Sony A7R review

Gustav Kiburg over de Sony A7R Mark IV

Hoelang werk je nu met deze camera?

Drie weken! Sinds begin oktober 2019.

Hoe bevalt de camera?

Nou, ik heb meerdere goede camera’s, maar ik heb de Sony A7R Mark IV serieus niet meer losgelaten sinds ik hem heb. Hij is subliem! Ik neem hem mee op elke trip. Wat ik zo fantastisch vind, is dat de camera 61 miljoen pixels heeft. Je ziet vele details. En als je een dier op afstand in beeld hebt gebracht, dan kun je veel croppen en alsnog een printwaardige foto aanleveren. Dat is te gek. Daardoor ben je flexibel. Je kunt door de natuur lopen met deze camera en een kleine lens. Zelfs wanneer je een vos in de verte spot, kun je hem door het croppen toch nog dichterbij halen.

Gustav Kiburg

De camera is bovendien supersnel en de camera presteert zeer goed met hoge ISO, zonder dat je veel ruis krijgt. Ik ben er zo blij mee! Ook de autofocus is razendsnel, en is een stuk verbeterd ten opzichte de voorganger, de A7R3. Alles is nog net wat verfijnder. Zelfs de knoppen zijn er op vooruitgegaan, waardoor je gemakkelijk zonder te kijken te werk kan gaan. Blind kunnen bedienen is zeker geen overbodige luxe wanneer je je focust op dieren.

Is deze camera gebruiksvriendelijk?

Zeker, juist ook vanwege die handige, grotere knoppen. Daarnaast kun je de knoppen van de camera naar je eigen hand zetten.

Dankzij de Animal Eye Autofocus van deze camera heb ik al snel mooie foto’s kunnen maken van de dieren.
Bij Animal Eye AF, stelt de camera scherp op het oog, dat werkt echt goed. Ik heb hem al op vele dieren getest en elke keer was ik enthousiast over het resultaat.

Iedereen droomt van reizen door Alaska en Canada, maar wie kan dit nu echt realiseren? Het is toch niet goedkoop. Terwijl je in Nederland wel altijd tijdens een gestolen moment een uitstapje naar het bos kan maken. Een foto van een eekhoorn op een gekleurd blad in het Nederlandse bos kan er net zo gaaf uitzien.

Overigens is deze camera erg betrouwbaar. De autofocus is snel, je houdt het onderwerp vast als je het wil.

Je maakte prachtige foto’s met deze camera. Hoe toevallig waren de momenten die je ving?

Die zijn nooit toevallig. Ik ga nooit zomaar op pad en bereid me grondig voor. Ik maak een studie naar de dieren die ik wil vastleggen, zoals naar ijsvogels.

Vaak zit ik te wachten op een fotogenieke, veilige plek, in een fotohut, of camouflagetent met de juiste achtergrond en lichtinval. Dat geldt ook voor de foto van de havik met de vleugels open. Ik had van tevoren al nagedacht over de compositie van die foto. De geelgroene achtergrond is een boom, waarbij de bladeren verkleuren.
Voordat ik de daadwerkelijke foto maakte, heb ik een proefopname gemaakt van een tak met die boom op de achtergrond. Daarna was het wachten op de vogel. Omdat de plek vlakbij het water was, wist ik dat de kans bestond dat er een vogel zou komen die daar wilde drinken. Dat weet ik door mijn jarenlange ervaring als natuurfotograaf.

Gustav Kiburg

Die kennis heb ik opgedaan door met andere fotografen mee te gaan en door veel te lezen.

Soms moet je ook echt snel kunnen handelen. De bonte specht (die zwart-wit vogel op de foto) was bijvoorbeeld weer binnen een paar seconden weg. Dan moet je meteen afdrukken.

En kijk eens naar die foto van de eekhoorn op het groene mos. Het dier komt op de nootjes af, omdat ik wist dat hij een wintervoorraad aan het aanleggen was. Ik legde er bewust een felrood blad neer. Dat doet zo veel meer met de foto. Het contrast aan kleuren is fantastisch. Ik hoopte dat de eekhoorn er ging zitten en jawel, dat gebeurde.

Wat als het dan ineens gaat regenen?

Des te beter, want mijn leuze is: “Klereweer is kleurenweer.” Op z’n Rotterdams gezegd. Het licht is interessanter wanneer er een wolkendek is dan wanneer de lucht stralend blauw is. Dan is het licht vaak erg hard. Ik houd meer van het zachtere, spannende licht dat je hebt bij slecht weer.

De dag waarop ik de foto’s maakte, ging het ineens regenen. En ik moet zeggen: de foto’s na de regenbui waren achteraf het beste. Er was nog een zware bewolking maar het was op dat moment droog.

Hoelang doe je over het maken van dit soort foto’s?

Soms komt de vogel meteen, soms niet of is het licht slecht. Zelfs na 4-5 uur wachten. Dat hoort erbij. Ik gooi foto’s resoluut weg als ze niet goed genoeg zijn, daarin doe ik geen concessies. Aan nabewerking doe ik alleen de standaard dingen. Het is voor iedereen persoonlijk maar zelf wil ik dat men later zegt dat ik een goede fotograaf was. Niet dat ik een goede Photoshopper was.

Gustav Kiburg

Hoeveel foto’s maak en behoud je dan na een natuurshoot?

In een weekend tijd maak ik er 1000 waarvan ik er 10 overhoud na selectie. Ik wil alleen mijn beste foto’s laten zien. Het is ook wel handig om die foto’s weg te gooien, aangezien de bestanden behoorlijk groot zijn.

Wat als niet 1 foto gelukt is na een dag in de natuur?

Ik laat mijn dag niet verpesten als ik eens niet ‘scoor’, omdat ik er gewoon van geniet om in de natuur te zijn. Dat heb ik al van kinds af aan. Al als 5 jarig jongetje trok ik erop uit om te gaan vissen.
Ik keek urenlang naar Jacques-Yves

Cousteau die de zee en andere levensvormen bestudeerde. Buiten zijn vind ik nog steeds enorm fijn. Maar het is kicken als het wel lukt. Als je een goede foto maakt. Wooohaaa, dan ben je even king of the world. Het alsof je aan een vriendelijke vorm van jagen doet. Met je telelens wacht je op je prooi en je gaat er met een trofee, een geweldige foto, vandoor. Soms al na een half uur. Heerlijk.

Welke foto’s zou je nog willen maken met deze camera?

Nou, dat is nou leuk dat je dat vraagt! Ik heb net iets moois gepland. In februari ga ik naar Costa Rica en ik neem absoluut deze camera mee. Ik ga er voornamelijk toekans fotograferen. Ik shoot vast ook nog wel wat andere vogels, maar de toekans zijn mijn hoofddoel. Ik heb heel mijn leven al een abonnement gehad op de dierentuin in Blijdorp. Ik ging er ook met mijn kinderen naartoe. Daar voelde ik me aangetrokken tot de toekans. Ik hing er uren rond. Waarom? Vanwege mijn liefde voor kleurrijke dieren en dingen. Dat zie je ook aan mijn foto’s. Niet voor niets vind ik ijsvogels zo mooi.

Ik droom ervan om ooit naar Alaska te gaan. Daar wil ik beren zien vissen (ja, haha, komt toch weer dat vissen terug van vroeger), op hun manier, met hun klauwen in het water. Dat zou ik ook wel met deze camera vast willen leggen.

Ja, dat is het mooie aan deze camera: hij inspireert en geeft je nieuwe ideeën. Ik zou hem zeker weten ook eens testen als ik jou was, zeker als je net zo dol bent op de natuur en op dieren zoals ik.