perspectief fotografie

Perspectief fotografie: uitleg en tips

Zie je ook weleens fotografen op de grond liggen, op een trapje staan of verschillende standpunten proberen voor dé ultieme foto? Dan zijn ze waarschijnlijk zoekende naar fotografie in het juiste perspectief. Oftewel: perspectief fotografie.

Perspectief is voor bijna ieder type fotografie van groot belang. Je standpunt bepaalt voor een groot deel de sfeer in je foto. Waar jij als fotograaf staat, is dus heel belangrijk. Fotografeer je bijvoorbeeld van boven of onder en zet je bepaalde objecten groter op de voorgrond? Dan creëer je een unieke perspectief foto.

Wat perspectief fotografie precies inhoudt, lees je in deze blog. We laten je niet alleen leuke voorbeelden zien ter inspiratie, maar helpen je ook op weg met de juiste apparatuur en instellingen.

Het juiste perspectief | Soorten perspectief fotografie | Probeer het zelf! 

Fotografie in het juiste perspectief

Iedere foto heeft perspectief. Toch kan je ook perspectief fotografie in sommige gevallen zelfs een beetje zien als een unieke stijl. Perspectief foto’s zijn beelden waarin het perspectief een belangrijke rol speelt. Dat komt bijvoorbeeld doordat een onderdeel van de foto meer opvalt, imposanter lijkt of juist nietiger.

Op de beelden hieronder zie je voorbeelden van bijzondere fotografie met het juiste perspectief of in ieder geval het perspectief dat past bij de visie van de fotograaf. En dat zorgt voor erg unieke beelden!

perspectief fotografie 1

Soorten perspectief fotografie

Zoals je ziet, kan bijzonder perspectief iets interessants maken van allerlei soorten foto’s. Het werkt voor natuur- en landschapsfoto’s, maar ook perspectief foto’s van bijvoorbeeld dieren, gebouwen en producten hebben een interessante uitwerking. Maar welk type perspectief is het meest geschikt voor jouw persoon, dier, object of onderwerp? Lees om daarachter te komen hieronder meer over verschillende soorten perspectief fotografie.

Vogelperspectief

Vanuit een ander standpunt bekijk je jouw object ineens op een heel andere manier. Misschien wel precies op de manier waarop een vliegende vogel het ook ziet. Hoe ziet dat grote, imponerende gebouw er van bovenaf uit? Daar kom je achter met het vogelperspectief.

Op foto’s van bovenaf zien onderwerpen er vaak een stuk kleiner uit. Omdat we dit niet gewend zijn, geeft het een vervreemde, maar bijzonder mooie werking op foto’s. Dat zorgt voor overzicht, ruimtelijkheid en een gevoel van vrijheid. Benieuwd hoe dat eruitziet? Dat zie je op de foto’s hieronder.

perspectief fotografie 2

Kikkerperspectief

Het tegenovergestelde van het vogelperspectief, is het kikkerperspectief. Bij dit standpunt fotografeer je dus juist van onderaf. Bij grote objecten doe je dit gewoon staand, maar in sommige gevallen zal je naar de grond moeten.

Het kikkerperspectief maakt je onderwerp krachtiger. Zelfs een klein object lijkt hierdoor groot en imposant, zeker wanneer jouw camera er dichtbij staat. Voorbeelden van het kikkerperspectief zie je hieronder.

perspectief fotografie 3

Fotograferen op ooghoogte

Zit jouw standpunt tussen kikkerperspectief en vogelperspectief in, dan maak je een foto op ooghoogte. Dat klinkt het simpel, maar heeft juist ook een bijzonder effect. Zo’n foto geeft de kijker het gevoel dat hij of zij heel dicht bij je onderwerp staat. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een erg bijzonder, persoonlijk effect bij portretten van dieren of mensen. Daarnaast kan het een methode zijn voor het benadrukken van een bepaald deel van bijvoorbeeld een product.

perspectief fotografie 4

Landschap foto horizontaal perspectief

Een perspectief dat vaak voorkomt, is het perspectief van landschappen. Bijvoorbeeld van een rij bomen, een weg of andere onderwerpen die goed de diepte van het landschap tonen. Hieronder een paar voorbeelden van landschapsfoto’s in horizontaal perspectief.

perspectief fotografie 5

Atmosferisch perspectief fotografie

Hoewel een uniek standpunt jouw foto extra bijzonder maakt, creëer je in sommige gevallen ook perspectief (of diepte) met behulp van bijvoorbeeld kleur of scherpte. Wat verder op de achtergrond ligt, is onscherper of heeft een andere kleur.

Dit type perspectief zien we zo af en toe in de wereld om ons heen. Ga op zoek naar unieke kleurcontrasten of spelingen van weersinvloeden of het licht. Dat zorgt voor heel bijzondere beelden, zowel mét als zonder gebruik van een ander uniek perspectief. Voorbeelden van atmosferische perspectief fotografie zie je op de afbeeldingen hieronder.

perspectief fotografie 6

Perspectief fotografie uitleg: probeer het zelf!

Ieder (beginnend) fotograaf heeft al eens iets met perspectief gedaan. Misschien bewust, misschien onbewust. Hoe dan ook: je verdiepen in perspectief fotografie geeft direct een extra dimensie aan je foto. Zo maak je perspectief foto’s niet alleen maar om hoe ze eruitzien, maar kies je jouw standpunt op basis van een visie.

Welk perspectief je kiest, hangt helemaal af van jouw onderwerp. Een mooie perspectief foto maak je dan ook niet zomaar: daar zit een idee achter. Wel heb je natuurlijk de juiste apparatuur nodig. Waarmee maak je dé ideale perspectief foto?

Groothoeklens

Een mooie perspectief foto maak je natuurlijk met een goede spiegelreflexcamera. Maar misschien nog wel belangrijker dan je camera, is je objectief. Kies bijvoorbeeld voor een groothoeklens. Dit objectief verbreedt het blikveld en is daardoor perfect voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s met een extreem duidelijk perspectief. Zo krijg je niet alleen alles goed op de foto, maar zijn ook alle details tot in de puntjes scherp. Dat kan heel gaaf zijn bij het fotograferen van imposante gebouwen of uitgestrekte vlaktes. Groothoeklenzen zijn zowel voor het kikker- als vogelperspectief ideaal.

Standaardlens

Wil je de foto heel authentiek maken en herkenbaar? Voor een persoonlijk, menselijk beeld ga je liever voor een standaardlens. Dit benadrukt namelijk het blikveld van de ogen van de mens, en is zo een ideaal objectief voor het fotograferen van perspectief foto’s op ooghoogte.

Spelen met scherptediepte

Niet alleen je lens, maar juist ook je instellingen zijn bij perspectief fotografie van groot belang. In veel gevallen wil je bij perspectief fotografie bijvoorbeeld niet, zoals bij een groothoeklens, dat alles tot in detail scherp is. Een onscherpe achtergrond (of soms zelfs voorgrond) benadrukt juist dat unieke perspectief.

Maar hoe bereik je die mooie, wazige achtergrond? Dat doe je door het instellen van je diafragma en brandpuntsafstand. Gelukkig kan dit zelfs ook bij een goede groothoeklens. Hoe groter de brandpuntsafstand en hoe kleiner het diafragma, hoe waziger de achtergrond. Heb je hier nog niet zoveel verstand van? Start dan eens met een diafragma van f/1.8 of f/2.8 en experimenteer van daaruit verder.

Koop een statief

Zeker voor mooie landschapsfoto’s met het juiste perspectief is een statief onmisbaar. Zo maak je gemakkelijk meerdere keren een foto vanuit hetzelfde standpunt. Dat is vooral handig bij bepaalde weersinvloeden of wanneer je wil experimenteren met instellingen. Afhankelijk van jouw onderwerp en wensen, kies je bijvoorbeeld voor een tripod, monopod, tafelstatief of fotomast. Wil je meer vrijheid en flexibiliteit in je statief? Dan zijn gorillapods een echte aanrader.

De mooiste perspectief foto maken?

Kan jij ook niet wachten om het prachtige perspectief van onze wereld vast te leggen op beeld? Dat begrijpen we maar al te goed! Experimenteer eens met de eindeloos veel mogelijke standpunten. Heb je advies nodig over de juiste apparatuur die past bij de door jou beoogde foto? Natuurlijk vindt Kamera Express het leuk om je te helpen! Neem dan ook gerust contact met ons op. We adviseren je graag.

Bekijk meer fotografietips