Nieuw aangekondigd tijdens de Photokina:

Ricoh GR III

Ricoh heeft op de Photokina de GR III gepresenteerd, de opvolger van de inmiddels al wat oudere GR II. Het is vooralsnog een niet-werkend model, dus we moeten het doen met de gegevens van Ricoh. Het is nog steeds een compacte camera met een APS-C sensor en een 28mm F/2.8 lens, maar onderhuids is er veel veranderd. Dat begint al met de sensor: die heeft nu 24 megapixel in plaats van 16. De GR III is meteen voorzien van een fase-detectie scherpstelsysteem dat veel sneller en nauwkeuriger moet zijn. Ook fijn: de camera heeft nu een ingebouwde stabilisatie. 

Wat weten we verder over de Ricoh GR III?

Een nadere bestudering van dit demo-model (dat alleen in een vitrine te zien was) leert ons dat de filmknop van de programmakeuzeknop verhuisd is naar de linker zijkant van de body. Met de filmfunctieknop stel je ook de WiFi voor draadloze bediening in. Over de programmakeuzeknop gesproken: de automatische stand (P-stand) is verdwenen. Dus de tijd dat de camera alles voor u instelde is bij deze nieuwe Ricoh voorbij. Er is nog wel een P-stand, maar in die stand zijn de instellingen beïnvloedbaar: u kunt bijvoorbeeld zelf de ISO-waarde kiezen. Verder kunt u natuurlijk fotograferen met diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, op manueel en daarnaast zijn er nog drie 'custom' instellingen. Wat ook weg is, is de belichtingscompensatieknop rechts achterop de camera. Die functie zal straks waarschijnlijk terug te vinden zijn in het menu. Daarvoor in de plaats heeft de GR III wel een touchscreen.  

Flitser? 

Gebruikers van de GR II zullen zich afvragen waar de opklapbare flitser zit. De schakelaar daarvoor zat immers aan de zijkant van de camera. Maar daar zit nu zoals gemeld de film- en WiFi-kop. De flitser komt niet terug. Naar verluidt is dat omdat de stabilisatie teveel ruimte inneemt. Wie wil flitsen met de GR III, zal dus een losse flitser aan moeten schaffen.

Het is niet bekend wanneer de nieuweling de verkoop in gaat en tegen welke prijs. 

Terug naar het liveblog