slo-mo banner

Hoe maak je een slow motion video?

Met deze tips kan je razendsnel aan de slag met je eigen slow motion opnames

Ben je op zoek naar net dat beetje extra in je opnames? Met slow motion beelden vertel jij je verhaal op een creatieve en impactvolle manier. Vroeger had je voor een goede slo-mo een speciale slow motion camera nodig, maar tegenwoordig creëer je dit effect ook makkelijk met je eigen camera. Het vinden van de juiste instellingen kan lastig zijn, daarom helpen we je in dit artikel op weg naar een soepele, stijlvolle en stoere slow motion.

Het effect van slow motion | Shooting slow motion | Beelden per seconde | Sluitertijd | Editing | Beweging | Gear

Het effect van slow motion

Vertraagde beelden hebben een grote impact, je emotionele toestand wordt beïnvloed door de perceptie van tijd. Zo wordt slow motion gebruikt voor het creëren van spanning, het beter in beeld brengen van details of om emoties te benadrukken. Of het nu gaat om een verbazingwekkend moment in een natuurdocumentaire of een schokkende gebeurtenis in een actiefilm; het vertragen van beweging benadrukt de impact en het belang van de actie. Voor iedereen die enthousiast is over slow motions hebben we hieronder een aantal tips.

hourglass

6 tips voor het maken van een slow motion video

1


Shooting slow motion

Wie bekend is met video-editing software zal het vast wel eens tegengekomen zijn: het slow motion effect. Het effect vertraagt je opnames automatisch, beelden worden in feite uitgerekt. Helaas is dit effect op normale opnames verre van het soepele, geliefde slow motion effect in speelfilms. Het effect is vaak schokkerig omdat de beelden te weinig data bevatten. Een goede slow motion begint bij het filmen zelf, meer specifiek: bij de beelden per seconde.

2


Beelden per seconde

Video’s worden opgenomen met een aantal beelden per seconde, ook wel de frame rate genoemd. De meeste video’s worden opgenomen met 24, 25 of 30 frames per seconde (fps). Voor een slow-motion opname verhoog je het aantal beelden per seconde. Wanneer je meer beelden per seconde opneemt zijn er later in de bewerkingssoftware geen lege ruimtes en haperingen meer. Hoe hoger de frame rate, hoe meer beweging je vastlegt. Voor een slow-motion van iemands emotie is 60fps vaak al voldoende, voor meer actie heb je een hogere beeldsnelheid nodig zoals 120fps.

3


Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoelang er licht op de sensor van je camera valt en beïnvloed de bewegingsonscherpte. Omdat de beelden vertraagd afgespeeld worden heeft bewegingsonscherpte meer effect, elk beeld wordt immers langer bekeken. Een goede vuistregel is dat de sluitertijdwaarde ongeveer twee keer zo hoog moet zijn als het aantal beelden per seconde. Film je bijvoorbeeld met 60fps? Zet dan je sluitertijd op 1/120 seconde of de dichtstbijzijnde optie.

Bekijk onze Kort & Krachtig over de balans tussen frame rate en sluitertijd

4


Editing

Je hebt de perfecte video geschoten met een hoge beeldsnelheid en de juiste sluitertijd, nu is het tijd om het beeld te vertragen. Sommige camera’s hebben een ingebouwde slow motion functie die je opname automatisch bewerkt, andere camera’s niet. Als je geen slow motion camera hebt kun je de video vertragen met bewerkingssoftware. Stel het project in op een ‘normale’ Frame Rate en converteer je opname. In professionele programma’s (zoals Premiere Pro) is hier een speciale optie voor, in andere programma’s voer je handmatig de snelheid of duur van je video in.

5


Beweging

Om je slow motion beelden zo interessant mogelijk te maken is beweging onmisbaar. Denk hierbij niet alleen aan beweging van je onderwerp, maar ook aan beweging van jezelf als filmmaker. De camera bewegen tijdens slow motion beelden wordt soms een beetje vergeten, maar kan je opnames echt speciaal maken. Speel hier met compositie en camerabewegingen zoals panning, tilting en zelfs zooming.

6


Gear

Wil je extra zekerheid dat je opnames vloeiend en stabiel zijn? Gebruik dan een statief. Voor kortere video’s is een statief niet altijd nodig, maar voor langere opnames wel. Een lange sluitertijd zorgt namelijk vaak voor bewegingsonscherpte door trillingen wanneer je de camera vast hebt. Wil je zoals eerdergenoemd meer beweging toevoegen? Denk dan eens aan een balhoofd zodat je snel en makkelijk in alle richtingen kan verstellen. Als je liever handheld werkt is een gimbal ideaal voor het creëren van super smooth shots.

Meer visueel ingesteld? Bekijk hieronder onze Kort & Krachtig over het slow motion effect.

Meer lezen

 
raw-formaten

WAT IS RAW?

In dit artikel zetten we verschillende raw-formaten op een rijtje

> Lees artikel

wat-is-4k

WAT IS 4K

Je apparaat beschikt over 4K. Maar wat is het nu eigenlijk precies?

> Lees artikel

Videotips

TIPS VOOR VIDEOGRAFIE

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen.

> Lees artikel

video-bits

BITDIEPTE VAN VIDEO

In dit artikel vertellen we je graag alles wat je moet weten over video-bits.

> Lees artikel