10-bit filmen is één van de professionele functies waarover de Panasonic Lumix DMC-GH5 beschikt, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Eerder was het al mogelijk om extern in 10-bit op te nemen, maar met de GH5 kan dit nu óók intern. Het begrip ’10-bit’ zegt iets over het aantal kleuren dat tijdens het filmen per pixel gemaakt kan worden met de basiskleuren rood, groen en blauw (RGB). Opgenomen kleuren worden namelijk altijd in de drie kanalen rood, groen en blauw opgeslagen en met deze drie kleuren kunnen andere kleuren worden gemaakt. 10-bit geeft aan hoeveel kleurdiepte de camera kan zien.
Als een camera in 8-bit kan filmen, kan deze 256 verschillende tinten van iedere kleur opslaan. Dit betekent dat er in totaal 16,7 miljoen verschillende combinaties gemaakt kunnen worden (256x256x256). Een camera zoals de Panasonic GH5 kan dankzij 10-bit het aantal tinten per kleur verhogen van 256 naar 1024, waardoor er in totaal 1,07 miljard combinaties ontstaan. Dat is dus meer dan 64 keer meer tinten pér pixel.
Het voordeel van 10-bit filmen is dus dat er veel meer kleuren kunnen worden weergegeven, waardoor beelden mooier en vloeiender worden. De overgangen tussen kleuren zijn soepeler en hinderlijke kringen verdwijnen. Daarnaast maakt 10-bit het makkelijker om achteraf kleurcorrectie toe te passen. Kleuren zijn namelijk preciezer te bewerken of aan te passen in uw nabewerkingsprogramma.
Voor het weergeven van 10-bit beelden is het echter wel belangrijk op welk scherm of via welk medium dit gedaan wordt. Om echt het verschil te merken dient een scherm ondersteuning voor 10-bit te bieden, zoals veel 4K TV’s en desktop monitoren dit al hebben. Als u uw video’s op bijvoorbeeld YouTube plaatst is er weinig verschil zichtbaar omdat video’s automatisch naar 8-bit worden gecomprimeerd. Daarom zijn YouTube video’s die 8-bit en 10-bit vergelijken vaak niet geschikt om de verschillen goed te kunnen beoordelen.
In 10-bit filmen kan met onder andere de Panasonic Lumix DMC-GH5, bekijk hier de productvideo: