Het laatste Nikon nieuws

Bij Nikon zijn de nieuwe Z6 en Z7 vanzelfsprekend het belangrijkste nieuws. Bezoekers van de grote stand op de Photokina staan in de rij om de nieuwe camera even uit te proberen. Toch is er meer te zien: bijvoorbeeld de super compacte 500mm f/5.6, uitgerust met een goed werkend stabilisatiesysteem. En natuurlijk de D3500, die nu net als andere Nikons een ‘deep grip’ heeft, zodat hij heel goed in de hand ligt.

Nikon Z-serie

"De nieuwe full frame Z-camera’s zijn een grote stap voor ons,’’ legt Daan Velazquez van Nikon uit. "De F-vatting die we tot nu toe gebruikten, stamt al uit 1959, dus het wel iets voor om na zo’n lange periode te veranderen. Gelukkig hoef je niet al je F-lenzen te vervangen, met de de adapter kun je al je bestaande Nikon-lenzen gewoon blijven gebruiken.” Met de nieuwe Z-camera’s richt Nikon zich op het hogere marktsegment. Daar hoort ook een nieuwe slagzin bij: 'Capture Tomorrow’.

Roadmap: welke objectieven komen eraan?

Voor de nabije toekomst staan een 14-24, 24-70 en een 70-200mm objectief op het programma. Het is de ‘heilige’ drie-eenheid voor de professionele fotograaf. "Hiermee laten we ook mee zien dat de Z-serie geen one-off is. We gaan hier echt voor.’’ Op de Photokina is een ook een model te zien van de S Noct, een 58mm lens met een lichtsterkte van 0,95. "Deze specs zijn mogelijk dankzij de grote, nieuwe vatting; er kan veel meer licht naar binnen.’' 

Nikon zal met al het spiegelloze geweld de spiegelreflex niet vergeten. "Wij zijn er van overtuigd dat er voor de spiegelreflex nog steeds een markt is. Dezez kan naast de markt voor spiegelloos bestaan. Voor een deel boren we met de Z-serie ook een nieuwe markt aan. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen. Die gaan een paar keer per jaar op vakantie, maar hebben geen zin meer om de hele dag met een zware DSLR om hun nek te lopen."   

Ook nieuw: Nikon 500mm objectief en D3500    

En dan is er dus de nieuwe 500mm telelens. Geen bijzonder hoge lichtsterkte - dan was hij echter lang zo compact niet geweest - maar wel uitgerust met een hele goede stabilisatie. "Filmen uit de hand is met deze lens geen enkel probleem,’’ zegt Vazquez. En dat klopt, zo blijkt bij een kleine test. Het zoekerbeeld is heel rustig, je zou niet zeggen dat je hier met een 500mm lens te maken hebt. De 500mm heeft het formaat van een 24-70mm zoomlens.

De D3500 tenslotte is alleen aan de buitenzijde veranderd. Van klanten kreeg Nikon te horen dat de grip van het startmodel te klein was; hij hield niet lekker vast en je kon hem niet in je hand laten bungelen. Vazquez: "dat hebben we dus aangepakt. De camera voelt meteen een stuk volwassener aan, maar heeft nog wel de handige begeleidingsfunctie voor startende fotografen."

 

Terug naar het liveblog