Review GoPro Karma Grip

Door Sanne Huisman, vormgeving bij Kamera Express 

De GoPro Karma Grip is de eerste gestabiliseerde 3-assige gimbal van GoPro. Om de Karma te kunnen gebruiken heb je een GoPro actioncam nodig. Ik gebruik ‘m in combinatie met de HERO 5 Black, maar er is ook een extra houder te koop om de Karma Grip met een HERO 4 Black of Silver te gebruiken. De Grip komt in een mooie, degelijke case die goede bescherming biedt. De case vindt je, naast de Karma Grip zelf, onder andere een mounting ring om de grip aan mounts te bevestigen.

Tijd om deze grip eens goed aan de tand te voelen. Om de HERO 5 Black aan de Karma Grip te bevestigen moet ik het klepje aan de zijkant van de HERO5 eraf halen. Door de HERO5 in de Karma Grip te klikken wordt hij elektronisch gekoppeld. Zo kun je de HERO5 volledig bedienen via de functieknoppen op het handvat van de Karma Grip, zonder een Bluetooth of WiFi verbinding te hoeven maken. Daarnaast laadt de HERO5 ook direct op en haalt hij zijn energie uit de Grip.

Let’s go!

Wanneer je de Karma Grip aanzet, zet je ook direct de HERO 5 aan. De functieknoppen op het handvat wijzen zich eigenlijk vanzelf dankzij de makkelijke icoontjes: opnameknop, highlight/tag knop, vergrendelingsknop en de aan/uitknop waarmee je tevens van modus kan wisselen. Daarnaast zie je, dankzij de 4 LED lampjes op het handvat, direct de status van de accu.

Wat direct opvalt is dat je met de Karma Grip écht vloeiende, professioneel ogende beelden kunt maken. De stabilisatie is heel erg goed. Bewegingen die je maakt, worden door de 3-assige gimbal heel netjes opgevangen en wanneer je een draaiende beweging maakt juist heel soepel gevolgd. De assen van de Karma Grip ontnemen je iets van het zicht op het display van de HERO 5, maar dit kun je oplossen door je HERO 5 te koppelen aan je smartphone voor live view. Met de meegeleverde mounting ring kun je de Karma Grip ook mounten op bijvoorbeeld een harnas. Naast handheld gebruik kun je ‘m dus ook dragen op je lichaam of bevestigen aan je rugzak. 

De motoren van de assen zijn, in tegenstelling tot veel andere stabilizers, helemaal stil tijdens het gebruik en ook de gebruiksduur van de Grip is meer dan prima. Ik heb de Karma Grip meer dan 3 uur non-stop kunnen gebruiken. Leuke bijkomstigheid is dat mijn HERO5 na gebruik van de Grip helemaal opgeladen is.

Verdict

Ik kan niet anders zeggen dan dat de GoPro Karma Grip, voor zowel beginners als gevorderden, een echte aanrader is. Vooral op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en gemak blinkt de Karma Grip uit.

Bekijk hier de GoPro Karma Grip