Review: Tamron 150-500mm F/5-6.7 DI III VC VXD

Review: Tamron 150-500mm F/5-6.7 DI III VC VXD

De Tamron 150-500mm F/5-6.7 DI III VC VXD gebruik je in combinatie met de full frame E-mount camera’s van Sony. Opvallend aan dit objectief zijn het indrukwekkende zoombereik en de nagenoeg perfecte beeldkwaliteit. Hierdoor is de lens geschikt voor natuurfotografie, sportfotografie en het schieten op lange afstanden. Meer weten over de Tamron 150-500mm? Wij hebben hem voor je getest en schreven daar deze review over.

In het kort | Uiterlijk | Zoombereik | Zoom-Flex Lock | VXD AF-motor | Conclusie

Tamron 150-500mm

De Tamron 150-500mm in het kort:

  • Geschikt voor het fotograferen van vogels, sporters en macrofotografie
  • Ultra-telezoom lens voor full frame E-mount en Fuji X-mount camera’s
  • VXD AF-motor voor snelle en precieze scherpstelling
  • Flex Zoom Lock mechanisme voor het vergrendelen van iedere zoomstand
Bekijk de lens

Uiterlijk

Dit Tamron objectief is vochtbestendig en heeft een beschermende coating zodat stof en vuil minder goed hechten. Dit is handig wanneer je buiten met het objectief aan de slag gaat. Zonder de meegeleverde statiefgordel weegt de lens 1725 gram en in uitgeschoven modus (500mm) is de lens 283 millimeter lang. Voor een teleobjectief is dat zeker niet groot of zwaar te noemen, waardoor je hem gemakkelijk mee op pad neemt.

Daarnaast zit er ook een zonnekap bij en zorgt de rubberen stootring op de kap ervoor dat je de lens rechtop neer kunt zetten zonder hem te beschadigen. Verder heeft de lens een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en manuele focus. En een schuifje om beeldstabilisatie in en uit te schakelen. Alle schuifjes en schakelaar zitten onder de zoomring. Dat maakt het gemakkelijk om de instellingen snel aan te passen tijdens het fotograferen.

Review Tamron 150-500mm afbeelding 1

Zoombereik

De minst ingezoomde modus van de lens is 150mm, wat betekent dat je de Tamron op deze instellingen ook goed zou kunnen gebruiken voor intieme portretten of fotografie buitenshuis. Bijvoorbeeld voor onderwerpen die iets verder weg zijn. Zoom je verder in, dan wordt het ook mogelijk om dieren in het wild op grote afstand of gebouwen in de verte vast te leggen. Wat ons ook opvalt is hoe scherp de lens blijft en hoeveel details er op de foto’s terug te zien zijn. Zowel in de 150mm stand als verder. Maar dieper in het zoombereik kan je onderwerpen zoals dieren in het wild en verafgelegen wolkenkrabbers vastleggen.

Review Tamron 150-500mm afbeelding 2

Review Tamron 150-500mm afbeelding 4

Zoom-Flex Lock

De Tamron 50-500mm beschikt over een zogenaamd Zoom-Flex Lock. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat je de lens op iedere gewenste brandpuntsafstand vast kan zetten. Dit is heel handig wanneer je omhoog of omlaag fotografeert. Bijvoorbeeld als je snel een overvliegende vogel wil vastleggen. Deze spec maakt het objectief ook geschikt voor panning. Bij deze techniek leg je een bewegend onderwerp vast, maar beweeg je de camera mee. Het resultaat is dat je het onderwerp scherp vastlegt, maar dat de omgeving (die eigenlijk stilstaat) bewogen lijkt. Handig en leuk voor het vastleggen van vliegende vogels, rijdende auto’s of vliegtuigen.

VXD AF-motor

Daarnaast beschikt de Tamron over een VDX AF-motor (dat staat voor Voice-coil eXtreme-Torque lineaire motor). Deze motor zorgt voor een continue, snelle en scherpe autofocus. Daarnaast vermindert de motor ook het aandrijfgeluid en de trillingen die tijdens het scherpstellen worden veroorzaakt. Hierdoor is de lens ideaal in omgevingen waarin je zo stil mogelijk wil zijn. Bij het vastleggen van wilde en schuwe dieren bijvoorbeeld.

Review Tamron 150-500mm afbeelding 3

Conclusie

De Tamron is een perfecte lens voor verschillende soorten fotografen. Of je nu graag vliegtuigen vastlegt, erop uit trekt om vogels te fotograferen of een fan bent van macrofotografie; de Tamron 150-500mm kan het allemaal. De stevige en vuilafstotende behuizing en het compacte formaat springen er bovendien uit wanneer je kijkt naar de 500mm zoom en de AF-motor. Kortom; met de Tamron 150-500mm F/5-6.7 DI III VC VXD kun je alle kanten op!

Bekijk de Tamron 150-500mm F/5-6.7 DI III VC VXD