde me vele nieuwe inzichten op. Een aanrader voor iedereen."

De jonge fotografe maakte toffe (onderwater)foto’s in verschillende stijlen. Ze vond het super dat ze nu ook half onderwater en half bovenwater-beelden kon creëren, dankzij de grote lensport. “Normaal gesproken heb je daar een Dome voor nodig. Ik twijfelde van tevoren om er een te kopen, maar deed het niet. Het is toch weer een investering.”

En de camera? Heeft de Sony RX100 Mark VI echt geen beschadigingen opgelopen? “Zeker niet. De camera bleef kurkdroog. Ik ben erg onder de indruk van de behuizing. Hij is betrouwbaar, zoals ik al hoopte, en nóg gemakkelijker te bedienen dan ik al dacht. Dit smaakt naar meer.”

"Ik kon gewoon in hoge kwaliteit RAW fotograferen. Zo kon ik de foto’s achteraf ook mooi nabewerken zonder kwaliteitsverlies."

Voorbeeldfoto onderwater Santorini met model

Wist je dat? Enkele praktische weetjes

De MPK-URX100A onderwaterbehuizing heeft twee jaar garantie. De behuizing wordt geleverd met een (afneembare) diffuser. Hierachter kun je een optische kabel bevestigen. De diffuser gebruik je om de belichting gelijkmatiger te verdelen en het flitslicht te verzachten. Vignettering wordt hierdoor verminderd.

Aan de voorzijde van de behuizing zit een filterschroefdraad van 67mm, waarop je kleurcorrectiefilters en andere lensaccessoires kunt bevestigen. Hierdoor is het mogelijk om de behuizing ook in combinatie met bijvoorbeeld kleurcorrectiefilters of andere lensaccessoires te gebruiken. De onderkant van de MPK-URX100A is voorzien van drie 1/4 inch-20 schroefdraadaansluitingen voor het monteren van accessoires of een handgreep.

Half onderwater foto zwembad
Sony RX100 onderwaterbehuizing

Een leuk weetje: het is met gebruik van deze behuizing nog steeds mogelijk om, met je Sony-camera uit de RX100-serie, in 4K te filmen. Hierdoor kun je niet alleen gave onderwaterkiekjes maken maar ook de mooiste onderwatervideo’s maken.

Deze Sony-onderwaterbehuizing heeft een dubbele o-ring om lekkage te voorkomen. Bovenop het onderwaterhuis bevindt zich een coldshoe voor het monteren van diverse (waterdichte) accessoires, zoals externe flitsers.

Let op: met de Sony RX100 VI en Sony RX100 VII kun je in deze behuizing niet maximaal zoomen. Houd daar rekening mee bij jouw onderwaterfotoshoots.

Wil je deze onderwaterbehuizing aanschaffen of er meer over weten? Bekijk dan de productpagina.


Manon Visser Mauw

Wie is Manon Visser?

Manon Visser (27) is Kamera Express-medewerker. Ze is grafisch vormgever, contentmarketeer en beeldmaker. Ze voltooide het Grafisch Lyceum en de Fotovakschool. Ze is freelance fotografe en heeft diverse opdrachtgevers, zoals bedrijven en particulieren. Daarbinnen specialiseert zij zich in lifestyle, bruids-, gezins- en portretfotografie.

Manon houdt ervan om mensen weer te geven zoals ze echt zijn. Losjes, spontaan en genietend van het moment. De sferen en kleuren van haar foto’s zijn vaak heel herkenbaar. Klanten benaderen de fotografe vaak vanwege haar kenmerkende stijl. Manons beelden hebben een vintage stijl en zijn dromerig-stoer. Ontdek meer van Manon Vissers werk via haar website en Instagram-account.


Meer foto's van Manon

Wil je meer zien van Manons fotografie? Deze foto’s maakte zij tijdens haar Santorini-trip, ook van en met Rachel Keijzer.