Portretfotografie

Portretfotografie

Het is misschien wel een van de mooiste vormen van fotografie: portretfotografie. Samen met je model breng je een foto tot leven. Je laat het model op zijn mooist zien, of misschien juist wel op zijn slechts. Bij een geslaagd portret spat de ziel van je model van de foto af, waardoor je er naar blijft kijken.

Januari staat in het teken van portretfotografie. We helpen je op weg met originele tips, de must haves en belangrijke achtergrondinformatie. Daarnaast hebben we tips & tricks van bekende portretfotografen. Zo vertelt Het Perfecte Plaatje-jurylid William Rutten over zijn liefde voor zwart-wit, doet Sony-ambassadeur Brendan de Clercq een boekje open over rocklegende Barry Hay en spreekt Canon-fotograaf Ahmet Polat over het belang van communicatie. Genoeg leesvoor dus voor zowel de beginnende als doorgewinterde portretfotograaf. Zo weet je zeker dat je beslagen ten ijs komt bij je volgende shoot en je het beste uit je model haalt.


Basistips portretfotografie

Basistips voor portretfotografie

Hoe moet je het model neerzetten? Hoe moet de camera ingesteld zijn? Hoe valt het licht op het model? We geven jou enkele basistips voor het maken van de beste portretfoto's.

> Lees artikel

Portretfotografie must haves

Must haves voor portretfotografie thuis

Deze tijd is ideaal om thuis aan de slag te gaan met portretfotografie. Maar wat heb je daar voor nodig? We hebben de belangrijkste gear voor jou op een rijtje gezet, zodat jij vliegend uit de startblokken kan.

> Lees artikelINTERVIEW

Ahmet Polat

"Natuurlijk is het fijn als je weet hoe je camera werkt en als je doorhebt hoe je je lens moet gebruiken, maar je maakt het verschil door jouw manier van communiceren."

> Lees interviewThuis fotostudio maken

Thuis een fotostudio maken

Als je veel bezig bent met portretfotografie, dan kan het een goede keuze zijn om je eigen studio in te richten. We leggen je uit welke keuzes je moet maken en wat je allemaal nodig hebt.

> Lees artikel

Flits- of continulicht

Flits- of continulicht?

Beide vormen van licht worden natuurlijk volop gebruikt en voor beide soorten verlichting is wat te zeggen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren van verlichten?

> Lees artikelINTERVIEW

William Rutten

"Focus altijd op de ogen of het oog dat het dichtstbij de kijker is. De ogen zijn het allerbelangrijkste stukje in je portret. Als die niet scherp zijn, is het portret mislukt."

> Lees interviewInspirerende fotolocatie

Inspirerende fotolocatie

Fotografeer je op locatie of in de studio? Deze keuze hangt af van welke kant je precies uit wilt met de shoot. Wat je ook kiest, wij hebben voor beide opties enkele leuke plaatsen voor je op een rijtje gezet.

> Lees artikel

Tips voor originele portretten

Tips voor originele portretten

Het is essentieel in fotografie om de techniek te begrijpen en de regels te kennen. Maar door creativiteit kan je je onderscheiden van anderen. Regels zijn er nou eenmaal om gebroken te worden!

> Lees artikelINTERVIEW

foto: @saskiazellerphoto

Brendan de Clercq

"Als iemand voor het eerst mijn studio binnenwandelt is diegene niet zichzelf. Als je daar voor de shoot niets mee doet, zie je dat hoe dan ook terug in het resultaat."

> Lees interviewPortretrecht

Portretrecht

Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Het is als Beeldmaker belangrijk om te weten welke rechten jij hebt, en welke rechten je model heeft.

> Lees artikel

Who to follow

Who to follow

We selecteerden drie zeer goede Nederlandse portretfotografen om jou te inspireren. Alle drie hebben hun strepen ruimschoots verdiend in de fotografiewereld en leggen portretten in hun eigen stijl vast.

> Lees artikel


Cursus Modelfotografie

Wil jij op een praktische manier leren werken met een model? Volg dan deze online cursus! In deze basiscursus krijg je een kijkje achter de schermen bij professionele fotografen. Ze geven praktijkvoorbeelden over hun specifieke tak van fotografie. Hoe communiceer je bijvoorbeeld met een kind? En wat nou als je helemaal niet kunt overleggen met je model? Al deze vragen worden beantwoord in deze cursus!

> Volg cursus


Aan de slag

Het tijd om zelf aan de slag te gaan. Of je nu thuis aan de slag gaat met het bouwen van een studio of dat je op locatie schiet, wij wensen jou veel plezier! Wil je jouw resultaten met ons delen? Leuk! Gebruik dan op Instagram de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ook niet ons te volgen voor de nodige inspiratie!