Panasonic Post Focus & Focus Stacking

Eind 2015 heeft Panasonic de Post Focus techniek geïntroduceerd. Met deze techniek is het mogelijk om achteraf scherp te stellen bij het fotograferen. Via het instellingsmenu selecteer je de Post Focus optie, waarna je een foto maakt.

De camera bied je na het maken van de foto de mogelijkheid om een scherptepunt in de foto aan te wijzen. Om Post Focus mogelijk te maken gebruikt Panasonic de 4K-filmfunctie en het Depth-From-Defocus systeem. Hierbij focust de camera met een snelheid van dertig beelden per seconde heen en weer om op het onderwerp scherp te stellen terwijl er in 4K wordt opgenomen. Tijdens deze handeling slaat de camera alle informatie over de scherptepunten op, wat resulteert in de mogelijkheid om achteraf scherp te stellen. Een zeer handige functie. De Post Focus functie is beschikbaar op o.a. de Lumix GX8, G7, GX80, G80, FZ2000, FZ300, FZ82, LX15, TZ90, TZ100, FZ82 en uiteraard de nieuwe GH5.

 

Focus Stacking

Naast de Post Focus functie gaat Panasonic op het gebied van scherpstelling nog een stap verder, met Focus Stacking krijg je namelijk de mogelijkheid gemakkelijk meerdere focuspunten in dezelfde foto te combineren. Zo krijg je verschillende delen van de foto haarscherp en dat zonder fotobewerkingsprogramma's als Photoshop of Lightroom te gebruiken. Het gebeurt gewoon in de camera zelf! In de Focus Stacking stand maak je één foto, maar in werkelijkheid maakt de camera meerdere foto's waarbij er elke keer een ander deel van de foto scherp is. Vervolgens worden al deze foto's 'gestapeld' en samengevoegd tot één foto die van de voorgrond tot de achtergrond scherp is. Je kan hierbij ook zelf bepalen tot hoever de foto scherp moet worden als dit niet over de gehele foto nodig is. Met deze functie krijg je dus nog meer creatieve mogelijkheden! Focus Stacking is tot nu toe mogelijk op de volgende Lumix camera's: G80, GX80 (na firmware update), FZ2000, LX15 en de GH5.

 

 

Nooit meer een mislukte foto!

De Post Focus en Focus Stacking functie van Panasonic zijn voor veel diverse situaties erg handig. Vooral voor macrofotografie zijn deze technieken perfect! Bij dit type fotografie is het erg lastig om in één keer goed scherp te stellen, maar dankzij Post Focus en Focus Stacking is het scherpstelpunt makkelijk achteraf te corrigeren. Daardoor krijg je de hoge kwaliteit foto waar je als fotograaf naar op zoek bent! Maar vergeet ook de vakantiefoto’s niet, waarbij je vaak meerdere onderwerpen hebt die je scherp wil hebben. Je zult niet meer tegen het probleem aanlopen dat je niet goed hebt scherp gesteld of dat de autofocus je in de steek liet.